Ξεκινά η ηχογράφηση πρακτικών και στις ποινικές δίκες

Ξεκινά η ηχογράφηση  πρακτικών και στις ποινικές δίκες

Ξεκινά και στα ποινικά δικαστήρια η ηχογράφηση των πρακτικών της δίκης, καθώς προχθές δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα.

Στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας και ιδιαίτερα στην αίθουσα του Εφετείου, το σύστημα μαγνητοφώνησης έχει αντικατασταθεί με νέο σύγχρονο και ήδη γίνεται μαγνητοφώνηση των πρακτικών στις πολιτικές δίκες. Έχει γίνει, δε, και η εκπαίδευση των γραμματέων και, κατά συνέπεια, θα μπορούσε να αρχίσει η εφαρμογή της απόφασης άμεσα.

Η απόφαση- μεταξύ άλλων- προβλέπει:  

-Το σύστημα τήρησης πρακτικών των συζητήσεων με φωνοληψία εφαρμόζεται στα ποινικά δικαστήρια με την ηχογράφηση και αποηχογράφηση της διαδικασίας από την έναρξη της δίκης μέχρι το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας

-Η φωνοληπτική τήρηση των πρακτικών γίνεται από το γραμματέα του δικαστηρίου και υπό τις οδηγίες του δικαστή που διευθύνει τη συζήτηση με ηχογράφηση και αποηχογράφηση που διενεργούνται με τη χρήση κατάλληλων μηχανικών μέσων και, εφόσον παρίσταται αναγκαίο, με τη συνδρομή βοηθητικού προσωπικού

-Η διαδικασία της ηχογράφησης και της αποηχογράφησης από τους γραμματείς των δικαστηρίων δύναται να υποστηριχθεί από ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. 

Β.Β.