«ΘΑΡΡΟΣ» 8 Ιανουαρίου 1908: Ληστρικόν κρούσμα

«ΘΑΡΡΟΣ» 8 Ιανουαρίου 1908: Ληστρικόν κρούσμα

Εργάτης γδυνόμενος και κατασκιζόμενος

Ληστρικόν κρούσμα έλαβε χώραν την προχθεσινήν νύκτα εν τη εθνική λεωφόρω. Περί την 2αν πρωινήν ώραν ο εργάτης του εργοστασίου της εταιρείας οίνων και οινοπνευμάτων Γεώργιος Τσίπης ονόματι, φυγών εκ του καταστήματος επήγαινεν εις την οικίαν του εν Παραλία λαβών και τον μισθόν του εξ 100 δραχμών, όπου τον περίμενεν η οικογένειά του.

Δεν είχεν όμως απομακρυνθή επί πολύ του καταστήματος και τρεις άγνωστοι εφορμούν και τον συλλαμβάνουν.

Ανθίσταται ούτος και επακολουθεί πάλη, έως ου αποκαμών ο δυστυχής πίπτει εις τας χείρας των τριών τούτων, οι οποίοι κυριολεκτικώς τον κατετσάκισαν.

Όταν τον έρριψαν χαμαί ήρχισαν την έρευναν και τον απεγύμνωσαν. Εξηκολούθουν δε και να τον κτυπούν.

Επ’ αυτού εύρον τας 100 δραχμάς και το ωρολόγιον εξ ων του αφήκαν μόνον 10, παρ’ όλας τας ικεσίας του δυστυχούς, ότι δεν έχει να θρέψη την οικογένειάν του και τα τοιαύτα.

Εν κακή καταστάσει όντα τον ωδήγησαν γυμνόν εις το κατάστημα όπου τον αφήκαν και έφυγον.

Τώρα ό,τι θέλετε πέστε και σεις δια το φρικτόν όντως τούτο…

Ό,τι συνέβη δεν διατυπούνται με λέξεις.

Ο δυστυχής ειργάζετο ολόκληρον μήνα να πάρη 100 δραχμάς και ενώ τον ανέμενεν η οικογένειά του να εορτάση τας αγίας ταύτας ημέρας τον είδε κατατσακισμένον στο ξύλο. Το πρόσωπό του δε και ο δεξιός πους έχουν σοβαρώς τραυματισθή.

Το αφήνομεν ασχολίαστον το συμβάν, διότι η σιωπή ομιλεί ευγλωττότερον παντός λόγου. Η Αστυνομία όμως, η λαβούσα τοιαύτα μέτρα και επί άλλων ληστρικών κρουσμάτων, ας κατορθώση να εξεύρη δύναμιν ανδρών να εξαλείψη την αποτρόπαιον πληγήν των όντων ληστών τούτων της Εθνικής Λεωφόρου.

Πώς έλαβε χώραν η ληστεία

«ΘΑΡΡΟΣ» 10 Ιανουαρίου 1908

Ο ληστευθείς διασκεδάζων

Το εις το προχθεσινόν ημών φύλλον αναγραφέν ληστρικόν κρούσμα εν τη Εθνική Λεωφόρω, παρήγαγε κατάπληξιν.

Εν τούτοις η Αστυνομία όλως διαφόρως παριστά το γεγονός, κατ’ ανακοίνωσιν δ’ αυτής, ως εξής συνέβη τούτο.

Ο περί ου πρόκειται ληστευθείς εργάτης Γεώργιος Τσίπης από της μεσημβρίας της προηγουμένης ευρίσκετο εν Παραλία εν τω παντοπωλείο Σκόκου τρωγοπίνων και διασκεδάζων μετ’ άλλων φίλων του, εν οις και των αδελφών Ματσούδα ξεκοκκαλίζοντες μίαν γαλοπούλαν.

Το φαγοπότι και η κρασοκατάνυξις εξηκολούθησε μέχρι της νυκτός αδιάκοπα, αποτέλεσμα της οποίας ήτο να μεθυσθώσιν όλοι και ιδία ο ρηθείς Τσίπης.

Εις την πόλιν

Εν βαθεία νυκτί φυγόντες εκ Παραλίας ανήλθον εν τη πόλει συνεχίσαντες και ενταύθα το έργον των.

Είχε παρέλθη το μεσονύκτιον οπόταν οι συγκροτούντες την παρέαν φίλοι διεχωρίσθησαν  διευθυνθέντος εκάστου εις την οικίαν του. Απέμεινε ο εργάτης ούτος Τσίπης μετά δύο μόνον εκ της παρέας, οι οποίοι, μη ευρόντες έτερον κέντρον ανοικτόν την ώραν εκείνην διηυθύνθησαν εις το Ζυθοπωλείον Κλωναρίδου και παρέμεινον αρκετήν ώραν.

Κατά το διάστημα όμως αυτό ο Τσίπης είχε μεθυσθή τελείως και δεν ηδύνατο ούτε εις τους πόδας του να συγκρατηθή, οι συνοδεύοντες δε αυτόν τον προσείχον πάντοτε.

Ούτος μόνος φυγών εκ του Ζυθοπωλείου είπεν, ότι θα υπάγη να πίη ένα καφέ και θα γυρίση.

Οι σύντροφοί του ανέμενον, έως ου απελπισθέντες, ότι δεν θα επανήρχετο έφυγον του Ζυθοπωλείου.

Πίπτει λεία αγνώστων

Ο Τσίπης ούτος φυγών εκείθεν διηυθύνθη προς την Παραλίαν, εις την οικίαν του.

Τρεκλίζων όμως δεν απεμακρύνθη πολύ και κατέπεσε κτυπήσαν τον αριστερόν του πόδα και το πρόσωπόν του. Αναλαβών δυνάμεις εξηκολούθησε τον δρόμον του έως ου φθάσαν έξωθι της οικίας Γ. Καπετανάκη κατέπεσεν αναίσθητος. Τότε τρεις άγνωστοι ιδόντες την κατάστασίν του τον επλησίασαν και του αφήρεσαν 75 δραχμάς, το ωρολόγιόν του και εν κλειδίον ο εις μάλιστα τον εκτύπησεν εις το πρόσωπον.

Ούτοι μετά την πράξιν των ετράπησαν προς τον σιδηροδρομικόν σταθμόν, οι δύο και ο τρίτος προς το κτήμα Κουμούτσου.

Τί μετά τούτο συνέβη άγνωστον. Τον Τσίπην τούτον όντα εν κακή καταστάσει εις ονόματι Χαραλαμπάκος τον ωδήγησε μέχρι της θύρας του εργοστασίου, και ενώ ούτος εισήλθεν εν αυτώ, ο συνοδεύων αυτόν αμέσως εξηφανίσθη ο οποίος ήτο ο Χαραλαμπάκος ή ο Αχιλλ. Μπεννής κατά την μαρτυρία αυτού του Τσίπη.

Τοιουτοτρόπως, κατά την Αστυνομίαν, έλαβε χώραν η κατά του Τσίπη ληστεία, η οποία ούτως φέρει τον χαρακτήρα λωποδυσίας, εάν παραδεχθώμεν, ότι έφερεν ούτος χρήματα μεθ’ εαυτού και αν πράγματι συνέβησαν τα ανωτέρω εκτεθεμένα υπό της Αστυνομίας, ως προκύψαντα εκ των ανακρίσεών της.