“Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”- Ο Νίκος Ζαχαριάς μιλά στο «Θάρρος» για το όλο εγχείρημα

“Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”- Ο Νίκος Ζαχαριάς μιλά στο «Θάρρος» για το όλο εγχείρημα

«Το ’21 είναι μεγάλη ζώσα πηγή έμπνευσης για ζωή και δημιουργία»

Από τους πυλώνες δημιουργίας και υλοποίησης του προγράμματος «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821  – Δρόμοι Ελευθερίας» είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Νίκο Ζαχαριά.
Οι εκδηλώσεις ήδη «τρέχουν» στην πόλη και το «Θάρρος» μίλησε με τον κ. Ζαχαριά για το πρόγραμμα, για το τι έχει να προσφέρει στην πόλη, πόσο θα κοστίσει στο δημότη, γιατί οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από φέτος, ενώ ο εορτασμός είναι του χρόνου, και άλλα πολλά:

-Οι εκδηλώσεις του προγράμματος ήδη ξεκίνησαν. Μιλήστε μας για αυτές…Πράγματι την Τετάρτη 4 Μαρτίου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821  – Δρόμοι Ελευθερίας, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020. Δηλαδή, αποτελούν παραδοτέο του Προγράμματος και σύμπραξη με το Δήμο Καλαμάτας και τη «Φάρις». Φέτος το Πρόγραμμα, η σύμπραξη, έδωσαν έναν ολόκληρο μήνα εκδηλώσεων με τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης και κατόπιν πολύμηνης διαβούλευσης και συνεργασίας καθ’ όλο το 2019.

-Οι επίσημοι εορτασμοί είναι το 2021. Φέτος τι γίνεται;
Το Πρόγραμμα ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821  – Δρόμοι Ελευθερίας «είδε» όλο το μήνα Μάρτιο, και κάθε Μάρτιο, ως περίοδο πολιτιστικής δράσης που θα αναφέρεται στο ’21, τόσο από ιστορικής όσο και από καλλιτεχνικής, εικαστικής άποψης, ακόμη και από την πλευρά της γευσιγνωσίας και του αθλητισμού. Για αυτό την Πέμπτη 5 Μαρτίου είχαμε τη διοργάνωση «Βραδιάς Γευσιγνωσίας» στην Κεντρική Αγορά και σήμερα Κυριακή, 8 Μαρτίου, τη διοργάνωση εκδήλωσης πεζοπορίας με τίτλο «Δυναμικό Βάδισμα από το Πάρκο του Αλμυρού ως τους Αγίους Αποστόλους».

Καταλαβαίνουμε ότι η φετινή εμπειρία θα βοηθήσει, ώστε του χρόνου, το 2021, που θα είναι η κορύφωση των εορτασμών, να έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία ως πόλη και ως φορείς, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα ακόμη πιο πλούσιο πρόγραμμα.

-Έχετε αναφέρει ότι θα υπάρχουν και επίσημα νούμερα περί επισκεψιμότητας κ.λπ. Τι μπορούμε να περιμένουμε;
Ασφαλώς, όπως έχουμε εξαγγείλει, σε κάθε εκδήλωση θα καταγράφουμε το προφίλ των επισκεπτών, όπως ηλικία, προέλευση- υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα εισαγωγής του βαθμού ικανοποίησής τους-, προκειμένου για πρώτη φορά (πρέπει να τονιστεί ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, σε μεγάλης συχνότητας και κλίμακας εκδηλώσεις) να έχουμε ένα εργαλείο αποτίμησης, το οποίο θα βοηθήσει στο μελλοντικό σχεδιασμό.

-Γενικότερα η πόλη τι μπορεί να περιμένει από όλο αυτό;
Αυξάνοντας την περίοδο των εορτασμών από λίγες μέρες που ήταν μέχρι σήμερα, σε σχεδόν ένα μήνα, καταλαβαίνουμε ότι η Καλαμάτα γίνεται προορισμός μέσα στο χειμώνα και, μάλιστα, σε ένα δύσκολο μήνα, όπως είναι ο Μάρτιος. Ακόμη πιο σημαντικό, ότι οι εκδηλώσεις έχουν τη βάση και την έμπνευσή τους στην παράδοση, στη μεγάλη παρακαταθήκη του 1821, οπότε δίνουν τη δυνατότητα άντλησης γνώσης, ελπίδας και ιδεών, για να φωτίζουν ένα δρόμο βιώσιμο.  

