Καλαματιανοί του εξωτερικού συνεχίζουν να μιλούν στο «Θ» για τον κορωνοϊό

Καλαματιανοί του εξωτερικού συνεχίζουν να  μιλούν στο «Θ» για τον κορωνοϊό

Το ταξίδι του «Θάρρους» σε όλη την υφήλιο συνεχίζεται και αυτή τη φορά ταξιδεύουμε σε Αμερική, Σουηδία και Αγγλία. Εκεί μας υποδέχονται Καλαματιανοί και μας μιλούν για τον κορωνοϊό στη χώρα που ζουν και κατά πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα:

Μανχάταν- Αμερική
Στο Μανχάταν ζει η Φιλίππα Χριστοφάλου και, όπως μας είπε, εκεί όλα δείχνουν ότι πλησιάζουν στην κορυφή της καμπύλης, αν και σε μια χώρα σαν την Αμερική, με τόσο μεγάλη γεωγραφική και πληθυσμιακή εξάπλωση, «είναι δύσκολο να υπάρξει ομοιογένεια και σιγουριά, αφού μάλιστα η κάθε πολιτεία αντιμετωπίζει διαφορετικά την πανδημία».


Όπως παρατήρησε στη συνέχεια, η Νέα Υόρκη είναι παγκόσμιο κέντρο με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, τρία μεγάλα διεθνή αεροδρόμια και μια ιδιαίτερα αυξημένη πληθυσμιακή πυκνότητα. Αυτοί οι παράγοντες, αλλά και η υστέρηση της πολιτείας να λάβει μέτρα έγκαιρα, είναι οι λόγοι που η πόλη μοιάζει να πλήττεται άσχημα αυτή τη στιγμή.
Σχετικά με τις απαγορεύσεις, σχολίασε ότι δεν υπάρχουν ρητές, ούτε υφίστανται ποινές, ωστόσο υπάρχουν έντονες συστάσεις στον κόσμο να μένει στο σπίτι. Επίσης, τα πάντα είναι κλειστά, εκτός από νοσοκομεία, φαρμακεία και μερικά σούπερ μάρκετ. 

Οι μέρες της, συνέχισε, αυτή την περίοδο δεν έχουν αλλάξει και πολύ, μιας και οι υποχρεώσεις στο πανεπιστήμιο και στην εργασία του συντρόφου της παραμένουν, ενώ πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και εξαντλητικό να δουλεύεις από το σπίτι με ένα παιδί δύο ετών. Ως εκ τούτου, η μέρα περνά κυρίως με το παιδί της, και όταν αυτό κοιμάται ή απασχολείται ανεξάρτητα, υπάρχει χρόνος για δουλειά.
Όσο για τους δικούς της στην Ελλάδα, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, μιας και από νωρίς όλοι υπάκουσαν στις συστάσεις και μείωσαν στο ελάχιστο τις κοινωνικές δραστηριότητες. Κατά την ίδια, σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο ελληνικό σύστημα υγείας. Σίγουρα τα πράγματα εκεί που ζει, συμπλήρωσε, είναι πολύ πιο δύσκολα, αλλά, όταν σκέφτεται τους δικούς της στην Ελλάδα, η σύγκριση τη βοηθά να ηρεμεί.
Τέλος, θέλει και ελπίζει το καλοκαίρι να έρθει στην Ελλάδα για διακοπές, αν είναι εφικτό.

Λουντ- Σουηδία
Στη Λουντ ζουν ο Ηλίας Αδαμόπουλος και η Σίνναμον Βαρσαμούλη.
Όπως μας είπαν, η Σουηδία είναι από τις λίγες χώρες στις οποίες ακόμα και σήμερα δεν έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σχεδόν 11.000, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 920, όμως οι περισσότεροι δεν είναι φοβισμένοι και τα καταστήματα συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά με μειωμένο ωράριο, ενώ στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία προτείνεται στον κόσμο να αγοράζει με μέτρο τα προϊόντα, καθώς και να τηρούν αποστάσεις όταν βρίσκονται εντός.

Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες παραμένουν ανοιχτά, απλά έχουν αναδιαμορφώσει τους χώρους τους, προκειμένου οι πελάτες να μη συνωστίζονται, ενώ η κυκλοφορία στους δρόμους συνεχίζεται κανονικά.
Ο Ηλίας συμπλήρωσε πως η γενική αντίληψη που επικρατεί στη Σουηδία είναι ότι χρειάζεται προστασία των ευπαθών ομάδων και όχι περιορισμός ολόκληρου του πληθυσμού, χωρίς όμως να μιλούν για «ανοσία της αγέλης», όρο που o επικεφαλής για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα, ο επιδημιολόγος Anders Tegnell, απορρίπτει.
Οι μόνες απαγορεύσεις έχουν να κάνουν με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που έχουν κλείσει και τα μαθήματα πλέον γίνονται εξ αποστάσεως. Επίσης, έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων, με τα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας να δέχονται περιορισμένο αριθμό ασθενών, ενώ στα  νοσοκομεία απαγορεύεται να εισέλθουν οι συνοδοί των ασθενών.

