Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας αναβίωσε η οικογενειακή τραγωδία στη Δάφνη

Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας αναβίωσε η οικογενειακή τραγωδία στη Δάφνη

Σε μετατροπή της κατηγορίας προς το δυσμενέστερο για τον κατηγορούμενο και σε επιβολή καθείρξεως 5 ετών, προχώρησε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας σε βάρος 47χρονου που το καλοκαίρι του 2013 στο χωριό Δάφνη στη Μεσσηνία έπληξε με μαχαίρι στη γάμπα το μικρότερο αδελφό του, με αποτέλεσμα αυτός να πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία.

Αρχικά στον 47χρονο είχε ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και είχε προφυλακισθεί μετά το τραγικό περιστατικό. Σε πρώτο βαθμό η υπόθεση εκδικάσθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας, όπου η κατηγορία μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία από αμέλεια, με την αιτιολογία ότι ο 47χρονος βρισκόταν σε άμυνα και υπερέβη τα όρια από αμέλεια. Τότε δικάσθηκε σε 2 χρόνια φυλάκισης με αναστολή για την ανθρωποκτονία και 8 μήνες φυλάκισης για οπλοφορία και οπλοχρησία και αφέθηκε ελεύθερος.

Ωστόσο, η εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής και έτσι η δίκη ξεκίνησε και πάλι σε μηδενική βάση από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο στην Καλαμάτα.

Τραγικό καλοκαίρι

Η τραγική ιστορία μεταξύ των δύο αδελφών εκτυλίχθηκε στη Δάφνη το καλοκαίρι του 2013, όταν εν ώρα καυγά ο ένας αδελφός τραυμάτισε τον άλλον με μαχαίρι στο πόδι, με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα το θύμα, το οποίο βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, να χάσει τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, αρκετούς μήνες πριν από το τραγικό περιστατικό οι σχέσεις των δύο αδελφών δεν ήταν καλές, παρότι τα σπίτια τους ήταν δίπλα δίπλα. Διαπληκτισμοί υπήρχαν και μεταξύ των συζύγων των δύο αδελφών, ενώ το θύμα είχε έρθει σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με τη μητέρα τους.

Την ημέρα εκείνη το θύμα βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και σημειώθηκε έντονο επεισόδιο με τη γυναίκα του αδελφού του, την οποία εξύβρισε.

Ο κατηγορούμενος αδελφός, ακούγοντας τον αδελφό του να βρίζει τη γυναίκα του, κατέβηκε από το σπίτι παίρνοντας όμως μαζί του ένα επαγγελματικό μαχαίρι για κρέατα, μήκους 27 εκατοστών.

Με το μαχαίρι

Τα δύο αδέλφια ήρθαν στα χέρια και, όπως έχει περιγράψει ο 47χρονος δράστης, ο αδελφός του άρχισε να τον χτυπά με κλωτσιές. Την ώρα που προσπάθησε να τον χτυπήσει με κλωτσιά δεύτερη φορά, έβγαλε το μαχαίρι και τον τραυμάτισε στο πόδι, μεταξύ αστραγάλου και γάμπας, προκαλώντας του τραύμα βάθους 8 εκατ. και κόβοντας την κεντρική αρτηρία. Τότε, το θύμα κινήθηκε τρεκλίζοντας προς το αυτοκίνητό του, ενώ ο δράστης πήρε τη γυναίκα του και ανέβηκαν στο σπίτι.

Ο άτυχος αδελφός αιμορραγώντας μπήκε στο αυτοκίνητο και προσπάθησε να φύγει, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να προσκρούσει στην μπροστινή μάντρα. Κάλεσε δε στο τηλέφωνο τη γυναίκα του, ενώ από τη σύγχυσή του της ανέφερε ότι βρίσκεται στο Ριζόμυλο και όχι στο χωριό Δάφνη. Η γυναίκα του με τον πατέρα της τον αναζήτησαν αρχικά στο Ριζόμυλο και μετά τον εντόπισαν ετοιμοθάνατο μέσα σε μια λίμνη αίματος στο αυτοκίνητό του. Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στον 47χρονο αποδίδεται ότι άφησε αβοήθητο τον αδελφό του, ενώ ακόμα και μετά τον τραυματισμό δεν κάλεσε ασθενοφόρο ή δε βοήθησε τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή επέμενε πως δεν είχε ανθρωποκτόνο διάθεση και, μάλιστα, για τον ίδιο του τον αδελφό, και ότι δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, πάντως, τον έκρινε ένοχο για θανατηφόρα σωματική βλάβη, επιβάλλοντάς του ποινή καθείρξεως 5 ετών και 4 μηνών για την οπλοχρησία. Οδηγήθηκε δε στις φυλακές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Μετά την ολοκλήρωση της δίκης η δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής Ιφιγένεια Γάκη, δήλωσε: «Η πλευρά της Πολιτικής Αγωγής, δηλώνει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Καλαμάτας, το οποίο με ευθυκρισία και νομική συνέπεια εξέφρασε την αρμόζουσα στάση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, απέναντι σε ένα στυγερό και παράλογο έγκλημα ψυχρής αφαίρεσης μιας ανθρώπινης ζωής, δικαιώνοντας επιτέλους τη μνήμη του θύματος».

Της Βίκυς Βετουλάκη