Στους ΟΤΑ 2,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2023 με το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Στους ΟΤΑ 2,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2023  με το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το νέο πρόγραμμα «Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης», που φέρει συμβολικά το όνομα του Αντώνη Τρίτση, συνυπέγραψαν και παρουσίασαν οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Το νέο πρόγραμμα, που αντικαθιστά τον «ΦιλόΔημο», θα έχει διάρκεια έως τα τέλη του 2023 και αφορά δημόσιες επενδύσεις, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (συμμετέχει με 1,5 δισ. ευρώ), με δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης, εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Το πρόγραμμα αφορά στην κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας, και ειδικότερα την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού, όπως και την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Κατά την κατασκευή των έργων προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας πως «αυτό από μόνο του αποτελεί μία πολύ σημαντική συμβολή στη μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, που πρέπει να αρχίσει την επομένη μέρα αυτής της κρίσης».

Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, το οποίο θα αποπληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθούν οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού «ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, επανεκκίνησης της οικονομίας και επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, άξονες προτεραιότητες του προγράμματος είναι:

1) Η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Εδώ περιλαμβάνονται κάθε δράση- παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, έργα και σημαντικές παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιπλημμυρική προστασία σε όλη τη χώρα.

2) Η ποιότητα ζωής και η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, των οικισμών (κατασκευή βασικών έργων υποδομής σε κρίσιμους τομείς όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ, προς άμεσο όφελος των πολιτών), αλλά και η μέριμνα για τη σίτιση και φροντίδα των αδέσποτων.

3) Το περιβάλλον (βιώσιμη ανάπτυξη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ.ά.).

4) Η ψηφιακή σύγκλιση (τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών -ΤΠΕ, εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων -Internet of Things, έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες, με εφαρμογή στην τοπική διοικητική πρακτική και την καθημερινότητα των πολιτών και στόχο το μετασχηματισμό των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις»).

5) Παιδεία, πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός (ανέγερση σχολείων, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, εναλλακτικός τουρισμός).

6) Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εδώ εντάσσονται και έργα όπως ανέγερση και εκσυγχρονισμός βρεφονηπιακών σταθμών και προγράμματα άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού.

7) Δράσεις τεχνικής βοήθειας των δικαιούχων για την εφαρμογή του προγράμματος.

Δήλωση Θ. Βασιλόπουλου

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων για το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Είναι σημαντικό η Αυτοδιοίκηση να λαμβάνει κεντρικά τη στήριξη που της αναλογεί, καθώς για μία ακόμα φορά, σε μία περίοδο κρίσιμη για τη χώρα μας, αποδεικνύει ότι ο ρόλος της είναι καταλυτικός για τη διατήρηση -μεταξύ άλλων- της κοινωνικής συνοχής. 

Ο Δήμος Καλαμάτας, όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι στη χώρα, παραμένουμε στην πρώτη γραμμή, δίπλα στους πολίτες. Χαιρετίζουμε το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί συνέχεια του προγράμματος “ΦιλόΔημος”, μέσω του οποίου διασφαλίζονται έργα που και ο Δήμος μας έχει δρομολογήσει. 

Επίσης, ως Δήμος προετοιμαζόμαστε προκειμένου να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες χρηματοδότησης που μας αναλογούν, διεκδικώντας πόρους απ’ όλους τους τομείς – προτεραιότητες που έχουν τεθεί».