«Μπάχαλο» ξανά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας

«Μπάχαλο» ξανά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας

Δημόσια δέσμευση δημάρχου για 300.000 ευρώ σε σχολεία στην επόμενη συνεδρίαση

«Μπάχαλο» επικράτησε ξανά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το απόγευμα της Παρασκευής, στην οποία σημειώθηκαν σκληρές κόντρες μεταξύ δημάρχου Τριφυλίας και επικεφαλής και δημοτικών συμβούλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Για μια ακόμα φορά δεν εφαρμόστηκε στην πράξη κατά τη διαδικασία σχεδόν τίποτα από όσα ρητά ορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ. Τριφυλίας και την ισχύουσα νομοθεσία. Καθένας έλεγε ό,τι ήθελε, όποτε ήθελε, ασχέτως του θέματος που υποτίθεται συζητούνταν εκείνη τη στιγμή, ενώ σε ακόμα μία συνεδρίαση του Σώματος ειπώθηκαν βαριές κουβέντες.

Επίσης, αναδείχθηκε η πλήρης άγνοια της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας για την ύπαρξη του έργου «Επισκευή – Συντήρηση Σχολικών Κτηρίων», με προϋπολογισμό περίπου 104.000 ευρώ, το οποίο έχει δημοπρατηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου και στο οποίο υπάρχει προσωρινός ανάδοχος από το Νοέμβριο, αλλά δεν έχει ακόμα αναδειχθεί ο οριστικός ανάδοχος, παρότι από το Νοέμβριο έχουν παρέλθει τρεισήμισι μήνες!

Στην ημερήσια διάταξη ήταν εγγεγραμμένα εννέα θέματα και εκτός τέθηκαν οκτώ. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με «μομφή» για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου, αλλά και για προχειρότητα και απουσία προγραμματισμού της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας.

Η τροποποίηση προϋπολογισμού που τέθηκε ως πρώτο εκτός ημερήσιας διάταξης προκάλεσε με την εκφώνησή του από τον πρόεδρο του Σώματος, Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον Παναγιώτη Κατσίβελα να σημειώνει ότι δεν επιτρέπεται τέτοια θέματα να τα βάζουν προ ημερήσιας διάταξης. «Έπρεπε αυτό το θέμα να το έχετε προετοιμάσει και να το έχετε κατατάξει στα βασικά θέματα της συνεδρίασης. Το θεωρώ επιπόλαιο και καταχρηστικό το να καθόμαστε να κουβεντιάζουμε τέτοια σοβαρά θέματα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Προετοιμαστείτε, δουλέψτε, δουλέψτε σοβαρά. Τέτοια θέματα δεν έρχονται για πλάκα», τόνισε ο κ. Κατσίβελας.

«Όλα τα θέματα είναι σοβαρά, δεν υπάρχει θέμα για πλάκα», είπε ο κ. Αυρηλιώνης. «Ναι, θέλω να σας πω, κε πρόεδρε, ότι τη μεγάλη τροποποίηση του προϋπολογισμού κι επειδή έχουν σχέση και με τα τεχνικά προγράμματα και με τις χρηματοδοτήσεις έργων, οφείλετε να τα φέρνετε σε κανονική προετοιμασία και φαίνεται ότι δεν προετοιμάζεστε και δε δουλεύετε», επισήμανε ο κ. Κατσίβελας, προσθέτοντας ότι δε δέχονται να φέρνουν το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.

«Κανένα σχόλιο επί του θέματος, κε πρόεδρε. Προχωράμε», ανέφερε ο κ. Λεβεντάκης. Το θέμα «πέρασε» κατά πλειοψηφία να συζητηθεί ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, με τον κ. Λεβεντάκη να επιπλήττει την αντιδήμαρχο Χάιδω Παναγιωτοπούλου, η οποία την ώρα της ψηφοφορίας βρισκόταν εκτός της αίθουσας.

Ένταση σημειώθηκε και για το δεύτερο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα που αφορούσε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στο Δήμο, μεταξύ άλλων, για ναυαγοσώστη που δεν υπήρχε σε παραλία στη διάρκεια ελέγχου του Λιμενικού, καθώς και για τα απορρίμματα στο Αλιμάκι.

Εκεί, με αφορμή το ότι δεν είχαν δοθεί εισηγήσεις στους δημοτικούς συμβούλους για τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, σημειώθηκε σκληρή κόντρα μεταξύ του δημάρχου Τριφυλίας και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας, Δημήτρη Δριμή, που δημοσιεύσαμε στο φύλλο του «Θ» την Κυριακή.

Ακολούθως ο Παναγιώτης Κατσίβελας προέβη σε μομφή για τη λειτουργία του Δ.Σ. Τριφυλίας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο, είπε ότι όλοι αναπολούν την εποχή Καλκαβούρα, με τον πρόεδρο να του απαντά με μομφή για εκείνη την περίοδο.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων για τα οποία μέμφθηκε τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας ο κ. Κατσίβελας ήταν και η επιστολή εργαζομένων που «κατήγγειλαν» αντιδήμαρχο, με τον κ. Λεβεντάκη να απαντά πως όλοι γνωρίζουν τους υπαλλήλους, ότι δεν ελέγχονταν και ότι έπιναν ούζα…

Κόντρα Κατσίβελα με Λεβεντάκη σημειώθηκε και για το επίσημο γεύμα που παρατέθηκε στο πλαίσιο εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους. Άλλα θέματα που τέθηκαν για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης ήταν η αίτηση παραχώρησης Κτήματος Αλεξόπουλου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Δήμο, η λήψη απόφασης για υποβολή πρότασης σε Πρόσκληση του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» για στάσεις στο Δήμο, με την Πρόσκληση να έχει καταληκτική ημερομηνία την ημέρα συνεδρίασης του συμβουλίου, δηλαδή την 28η Φεβρουαρίου, για Πράσινα Σημεία εναπόθεσης και συγκέντρωσης πλαστικών αποβλήτων που έθεσε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Παναγιώτης Τσαφαράς, και η δημιουργία χώρου εναπόθεσης και υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων από καλλιέργειες τομάτας που έχουν προσβληθεί από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Ευάγγελος Κοροβίλας.

