10ο Δημοτικό Σχολείο: «Πώς θυμόμαστε την Επανάσταση του 1821; Μια σχολική δράση τοπικής ιστορίας»

10ο Δημοτικό Σχολείο: «Πώς θυμόμαστε την Επανάσταση του 1821; Μια σχολική δράση τοπικής ιστορίας»

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση η Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας συμμετέχει, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, στη δράση του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες με τίτλο: «Πώς θυμόμαστε την Επανάσταση του 1821; Μια σχολική δράση τοπικής ιστορίας».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που κινητοποιεί τους μαθητές να μελετήσουν τα στοιχεία μνήμης του παρελθόντος και επιδιώκει να τους εξοικειώσει με τη δουλειά του ιστορικού, του ερευνητή και του αρχειονόμου. Τους βοηθά να αντιληφθούν το πώς η ιστορία αποτυπώνεται στο σήμερα, διαμορφώνοντας τις επιλογές μας, αλλά και την κοινωνική μας συνείδηση.

Την περασμένη Παρασκευή δε, η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από μαθητές της ΣΤ’ τάξης, είχε την πολύτιμη ευκαιρία μέσω τηλεδιάσκεψης να συζητήσει με την κα Ζέτα Παπανδρέου, καθηγήτρια Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σχετικά με τις μεθόδους της ιστορικής έρευνας, τα εργαλεία του ιστορικού και τη διάκριση των πρωτογενών και δευτερογενών πηγών της ιστορίας.

Να σημειωθεί πως το συντονισμό του προγράμματος έχουν οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτα Παπανικολάου και Βασιλική Μάλαμα.

«Το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά την κ. Παπανδρέου για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση που της έγινε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να βοηθήσει στην εκπαίδευση των νεαρών ιστορικών ερευνητών» αναφέρει από την πλευρά του ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Χριστόπουλος