Καλαμάτα: Σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς με καλά και κακά νέα

Καλαμάτα: Σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς με καλά και κακά νέα

Αρκετός κόσμος επισκέφθηκε χθες τα καταστήματα

Σταδιακή η επιστροφή στην κανονικότητα και στην Καλαμάτα χθες, με την αγορά να αναζητά ρυθμό σ’ αυτή τη β’ φάση ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων και με τους κινδύνους της πανδημίας του κορωνοϊού να παραμένουν.

Από την πλευρά τους, οι επαγγελματίες φάνηκαν ικανοποιημένοι από την κίνηση, αφού η πολυήμερη διακοπή των εργασιών είχε δημιουργήσει μια σειρά από αγοραστικές ανάγκες στους πολίτες.

Σίγουρα, λοιπόν, το καλό νέο της χθεσινής μέρας ήταν ότι  επαναλειτούργησαν επιχειρήσεις που είχαν κλείσει λόγω lockdown και, θεωρητικά τουλάχιστον, εκατοντάδες εργαζόμενοι επέστρεψαν στις δουλειές τους. 

Το κακό νέο είναι πως στη συγκεκριμένη περίπτωση το «θεωρητικά» έχει καταλυτική ισχύ. Και το ακόμη χειρότερο είναι πως με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων απελευθερώνονται πλήρως, και αυτομάτως, και οι απολύσεις: Οι επιχειρήσεις που ξανανοίγουν και τίθενται σε πλήρη λειτουργία δεν υπάγονται πλέον στο καθεστώς των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και, ως εκ τούτου, αποδεσμεύονται και από τη «ρήτρα μη απολύσεων».

Με τις απώλειες του τζίρου στο δίμηνο των περιοριστικών μέτρων να υπολογίζονται, σε πρώτο χρόνο, κοντά στα 20 δισ., η αγορά επανήλθε με όρους ζούγκλας. Και η άρση του lockdown γίνεται, ουσιαστικά, με «ρήτρα» απολύσεων και μειώσεων μισθών.

Ήδη, από τα μέσα Μαρτίου, καταγράφεται, στην πράξη, μείωση μισθών κατά 35% για σχεδόν τους μισούς εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα: Περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης πήραν αποζημίωση 532 ευρώ σε μηνιαία βάση, την ώρα που ο μέσος κατώτατος μισθός προ πανδημίας ήταν καθαρά 800 ευρώ.

Η μισθολογική αυτή καθίζηση οδεύει προς παγίωση και τα 532 ευρώ υποδεικνύονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ως το πλαφόν ενός νέου «υποκατώτατου» μισθού τον οποίον ζητούν πολλοί επιχειρηματίες και στηρίζουν κυβερνητικές εισηγήσεις με το επιχείρημα των «έκτακτων συνθηκών».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, συνομίλησε χθες με αρκετούς επαγγελματίες της πόλης και πολίτες και έγινε δέκτης αιτημάτων για ζητήματα που αφορούν τόσο αρμοδιότητες του Δήμου όσο και συνολικά δομών του κράτους.

Κύριο αίτημα των επαγγελματιών η ενίσχυση της ρευστότητας και η λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος έχει προβεί -μεταξύ άλλων- σε μείωση τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων και καθαριότητας, σε επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω κορωνοϊού, αλλά και σε πληττόμενες  επιχειρήσεις.

Επίσης, έχει υπάρξει αίτημα προς τους συναρμόδιους υπουργούς για επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων για οφειλές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.

Α.Π.