Προβλήματα με την εκπόνηση των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων των Δήμων

Προβλήματα με την εκπόνηση των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων των Δήμων

Πρόβλημα με την εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων των Δήμων (τα παλιά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια) φαίνεται πως έχει προκύψει, καθώς- σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του  economix.gr- στο ταμείο δεν υπάρχουν τα χρήματα που είχαν ανακοινωθεί πως θα διατεθούν.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες του economix.gr αναφέρουν ότι επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης απευθύνθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που σύμφωνα με το σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης θα είχε το ρόλο χρηματοδότη προς τους Δήμους, αλλά από τις συζητήσεις προέκυψε ότι δεν υπάρχουν εκεί διαθέσιμα τα χρήματα! Αυτή, όμως, την εικόνα είχε η κυβέρνηση! Και κάπου εκεί έγινε κατανοητό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα…

Χρηματοδότηση

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, η χρηματοδότηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων θα γινόταν με το μοντέλο «Φιλόδημος» – που περιλαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, εποπτεία από το Πράσινο Ταμείο, έκδοση προσκλήσεων ενδιαφέροντος από τους Δήμους και αποπληρωμή από το ΠΔΕ του ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφερόταν τότε, τη διαχείριση του έργου αναλαμβάνει το Πράσινο Ταμείο. Οι Δήμοι της χώρας που θα ενδιαφερθούν θα συνάπτουν σύμβαση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να λάβουν τη χρηματοδότηση και να προχωρούν το διαγωνισμό για τη μελέτη και εκπόνηση του ΤΧΣ τους. Όταν το έργο ενός Δήμου υλοποιείται εντός του χρονοδιαγράμματος (34 μήνες από την ημερομηνία ανάθεσης της μελέτης), το δάνειο θα αποπληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ως επιχορήγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, το κόστος θα επωμίζεται ο Δήμος.

Η εξασφάλιση, μάλιστα, της χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ, με τη δανειοδοτική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), είχε ανακοινωθεί πέρυσι τον Απρίλιο.

Ανά δημοτικό διαμέρισμα

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι μεσολάβησε η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου από την νυν κυβέρνηση, με την επιλογή της, αντί για ένα Τοπικό Χωρικό Σχέδιο ανά Δήμο, να προχωρήσει το πλάνο με ΤΧΣ ανά δημοτικό διαμέρισμα. Έτσι από περίπου 332 ΤΧΣ που αναμένονταν να προκηρυχθούν, χρειάζονται πλέον περίπου 1.000, με αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των έργων – μελετών, αλλά με σημαντικό περιορισμό στο αντικείμενο κάθε μελέτης. Την αλλαγή είχε εισηγηθεί και υπερασπιστεί ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, καθώς σημείωνε ότι δεν υπάρχει το επιστημονικό δυναμικό στη χώρα για να υλοποιηθεί σε τόσο σύντομο διάστημα τόσο μεγάλος όγκος σχεδιασμού.

Θυμίζουμε ότι τουλάχιστον η θεσμοθέτηση χρήσεων γης σε όλη την έκταση της χώρας (η οποία θα υπάρξει μέσω των ΤΧΣ) αποτελεί προεκλογική εξαγγελία του προγράμματος της Ν.Δ. και βασική δέσμευση της νυν κυβέρνησης, ακόμη και δια στόματος πρωθυπουργού.

Η ύπαρξη ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Παλαιότερα τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ που αντικαθίστανται πλέον από τα ΤΧΣ χρειάζονταν από 8 έως και 30 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Η προηγούμενη κυβέρνηση ευελπιστούσε ότι θα γίνουν σε 4-5 χρόνια, ενώ η παρούσα σχεδιάζει να ολοκληρωθούν σε 6. Ουδείς, όμως, πραγματικά γνωρίζει τι θα συμβεί…