Κατά τα άλλα, οι οδηγίες αφορούν συστάσεις, όπως εργασία από το σπίτι όταν αυτό είναι εφικτό, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και διατήρηση καλής υγιεινής με συχνό πλύσιμο των χεριών.
Δίνεται, δε, μεγάλη βαρύτητα στην ατομική ευθύνη των πολιτών, οι οποίοι οφείλουν να παραμείνουν σε εθελοντικό κατ’ οίκον περιορισμό στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

Σχετικά με την καθημερινότητα, επισήμανε ότι έχει αλλάξει και έτσι με τη σύζυγό του αποφεύγουν να επισκέπτονται χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός και τις περισσότερες μέρες εργάζονται από το σπίτι. Ο δε καιρός στη Σουηδία, πρόσθεσε, το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα καλός, οπότε μπορούν να απολαμβάνουν βόλτες έξω στη φύση.  Επίσης, όπως και οι περισσότεροι αυτήν την περίοδο, βλέπουν ταινίες και διαβάζουν βιβλία, ενώ επικοινωνούν συχνά με την οικογένεια και τους φίλους τους, τηλεφωνικά και μέσω Skype.

Όσο για τους δικούς τους στην Ελλάδα, η Σίνναμον απάντησε ότι ανησυχούν, αλλά τα μέτρα και οι περιορισμοί που εφαρμόστηκαν από νωρίς στη χώρα φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα στον περιορισμό της εξάπλωσης.
Τέλος, δήλωσε ότι θα ήθελαν πολύ αυτή τη στιγμή να είναι δίπλα στους δικούς τους στην Ελλάδα, αλλά κάτι τέτοιο είναι ριψοκίνδυνο, οπότε προτίμησαν να μείνουν στη Σουηδία, αν και είχαν κανονίσει τον Απρίλιο να βρίσκονται στην Καλαμάτα. Πρόσθεσε, δε, ότι ανυπομονούν να δουν την οικογένεια και τους φίλους τους, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ εύχονται να είναι όλοι οι άνθρωποι ασφαλείς και όλο αυτό να τελειώσει σύντομα!

Μάντσεστερ – Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Μάντσεστερ ζει ο Δήμος Γαλάνης. Στην Αγγλία, σχολίασε, από την ανοσία της αγέλης πέρασαν ξαφνικά σε ολικό lockdown, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πια πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να πειθαρχήσουν όλοι στα περιοριστικά μέτρα για να σταματήσει ο ρυθμός μετάδοσης του ιού και να προστατευτεί το NHS από υπερφόρτωση.  Έτσι, όλα τα μέσα επικοινωνίας προτρέπουν τον κόσμο να μη βγαίνει από το σπίτι παρά μόνο για προμήθεια τροφίμων-φαρμάκων, σωματική άσκηση, δωρεά αίματος ή προσφορά βοήθειας σε ευπαθή ομάδα.

Τονίζεται ακόμη η αναγκαιότητα (όπου και να βρίσκονται) να κρατούν απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων, ενώ η Βασίλισσα προχώρησε σε διάγγελμα, βεβαιώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.  
Για το Μάντσεστερ στο οποίο ζει και σπουδάζει (στο Πανεπιστήμιο του Salford), ανέφερε ότι δεν έχει ευτυχώς πολλά κρούσματα, με τον κόσμο να ακολουθεί τις οδηγίες με ψυχραιμία. Οι δρόμοι πλέον, ακόμα και τις ώρες αιχμής, είναι άδειοι, αφού πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εργάζεται από το σπίτι.
Όσο για το campus του πανεπιστημίου στο οποίο διαμένει, τους έχουν ενημερώσει πως κατά τις επόμενες μέρες θα δοθεί μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων (αυτά από τα οποία οι σπουδαστές έχουν φύγει) για χρήση των εργαζομένων του NHS.

Για το πώς περνά τη μέρα του, δήλωσε ότι οι ώρες στο διαμέρισμα είναι ατελείωτες, αφού δεν επιτρέπεται πια η πρόσβαση ούτε στη βιβλιοθήκη ούτε στους χώρους συνάθροισης των σπουδαστών, ούτε στο γυμναστήριο.
Φέτος, πρόσθεσε, είναι στο τελευταίο έτος των σπουδών του και έχει ούτως ή άλλως πολύ διάβασμα. Μέρος δε των μαθημάτων γίνεται online, όμως η επιστήμη της Ζωολογίας την οποία σπουδάζει απαιτεί πολλές ώρες μαθημάτων στα εργαστήρια, τα οποία λόγω της κατάστασης δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν. Γι’ αυτό το λόγο τούς ανακοίνωσαν πως δε θα μπορέσουν να αποφοιτήσουν τον Ιούλιο και θα συνεχίσουν τα μαθήματα το Σεπτέμβριο.
Μιλώντας για την Ελλάδα, δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που στη χώρα μας ο σωστός και έγκαιρος χειρισμός της κατάστασης έχει αποδώσει. Στην Καλαμάτα δε, είπε ο Δήμος, βρίσκονται οι γονείς και η αδελφή του, με τους οποίους έχει καθημερινή επικοινωνία. Στα μάτια τους, πρόσθεσε, διακρίνει άγχος και αγωνία, με τον ίδιο να τους λέει διαρκώς να μην ανησυχούν, αφού ξέρει ότι είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται, οπότε και εκθέτουν καθημερινά τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Τέλος, μας ανέφερε ότι είχε προγραμματίσει να βρίσκεται εδώ στις 27 Μαρτίου, όμως η πτήση ακυρώθηκε, όπως και πολλές άλλες, ενώ έχει υποβάλει κι αυτός αίτηση μαζί με άλλους Έλληνες σπουδαστές στην Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου, ώστε εφόσον επιτραπεί κάποια στιγμή ο επαναπατρισμός τους, να μπορέσουν να επιστρέψουν, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση