Στα ελαιοχώραφα οι γεωπόνοι για τις επιπτώσεις από τον καύσωνα

Στα ελαιοχώραφα οι γεωπόνοι για τις επιπτώσεις από τον καύσωνα

Μαζί με την παρατεταμένη ανομβρία απειλούν τη Μεσσηνιακή ελαιοπαραγωγή

Δύσκολες στιγμές φαίνεται ότι θα περάσει και φέτος η ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία, καθώς δεν έφτανε η ανομβρία των προηγούμενων μηνών, ήρθε και ο καύσωνας σε ένα από τα πιο ευαίσθητα στάδια της παραγωγής, την άνθηση και την καρπόδεση. Ήδη υπάρχουν έντονες αναφορές από παραγωγούς της Μεσσηνίας ότι έχουν πληγεί και όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Γιάννης Κυριακόπουλος, γεωπόνοι της υπηρεσίας βρίσκονται στους ελαιώνες για να αποτιμήσουν τη δυσμενή επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας στην καρπόδεση των δέντρων.

Έλεγχοι από γεωπόνους

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κυριακόπουλος, ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να εξαχθεί αξιόπιστο αποτέλεσμα και αυτό θα γίνει έπειτα από 10-15 μέρες, οπότε θα φανεί ποια θα είναι η τελική επίπτωση των υψηλών θερμοκρασιών στην ηρτημένη παραγωγή Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως οι θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο πενθήμερο ήταν οι υψηλότερες πολλών ετών και βρήκαν τους ελαιώνες στο πολύ ευαίσθητο στάδιο της άνθησης ή στο στάδιο της καρπόδεσης. «Το συμπέρασμα είναι πως έχουμε συναντήσει φαινόμενα ανθέων που έχουν συμπτώματα επίδρασης των υψηλών θερμοκρασιών, όμως αξιόπιστα στοιχεία για την εκτίμηση της δυσμενούς επίδρασης των υψηλών θερμοκρασιών θα έχουμε αργότερα», σχολίασε σχετικά.

Πολλοί παράγοντες

Το ότι υπάρχουν επιπτώσεις πρέπει να θεωρείται σίγουρο, ενώ οι υπηρεσίες προσπαθούν να αξιολογήσουν την έκταση του προβλήματος. Πάντως, ακόμη και η σχετική βιβλιογραφία αναφέρει ότι η ελαιοκαλλιέργεια στο στάδιο της πλήρους ανθοφορίας και στο στάδιο της καρπόδεσης είναι αρκετά ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίας, όταν μάλιστα συνοδεύεται και από παρατεταμένη ανομβρία. «Πραγματικά, για το ποια είναι η έξαρση του φαινομένου και σε τι στάδιο ήταν το κάθε χωράφι συνυπολογίζονται πολλοί παράγοντες και συγκεκριμένα: Πρώτον, από το πόσο ανέβηκε η θερμοκρασία σε κάθε περιοχή. Δεύτερον, ποιος είναι ο προσανατολισμός του ελαιώνα. Ποια είναι η πρωιμότητα ή η οψιμότητα του ελαιοδένδρου και σε ποιο στάδιο βρισκόταν, στην αρχή της άνθησης, στην πλήρη άνθιση ή στην αρχή της καρπόδεσης;», εξήγησε ο κ. Κυριακόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη