«ΘΑΡΡΟΣ» 12 Φεβρουαρίου 1905: Νεκροί και τραυματίαι στο χωρίον Γαρδίκιον

«ΘΑΡΡΟΣ» 12 Φεβρουαρίου 1905: Νεκροί και τραυματίαι στο χωρίον Γαρδίκιον

Χθες την πρωίαν ο διευθυντής του ενταύθα υποκαταστήματος της Τραπέζης Αθηνών Βασιλόπουλος, αντιπροσωπεύων τον Πεσματζόγλου, μετέβη εφ’ αμάξης εις Θουρίαν, όπου ανέμενον αυτόν οι Δαγρές και Οικονομόπουλος, οίτινες παραλαβόντες αυτόν μετά εκατοντάδας ενόπλων φίλων των έλαβον την άγουσαν εις το ώραν απέχον ορεινόν χωρίον Γαρδίκιον του Δήμου Αμφείας.

Η ανησυχία
Η είδησις αύτη γνωσθείσα εις την πόλιν επτόησε τους κατοίκους περί του αναμενομένου λυπηρού αποτελέσματος, οίτινες συγκεντρούμενοι καθ’ ομάδας ανήσυχοι διηρώτων αλλήλους περί νεωτέρας ειδήσεως.

Αι κακαί αυτοί προαισθήσεις του κόσμου προήρχοντο εκ του εξής γεγονότος.

Προχθές είχε μεταβή εις Γαρδίκιον προς εκλογικήν περιοδείαν ο Δαγρές συνοδευόμενος υπό του αστυνομεύοντος ενωμοτάχου Θουρίας Μαργέλη και ικανού αριθμού χωροφυλάκων.

Η τοιαύτη επιδεικτική παράστασις της Αστυνομίας εσχολιάσθη δυσμενώς υπό των κατοίκων, τα δε πνεύματα επί μάλλον εξηγέρθησαν εκ της διαδόσεως ότι ο Βασιλόπουλος μεταβαίνων εις Γαρδίκιον θα διέθετε χρήματα προς ενίσχυσιν της υποψηφιότητος του Πεσματζόγλου και του συνδυασμού εις τον οποίον ούτος ανήκει.

Την κατάστασιν ταύτην ελέγετο, ότι έσπευσεν ν’ ανακοινώση προς τον Νομάρχην δι’ επιστολής του ο εν Αμφεία περιοδεύων πολιτευτής Φλέσσας.

Κατόπιν της τοιαύτης εξάψεως των πνευμάτων των κατοίκων Γαρδικίου δικαίως, ως γράφομεν ανωτέρω, ανησύχησεν ενταύθα η πόλις επί τη ειδήσει της κατά τοιούτον επιδεικτικόν τρόπον μεθ’ οπλοφόρων ανόδου των Οικονομοπούλου και Βασιλοπούλου, θεωρουμένης ταύτης ως προκλήσεως.

Και κατ’ άλλους μεν η πάνοπλος αυτή εκστρατεία ωφείλετο εις τους φόβους τους οποίους είχον οι ανωτέρω πολιτευόμενοι περί παρεμποδίσεως της εισόδου των εις το χωρίον Γαρδίκιον.

Κατ’ άλλους δε, διότι εσκόπουν να εκδηλώσωσι την απόφασιν αυτών, όπως δια πάσης θυσίας εκτελέσωσιν τον σκοπόν της αποστολής των συνιστάμενον εις την καταβολήν γενναίου χρηματικού ποσού υπό του Βασιλοπούλου δια την κατασκευήν οδού τινός δια την οποίαν ηγγυημένην υπόσχεσιν είχε δώσει προηγουμένως ο Φλέσσας.

Το πραγματικόν είναι ότι εξήφθη ο φανατισμός των κατοίκων επί τη εισηγήσει ότι ο Βασιλόπουλος εσκόπει ν’ αγοράση αυτούς, των μεταβάντων ενόπλων σκοπούντων να τηρήσωσι το γόητρον αυτών, ίνα μη θεωρηθώσι φοβηθέντες τους αντιπάλους των.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων ανήρχοντο εκείνοι εις το Γαρδίκιον, ότε τους συνήντησε καθ’ οδόν ο Αντ. Παυλόπουλος, όστις τους συνέστησε να μη προχωρήσωσιν εις το χωρίον μετά των οπλοφόρων, αλλά μόνοι των, καθ’ όσον η θέα εκείνων ήθελεν έχει λυπηρά  αποτελέσματα. Οι περί τον Βασιλόπουλον όμως εβεβαιούτο ότι δεν ήκουσαν τας ειλικρινείς ταύτας συμβουλάς, αλλ΄ επροχώρησαν.

Μόλις επλησίασαν εις την Μονήν εθεάθησαν από το υπερκείμενον χωρίον, ότε οι κάτοικοι οπλισθέντες έσπευσαν και κατέλαβον τα περί την Μονήν υψώματα και τοις επέταξαν να σταματήσωσιν.

Εκείνοι όμως δεν ήκουσαν και αμέσως ήρξαντο εκατέρωθεν πυροβολισμοί κατ’ αλλήλων.

Η πρώτη είδησις
Την 1ην μ.μ. τηλεγράφημα του Ειρηνοδίκου Θουρίας προς τον Νομάρχην ανήγγειλε την έναρξιν της μάχης και εζήτει στρατιωτικήν δύναμιν, καθ’ όσον και άλλοι ομοφρονούντες προς τους αντιμαχόμενους έσπευδον εκ των πλησιεστέρων χωρίων εις βοήθειαν, ότι οι μεν κατέχουσι τα υψώματα, οι δε ευρίσκονται εν τη Μονή.

Το επίσημον τούτο τηλεγράφημα, το οποίον επέδειξεν εις ημάς ο Νομάρχης μεταβάντας παρ’ αυτώ προς λήψιν επισήμων ειδήσεων, διαδοθέν εις την πόλιν επροκάλεσε μεγίστην συγκίνησιν και ταραχήν και ο κόσμος συνήρχετο καθ’ ομάδες εν τη πλατεία, διαπυνθανόμενος περί των αιματηρών συμβάντων, τοσούτω μάλλον καθ’ όσον πολλοί ενδιαφέροντο δια τους συγγενείς των.

Η ενέργεια των αρχών
Ο Νομάρχης ευθύς ως τω μεταδόθη το τηλεγράφημα παρέλαβε τον ανακριτήν Χ. Λύσιππον και τον αντιεισαγγελέα Δημητριάδην  και αφ’ αμάξης μετέβησαν εις Θουρίαν, αφού προηγουμένως συναντήθη μετά του εισαγγελέως Μελετοπούλου και του Φρουράρχου.

Τα θύματα
Καθ’ ην στιγμήν ο Νομάρχης ενήρχετο επί της αμάξης ανεκοίνωσε εις ημέτερον συντάκτην μας, ότι νεωτέρα τηλεγραφική είδησις αγγέλλει τον φόνον μιας γυναικός και τον τραυματισμόν δύο, ότι δε οι περί τον Βασιλόπουλον υπεχώρησαν επιστρέψαντες εις Θουρίαν.

Λεπτομέρειαι των αιματηρών σκηνών του Γαρδικίου
Εξηκριβώθη ότι οι Δαγρές και Οικονομόπουλος είχον από προχθές μεταβή εις Γαρδίκιον ψηφοθηρούντες, όπου και διανυκτέρευσαν χωρίς το παράπαν να γίνη αυτοίς εκ μέρους των κατοίκων εναντίωσις.

Χθες δε την πρωίαν ο διευθυντής του ενταύθα Υποκαταστήματος της Τραπέζης Αθηνών Βασιλόπουλος μετέβη εις Θουρίαν, εκεί συνηντήθη μετά 150 ανθρώπων του Οικονομοπούλου γκαραδοφορούντων μετά παλασκών πλήρων φυσιγγίων φερομένων χιαστί επί του στήθους και της μέσης, οίτινες εκ προσυνεννοήσεως ανέμενον αυτόν και επί κεφαλής των οποίων τεθείς ώδευσαν ανερχόμενοι εις Γαρδίκιον.

Ολίγον πριν φθάσωσιν εις το χωρίον κατήλθον οι Οικονομόπουλος και Δαγρές προς προϋπάντησίν των και όλοι ομού εβάδισαν πυροβολούντες αδιακόπως, παρά τας συστάσεις των κατοίκων να παύσωσιν οι πυροβολισμοί και η κατά τοιούτον τρόπον επιδρομή των οπλοφόρων εις το χωρίον των.

Ενώ δε επυροβόλουν εναντίον του Γαρδικίου, κατ’ άλλας μεν ίνα πτοήσουν τους χωρικούς και επιβληθώσι, κατ’ άλλους δε λόγω επιδεικτικής εισόδου εις το χωρίον, αι σφαίραι των εφόνευσαν την Γεωργίτσαν Μουτσούλα, επλήγωσαν δε τον υιόν της Ηλίαν Μουτσούλαν.

Οι κάτοικοι τότε βλέποντες εαυτούς φονευμένους ήρπασαν τα όπλα και αντεπυροβόλησαν, αντηλλαγέντων εκατέρωθεν πολλών πυροβολισμών. Πληγώνεται τότε και ο Νικόλαος Βεργόπουλος.

Μετά ταύτα οι περί τον Οικονομόπουλον, Δαγρέ, Βασιλόπουλον απεχώρησαν επιστρέψαντες εις Θουρίαν, ενώ το Γαρδίκιον αντήχει εκ των θρήνων των συγγενών της φονευθείσης.

Ως ανεκοινώθη ημίν υπό των ενδιαφερομένων οι παθόντες θα υποβάλλωσι μήνυσιν εναντίον  των Βασιλοπούλου, Δαγρέ, Οικονομοπούλου ως ηθικών αυτουργών και συνεργών, καθ’ όσον διατείνεται ότι ούτοι και ιδία ο Βασιλόπουλος διένειμεν κακουργή όπλα και φυσίγγια εις τους ακολούθους των, τους οποίους παρηκολούθη και υπό τον Σκούραν ομάς των φυγοδίκων.

ΑΙ ΣΚΗΝΑΙ ΤΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ

Σύλληψις του φονέως
«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Μαρτίου 1905
Συνελήφθη υπό των οργάνων της Αστυνομίας Θουρίας ο εκ του χωρίου Γρύλου της Αμφείας Ιωάννης Κουτσουμπός κατηγορούμενος δια τον εν Γαρδικίω κατά τας παραμονάς των εκλογών εν συμπλοκή γενόμενον φόνον της Γεωργίτσας συζύγου Γεωργίου Μουτσούλα, όστις απεστάλη υπό συνοδείαν εις την ενταύθα Μοιραρχίαν.

Ενέργεια ανακρίσεων
Χθες κατόπιν προσκλήσεως υπό της ανακριτικής αρχής παρουσιασθέντες ενώπιον του Ανακριτού οι εκ Κουρτσαουσίου του Δήμου Θουρίας Π. Δικαίος, Πούλος Γρίβας ή Κοκκορόγιαννης και Στ. Κατσαφάδος ανεκρίθησαν επί μακρόν δια τας κατά τας παραμονάς των εκλογών γνωστάς σκηνάς εν Γαρδικίω, μεθ’ ο απεστάλησαν εις την Μοιραρχίαν. Σήμερον θέλει αποφανθή ο Εισαγγελεύς μετά του Ανακριτού περί της προφυλακίσεως ή αποφυλακίσεως αυτών.