Κόντρες σημειώθηκαν μεταξύ του κ. Λεβεντάκη και του κ. Κατσίβελα για το Βιολογικό Καθαρισμό Γαργαλιάνων και το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης, με το δήμαρχο να αναφέρει ότι σε επόμενη συνεδρίαση θα γίνει ενημέρωση για το ΒΙΟ.ΚΑ., αλλά και για έργα που προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή, κάνοντας αναφορά σε εξωτερικό συνεργάτη και ότι έχει άνθρωπο για αυτά. Επίσης, ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι όλα τα σχολεία θα φτιαχτούν.

Στο θέμα της τροποποίησης προϋπολογισμού ο Γιάννης Μερκούρης, αφού αναφέρθηκε στο έργο για τα σχολεία που έχει δημοπρατηθεί και το οποίο αγνοούσε η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, πρότεινε να πάνε τα χρήματα της τροποποίησης στα σχολεία. «Βάλτε τα χρήματα στα σχολεία», τόνισε ο δήμαρχος Τριφυλίας, υιοθετώντας την πρόταση Μερκούρη και αντιπολίτευσης, αφού ελέχθη και από την αρμόδια διευθύντρια του Δήμου ότι μπορεί από το Δ.Σ. να γίνει εγγραφή κωδικού με απόφαση εκείνης της στιγμής, με τον Παναγιώτη Τσίγγανο να λέει ο κωδικός να έχει ονομασία «Επισκευές κτηριακών υποδομών σχολείων» και το δήμαρχο να ζητά τα 150.000 ευρώ της ενίσχυσης κωδικών για τα δημοτικά κτήρια Κυπαρισσίας και Φιλιατρών αντίστοιχα να εγγραφούν στο νέο κωδικό που αποφάσιζαν εκείνη τη στιγμή για τα σχολεία.

Ο Στάθης Ανδρινόπουλος έψεξε τον πρόεδρο για τη διαδικασία, ενώ τόνισε πως η κατανομή της ΣΑΤΑ πρέπει να γίνει με βάση τον πληθυσμό κάθε Δημοτικής Ενότητας και ότι ο ίδιος ψηφίζει αυτό και τίποτε άλλο.

Για την τροποποίηση και όπως εισήχθη προς συζήτηση, ο Σαράντος Κουκούμης έκανε λόγο για προχειρότητα της Δημοτικής Αρχής, αλλά χαιρέτισε την ευαισθησία του δημάρχου για τα σχολεία με την αποδοχή της πρότασης για νέο κωδικό.

Ο Δημήτρης Δριμής πρότεινε, παράλληλα, και για τη Ζωαγορά Κοπανακίου.

Έπειτα από τοποθετήσεις της Χάιδως Παναγιωτοπούλου και της Μαρίας Πανουσιοπούλου, που είπαν να μην αλλάξει η απόφαση της Ο.Ε. για την τροποποίηση και «διαβουλεύσεις» με συνεργάτες του, μέσα σε λίγη μόλις ώρα ο κ. Λεβεντάκης μετέβαλε άποψη και αυτά που ο ίδιος είχε πει στο Σώμα δημόσια για την εγγραφή νέου Κωδικού. Ζήτησε, λοιπόν, να ψηφίσουν ως είχε την τροποποίηση, με την προσωπική του δέσμευση ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα έχει στην εισήγηση του συμβουλίου, την πρόταση για τα σχολεία και για τη Ζωαγορά Κοπανακίου και για την κατανομή βάση πληθυσμού.

Ο Παναγιώτης Τσίγγανος, που το μεσημέρι στην Οικονομική Επιτροπή είχε καταψηφίσει την τροποποίηση, είπε ότι δέχεται τη δέσμευση του δημάρχου και ψηφίζει την τροποποίηση, αλλά ρώτησε ποιο το νόημα να την ψηφίσουν από τη στιγμή που στην επόμενη συνεδρίαση, σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση του δημάρχου, θα γίνει νέα τροποποίηση για αυτά που προτάθηκαν και τα οποία επανέλαβε ο κ. Δριμής, με τον κ. Λεβεντάκη να λέει: «Δεσμεύομαι. Σωστός. Θα τα φέρω εγώ πρόταση μεθαύριο. Στην επόμενη συνεδρίαση».

Σε παρατήρηση του κ. Μερκούρη ότι αφού γίνεται η κατανομή ΣΑΤΑ, πού θα βρεθούν τα λεφτά για τη νέα τροποποίηση, ο κ. Λεβεντάκης είπε: «Πόσο υποσχέθηκα εγώ απόψε;» με τον κ. Μερκούρη να του λέει «300.000 ευρώ» και τον κ. Λεβεντάκη να τονίζει πως «εάν την επόμενη συνεδρίαση δεν έχει τριακόσια μέσα, εγώ θα σηκωθώ και θα φύγω, θα παραιτηθώ».

Του Ηλία Γιαννόπουλου