Μένουμε Ελλάδα… λόγω εκλογών και κρίσης

Μένουμε Ελλάδα… λόγω εκλογών και κρίσης

Οι επαναλαμβανόμενες εκλογές «πάτωσαν» τον εξερχόμενο τουρισμό 
Αρνητικά έχει επηρεάσει τον εξερχόμενο τουρισμό η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, αρχικά για ευρωεκλογές και αυτοδιοίκηση και τώρα για κυβέρνηση.
Μια μικρή ανάσα δίνει στην περιοχή μας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που διανύουμε, αλλά για τα μεγάλα πακέτα των καλοκαιρινών διακοπών, ο κόσμος εμφανίζεται πολύ συγκρατημένος, λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ενώ κάποιοι προχώρησαν ακόμα και σε ακύρωση των κρατήσεων που είχαν κάνει.
Τουριστικοί πράκτορες της Καλαμάτας μιλώντας στο «Θ», εξηγούν πως έχει κινηθεί η περίοδος από το Μάιο και μετά, αλλά και τις περιμένουν στη συνέχεια.
 
Ακυρώσεις λόγω εκλογών
Ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Τριγκιλίδας σημείωσε πως ο εισερχόμενος τουρισμός δεν έχει επηρεασθεί καθόλου, καθώς οι κρατήσεις είναι προγραμματισμένες πολύ νωρίτερα και δεν υπάρχουν προβλήματα. Όσο όμως αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό (είτε με προορισμό την Ελλάδα, είτε το εξωτερικό), αυτός έχει επηρεασθεί και μάλιστα επηρεάζεται σχεδόν στην αρχή του, αλλά και στην καρδία του.
«Υπάρχουν πακέτα που ξεκινάνε μετά τις 10 Ιουλίου και πακέτα που ξεκινάνε εκδρομές νωρίτερα. Ένα μήνα τώρα υπάρχει στασιμότητα και αναβλητικότητα λόγω των εκλογών. Ο κόσμος περιμένει μετά τις εκλογές για να αρχίσει να σκέφτεται τι θα κάνει για τα ταξίδια του και τα πακέτα του. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ευτυχώς αυτό τελειώνει σε ένα μήνα, γιατί αν οι εκλογές γίνονταν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα υπήρχε ακόμα μεγαλύτερη αναβλητικότητα», τόνισε ο κ. Τριγκιλίδας.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ενώ ο Μάιος ήταν ένας καλός μήνας, τις δύο εβδομάδες των αυτοδιοικητικών εκλογών, σταμάτησε κάθε κινητικότητα του εξερχόμενου τουρισμού.
«Εγώ θα έχω τις ημέρες εκείνες ένα γκρουπ στη Μόσχα – Αγία Πετρούπολη, ένα στη Ιορδανία και άλλο ένα στην Ευρώπη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να ψηφίσουν. Παράλληλα, είχα ακυρώσεις σε κάποιες περιπτώσεις, διότι κάποιοι θέλουν να είναι εδώ και να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές για να στηρίξουν κάποιους υποψηφίους», συμπλήρωσε. Τέλος, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η κίνηση όπως είπε ο κ. Τριγκιλίδας είναι ικανοποιητική με πακέτα στην Ελλάδα.
 
Εξαφανίσθηκε το ενδιαφέρον
Οι Έλληνες είναι πάντοτε της τελευταίας στιγμής, αλλά με τη προκήρυξη και των εθνικών εκλογών, το ενδιαφέρον για τουριστικά πακέτα από Μεσσήνιους έχει σχεδόν εξαφανισθεί, όπως σημείωσε ο τουριστικός πράκτορας Δημήτρης Κατσίρης.
Μία κάποια κίνηση παρατηρήθηκε τώρα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αλά μετά πάλι σιγή από τον κόσμο για καλοκαιρινές διακοπές, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι εθνικές εκλογές.
«Δυστυχώς μετά και μέχρι τις 10 Ιουλίου δεν κινείται τίποτα από τους Έλληνες. Ευτυχώς που έχουμε τον εισερχόμενο τουρισμό και δουλεύουμε. Αυτοί δεν έχουν επηρεασθεί. Οι μήνες των διακοπών για τον Έλληνα είναι ο  Ιούλιος και ο Αύγουστος. Άμα φύγει έτσι ο Ιούλιος, τελείωσε ένα βασικό κομμάτι για τον Έλληνα. Ότι γίνει θα είναι μετά τις 15 Ιουλίου. Τώρα θα πάνε στα χωριά τους, να δουν τους υποψηφίους, να βοηθήσει ο καθένας το κόμμα του… Ελπίζουμε να δουλέψουμε το Σεπτέμβριο», κατέληξε ο κ. Κατσίρης.
 
Οι ανταγωνιστές
Ο τουριστικός πράκτορας Δημήτρης Μανιάτης, συμφώνησε κι αυτός ότι η ελληνική τουριστική αγορά λόγω και των επαναλαμβανόμενων εκλογών, αλλά και τις εξετάσεις είναι πάρα πολύ πεσμένη και εκτίμησε ότι θα παραμείνει έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιρού.
«Η ελληνική αγορά είναι επηρεασμένη ένα μέρος από τις εκλογές, αλλά κι ένα άλλο μεγάλο μέρος μόνιμα από την οικονομική κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι εκλογές. Οι εκλογές απλώς «βοηθούν» τη δυσκολία της κατάστασης. Το βασικό πρόβλημα είναι τα χρήματα. Αν μια τετραμελής οικογένεια θέλει να πάει σ’ ένα νησί, θέλει 400-500 ευρώ μόνο για τα εισιτήρια. Δυστυχώς έχει επηρεασθεί πολύ όμως και ο εισερχόμενος τουρισμός. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μια αύξηση γιατί είχαν προβλήματα οι γείτονές μας. Τώρα αυτά αποκαταστάθηκαν. Η Τουρκία φέτος έχει αύξηση 50%. Έχει υποτιμηθεί κατά κάποιο τρόπο η αγγλική λίρα κι πολλοί επιλέγουν χώρες εκτός ευρώ», πρόσθεσε.
Ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι ανταγωνιστές της Ελλάδας είναι οι χώρες της Μεσογείου που δεν έχουν ευρώ και συμπλήρωσε: «Πριν 2 χρόνια στην Τυνησία δεν υπήρχε πρόγραμμα και στην Αίγυπτο είχαν σχεδόν σταματήσει τελείως. Τώρα αυτές οι αγορές έχουν αποκατασταθεί και είναι ανερχόμενες. Έχουν επηρεάσει πολύ και εμάς και την Ισπανία. Αν δεν αλλάξει το κλίμα, ώστε να μπορέσει και να σταθεί η επιχείρηση δε θα γίνει τίποτα. Εμείς πρέπει να λειτουργούμε όπως οι ανταγωνιστές μας. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει ΦΠΑ 10% και εμείς να έχουμε 24%. Πρέπει να πάμε στους συντελεστές των ανταγωνιστριών χωρών και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας που έχουν σχέση με το κράτος και τις υποδομές», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

Της Βίκυς Βετουλάκη