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσης, δύο ημερίδες στο Πανεπιστήμιο, διαλέξεις κάθε Τετάρτη στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, παραστάσεις κάθε Σαββατοκύριακο στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, δύο μαθητικές εκδηλώσεις στο Μουσικό Σχολείο και στο Πνευματικό Κέντρο, ιστορικούς περιπάτους ξενάγησης στο κέντρο της πόλης, φυσικά τις κεντρικές εκδηλώσεις της Αναπαράστασης, τις εκδηλώσεις στην Ι.Μ. Μαρδακίου, στο Ελαιοχώρι και στου Κουταλά, όπως και έναν ιστορικό περίπατο στην Ι.Μ. Βελανιδιάς στο τέλος του μήνα.  

-Η συμμετοχή του κόσμου πώς κυμαίνεται μέχρι σήμερα;
Είναι περισσότερη από ό,τι εκτιμούσαμε και στην πορεία θα πάρει τη δυναμική που αξίζει στο Μάρτιο της ιστορίας και της παράδοσης.

-Πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα;
Πολύ δύσκολο και με πολλή δουλειά, αλλά έχουμε το Πρόγραμμα που «τρέχει» από το καλοκαίρι του 2018, με συμμετέχοντες που έχουν συνοχή, εμπειρία και πολλή διάθεση. Να σημειώσουμε ότι στην εξέλιξή του, μέσα στο μήνα, θα βλέπουμε και τις 40 επιχειρήσεις που συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι φορείς, παρέχοντας υπηρεσίες στο πλαίσιο του Προγράμματος, γεγονός επίσης εξαιρετικά σημαντικό για την πόλη και την ενίσχυση. Ας απολαύσουμε το φετινό Μάρτιο και ας κάνουμε στη συνέχεια τον απολογισμό μας, για να είμαστε ακόμη καλύτεροι το 2021.  

-Τι θέλετε να μεταδοθεί στον κάθε Έλληνα και ειδικά Καλαματιανό;
Ότι το ’21 είναι η μεγάλη ζώσα πηγή έμπνευσης για ζωή και δημιουργία. Ας έρθουμε κοντά του, να θυμηθούμε, να διδάξουμε τις επόμενες γενιές, να περάσουμε καλά ως άτομα και ως κοινωνία των πολιτών!

-Ποιο το κόστος και οι πηγές χρηματοδότησης;
Το κόστος καλύπτεται από το Πρόγραμμα και με συγχρηματοδότηση από το Δήμο, η οποία είναι μικρότερη του ποσού που κάθε χρόνο δαπανούσε ο Δήμος για τις εκδηλώσεις του Μαρτίου. Δηλαδή, χωρίς επιβάρυνση των πολιτών έχουμε δημιουργήσει μια ολόκληρη περίοδο εκδηλώσεων, που συνεπάγεται και οικονομική ζωή στην πόλη.

-Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει;
Μπορεί να πληροφορείτε από την ιστοσελίδα kalamata1821.gr, τα ΜΜΕ, τις αφίσες στο κέντρο της πόλης, τις συχνές συνεντεύξεις μας, τους 90 εθελοντές με τα λευκά μπλουζάκια και το σήμα του προγράμματος, αλλά και απλά βγαίνοντας τα βράδια με καλή διάθεση στην πόλη, όπου και θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει και να απολαύσει κάποια εκδήλωση.

Το Πρόγραμμα ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας υλοποιείται υπό την αιγίδα της ΑΕ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, έχει χαρακτηριστεί  από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ως εμβληματικό έργο στον Πολιτισμό για την τρέχουσα τριετία και αποτελεί σύμπραξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (συντονισμός), της «Φάρις» και της κινηματογραφικής εταιρείας VIEWMASTE Films.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση