Παρέμβαση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη συζήτηση στο ΣτΕ για επιτραπέζια ελιά «Καλαμών»

Παρέμβαση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη συζήτηση στο ΣτΕ για επιτραπέζια ελιά «Καλαμών»

Νομική παρέμβαση κατά της αίτησης που πρόκειται να συζητηθεί το Μάιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας του «Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» από την Κορώνη, αναφορικά με το καθεστώς εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών, ετοιμάζεται να κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Πελοποννήσου, ύστερα από απόφαση που έλαβε τις προηγούμενες ημέρες το Περιφερειακό της Συμβούλιο.

Για άλλη μια φορά η Δυτική Ελλάδα εκφράζει την αντίθεσή της και στόχος της είναι η απόρριψη της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει ο μεσσηνιακός σύλλογος κατά της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Φεβρουάριο του 2018 για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών.

Απόφαση Περιφερειακού

Το θέμα συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας τη Μεγάλη Δευτέρα. Μάλιστα, συζητήθηκε ως κατεπείγον εκτός ημερησίας διάταξης, καθώς η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ορισθεί για τις 26 Μαΐου.

Κατά την εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε ότι περίπου 170.000 τόνοι της εγχώριας παραγωγής (περίπου ποσοστό 85%) εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες κατ’ έτος, προσαυξάνοντας το εθνικό προϊόν κατά 400 εκατ. ευρώ.

Παρατήρησε, δε, ότι οι φυσικές μαύρες επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας «Καλαμάτα» καλλιεργούνται σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, με σπουδαιότερους νομούς παραγωγής, κατά σειρά, την Αιτωλοακαρνανία, τη Λακωνία, τη Φθιώτιδα και τη Μεσσηνία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, και ιδίως η περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου, κατέχει προεξάρχουσα θέση στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και ιδίως του διεθνώς εμπορικού τύπου «Kalamataolives», ο οποίος έχει άριστη φήμη τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια αγορά. 

Νομική παρέμβαση

Ακολούθως, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας έγινε αναφορά στο νομικό καθεστώς και επισημάνθηκε ότι το 1993 έγινε αποδεκτή πρόταση της Μεσσηνίας για τη δημιουργία ΠΟΠ με το όνομα «Ελιά Καλαμάτας» / PDO «EliaKalamatas», χωρίς, όπως υπογραμμίσθηκε στη συνεδρίαση, να μελετηθούν οι επιπτώσεις που θα δημιουργούσε στους ελαιοπαραγωγούς και στις εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών. 

Το 1996, με την έγκριση της ΠΟΠ/PDO από την Επιτροπή της Ε.Ε., οι Έλληνες εξαγωγείς υποχρεώθηκαν να μην εξάγουν με την καθιερωμένη ονομασία «Kalamataolives». Χαρακτηριστικά, μάλιστα, τονίστηκε στη συνεδρίαση ότι το 3% της ελληνικής παραγωγής επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών της Μεσσηνίας προσπαθεί να αποκλείσει από τις εξαγωγές το 97% των επιτραπέζιων ελιών της υπόλοιπης χώρας, όταν η Αιτωλοακαρνανία έχει το 44%, η Λακωνία το 28% και η Φθιώτιδα το 18%.

Ακολούθησε το Φεβρουάριο του 2018 απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που επανέφερε τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση, και κατά αυτής προσέφυγε το σωματείο με την επωνυμία «Σύλλογος υπέρ των μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης», που εδρεύει στην Κορώνη, ζητώντας την ακύρωσή της.

Στην απόφαση του ΠεΣυ Δυτικής Ελλάδας επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης του μεσσηνιακού συλλόγου, 65.000 τόνοι επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών που εξάγονται με την εμπορική ονομασία Kalamataolives θα αλλάξουν άμεσα την εμπορική ονομασία τους, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται από τους καταναλωτές των αγορών του εξωτερικού με σοβαρά επακόλουθα.

Της Βίκυς Βετουλάκη