Χωρίς ρευστότητα η επανεκκίνηση της αγοράς – Απαισιόδοξοι οι περισσότεροι επαγγελματίες στην Καλαμάτα

Χωρίς ρευστότητα η επανεκκίνηση της αγοράς – Απαισιόδοξοι οι περισσότεροι επαγγελματίες στην Καλαμάτα

Με την πανδημία του κορωνοϊού να φθίνει, όπως ο μικρός αριθμός των νέων κρουσμάτων και τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών τεστ φανερώνουν, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σταδιακά στη δοκιμαζόμενη πια ζώνη της οικονομίας. Κι αυτό, γιατί ταυτόχρονα με το άνοιγμα και τη χαλάρωση των μέτρων άρχισαν να εμφανίζονται τα πολλά προβλήματα που προκάλεσε το “κλείδωμα” της χώρας.

Στην πραγματικότητα, μια βόλτα αν κάνει κάποιος και μιλήσει με επαγγελματίες της Καλαμάτας, θα διαπιστώσει ότι οι προσδοκίες για επαναφορά του τζίρου στα προ κρίσης επίπεδα είναι μηδαμινές, με το κύριο μέλημα να είναι αυτή τη στιγμή η επιβίωση και η αποφυγή του λουκέτου.

Κομβικό σημείο αποτελεί το ζήτημα της ρευστότητας, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν αδυναμία να ανταποκριθούν ακόμη και στα στοιχειώδη έξοδα του πρώτου διαστήματος της «επανεκκίνησης», με δεδομένο μάλιστα ότι προέρχονται από την άκρως «τραυματική» για τον κλάδο δεκαετία των μνημονίων.

Κοινός παρονομαστής των απόψεων που ακούσαμε είναι ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να επανέλθει η αγορά στην… κανονικότητα, αν δεν υπάρξουν, φυσικά, άλλα πισωγυρίσματα και δριμύτερη επανεμφάνιση του ιού. 

Όπως μας έλεγαν, “σκεφθείτε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα χρειαστούν χρήματα για αλλαγή εμπορεύματος, αλλαγή βιτρίνας, πάγια έξοδα, πληρωμή ενοικίων, αλλά και έξοδα που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων μέτρων ασφαλείας». Με δεδομένο ότι πολλές υποχρεώσεις έχουν πάει πίσω, αντιλαμβάνεστε πως θα υπάρξει κίνδυνος ακόμα και μαζικών λουκέτων.

Η απαισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας καταγράφεται ανάγλυφα στις σχετικές έρευνες, που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Ειδικότερα, σε δείγμα 350 ιδιοκτητών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές ή επλήγησαν σοβαρά λόγω της πανδημίας, σχεδόν δύο στους τρεις (61%) απάντησαν ότι θεωρούν πως οι επιχειρήσεις τους θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας έπειτα από τουλάχιστον ένα έτος.

Συγκεκριμένα, το 40% εκτιμά ότι θα χρειαστεί ένα έτος, ένα 14% θεωρεί πως περάσουν δύο χρόνια, ενώ το 7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερο διάστημα. Αντίθετα, μόλις το 19% των επιχειρηματιών θεωρούν πως αρκούν 2 έως 4 μήνες για την αποκατάσταση της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, ενώ 19% θεωρεί ότι εντός ενός εξαμήνου κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Επιπλέον, το 51% χαρακτήρισε τις διαδικασίες για την ένταξη της επιχείρησής τους στα μέτρα ελάφρυνσης από τις συνέπειες της πανδημίας από «πολύ» έως «αρκετά» περίπλοκες.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, το μέτρο που οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι χρήζει αναδιαμόρφωσης σε μεγαλύτερο βαθμό είναι η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, αφού περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες θα επιθυμούσαν μια πιο γενναιόδωρη προσέγγιση. 

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης