Συναντήσεις Βασιλόπουλου στην Αθήνα: Χρηματοδοτήσεις, ΔΕΥΑΚ, διαχείριση απορριμμάτων και αναβάθμιση 120 ΠΕΑ στο επίκεντρο

Συναντήσεις Βασιλόπουλου στην Αθήνα: Χρηματοδοτήσεις, ΔΕΥΑΚ, διαχείριση απορριμμάτων  και αναβάθμιση 120 ΠΕΑ στο επίκεντρο

Στην Αθήνα βρέθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, όπου είχε σειρά συναντήσεων σε υπουργεία για θέματα που αφορούν στην πόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τους τελευταίους 10 μήνες όλα έχουν αλλάξει και οι πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις προκαλούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων, με τον ίδιο, όμως, όπως είπε, μαζί με τους συνεργάτες του, αλλά και τα στελέχη του Δήμου, να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Για το λόγο αυτό διεκδικεί χρηματοδοτήσεις από όποιο πρόγραμμα θα μπορούσε να ωφελήσει το Δήμο Καλαμάτας.

Έτσι, με όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα προετοιμάζουν προτάσεις που το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν. 

Μάλιστα, ο κ. Βασιλόπουλος εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατατεθεί ο φάκελος στον άξονα 11 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που έχει να κάνει με την αντισεισμική θωράκιση.

ΔΕΥΑΚ
Υπό αυτή τη λογική, λοιπόν, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου κατέθεσε δύο ακόμα προτάσεις για τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας. 

Η πρώτη αφορά στην κατασκευή δεξαμενής στον Αγιάννη Καρβούνη, 8.300 κυβικών, με προϋπολογισμό 5.250.000 ευρώ, μια δεξαμενή που, όπως υποστήριξε ο κ. Βασιλόπουλος, θα βοηθήσει στην ύδρευση της χαμηλής ζώνης και θα αποθηκεύει μεγάλη ποσότητα νερού σε ενδεχόμενες διακοπές. Πρόσθεσε, δε, ότι η συγκεκριμένη θα μπορέσει να στείλει νερό μέσω της Βέργας στο Δήμο Δυτικής Μάνης.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στην αντικατάσταση 37.000 ψηφιακών υδρομέτρων για την πόλη της Καλαμάτας, προϋπολογισμού  8.250.000 ευρώ. Όταν γίνει η αντικατάσταση, κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει την κατανάλωση που κάνει και αν έχει διαρροή, ενώ η Επιχείρηση θα μπορεί καθημερινά να υπολογίσει το ισοζύγιο και να ενισχύει ή να μειώνει, όταν κρίνεται σκόπιμο, την παροχή νερού.

Αγροτική οδοποιία 

Πέραν της ΔΕΥΑΚ, ο κ. Βασιλόπουλος κατέθεσε προτάσεις που αφορούν στην αγροτική οδοποιία της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας, ύψους 1.087.000 ευρώ, καθώς και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων (Άριος, Αρφαρών και Θουρίας), ύψους 1.060.000 ευρώ.

Αν προστεθεί εκείνη που ήδη υλοποιείται μέσω του «Φιλόδημος», ύψους 1.062.000 ευρώ, καθώς και οι υπόλοιπες που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, ο δήμαρχος Καλαμάτας εκτίμησε ότι θα γίνουν πολλές παρεμβάσεις στους αγροτικούς δρόμους, κάτι που θα διευκολύνει την καθημερινότητα των δημοτών στα χωριά, ενώ έτσι θα ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας.

Συναντήσεις με επιτροπές 

και γενικούς γραμματείς 

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ. Βασιλόπουλος βρέθηκε ακόμη στη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, στη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και στην Επιτροπή του Ελλάδα 2021.

Επίσης, συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, με τον οποίο συζήτησε για ζητήματα της καθημερινότητας των Δήμων, τις χρηματοδοτήσεις που πρέπει να «τρέξουν» και πάλι, ενώ ενημέρωσε πως τις επόμενες μέρες θα σταλούν στο Δήμο έξτρα χρηματοδοτήσεις άνω των 600.000 ευρώ. Ήδη, συμπλήρωσε, έχουν σταλεί τρεις επιπλέον ΚΑΠ εντός του έτους.

Συνάντηση έγινε και με τον Μανώλη Γραφάκο, γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, με τον οποίο συζητήθηκε η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων. Από την πλευρά του, ο κ. Γραφάκος διαβεβαίωσε ότι στις αρχές του έτους θα ενεργοποιηθεί η σύμβαση, καθώς και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τα απόβλητα.

Η αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ 

και το μέλλον του Στρατοπέδου

Τέλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, με τον οποίο και συζήτησαν για την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, ο υπουργός τον ενημέρωσε ότι το όλο εγχείρημα θα εξελιχθεί ομαλά, εκτιμώντας ότι η αναβάθμιση θα ξεκινήσει τα επόμενα δύο χρόνια, οπότε στην πόλη θα φτάσουν τα πρώτα αεροσκάφη, ενώ θα δημιουργηθούν και οι ανάλογες υποδομές.

Μάλιστα, ο κ. Βασιλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω αναβάθμιση δεν επηρεάζει καθόλου τουριστικά την περιοχή μας, ούτε τη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Όπως υποστήριξε, αεροδιάδρομο έχει και το αεροδρόμιο των Χανίων που εξυπηρετεί τη Νατοϊκή βάση της Σούδας, που διαθέτει δύο μοίρες με F-16, όπως και το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Άρα, κατά το δήμαρχο, στόχος όλων κάθε φορά που θα γίνονται επισκέψεις στα υπουργεία πρέπει να είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου. 

Κλείνοντας το θέμα της 120 ΠΕΑ, δήλωσε ότι κατά την τελευταία επίσκεψη στον αρχηγό του ΓΕΑ πριν από δύο μήνες, του έγιναν μέσω υπολογιστή προσημειώσεις και του ανέλυσαν πώς λειτουργούν τα αεροδρόμια Σούδας και «Μακεδονία», με τα παραπάνω να συνυπάρχουν αρμονικά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και στην περίπτωση της Καλαμάτας θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος στάθμευσης των αεροσκαφών και θα υπάρξει το κατάλληλο εξελιγμένο ραντάρ μέσω της αναβάθμισης που είναι να γίνει.

Σε ερώτηση για το μέλλον του στρατοπέδου και αν έγινε κάποια συζήτηση επ’ αυτού, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι αυτό λειτουργεί κανονικά και, μάλιστα, έχει αναβαθμιστεί. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος του ανέφερε ότι, αν ο Δήμος μπορέσει να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία να αφορά παραχώρηση μέρους του στρατοπέδου και να έχει να κάνει με αθλητικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον, είναι έτοιμος να τη συζητήσει.