Ανοίγουν οι αιτήσεις για νέα μικρά φωτοβολταϊκά στην κορεσμένη Πελοπόννησο

Ανοίγουν οι αιτήσεις για νέα μικρά  φωτοβολταϊκά στην κορεσμένη Πελοπόννησο

Ρύθμιση για τη διάθεση ηλεκτρικού «χώρου» για την εγκατάσταση νέων «μικρών» φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 86 Μεγαβάτ θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στο ενεργειακό κεφάλαιο που προετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το οποίο θα προστεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δικαίωμα αξιοποίησης αυτού του χώρου θα έχουν μόνον έργα μικρής ισχύος, έως 400 Κιλοβάτ έκαστο. Για την αποζημίωσή τους το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να προχωρήσει στον καθορισμό Τιμών Αναφοράς εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας, ειδικά για τα έργα της συγκεκριμένης περίπτωσης. Όσο για τη μέθοδο επιλογής, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιο, έχουν γίνει οι πρώτες επεξεργασίες, με επικρατούσα άποψη να γίνουν οι αιτήσεις ηλεκτρονικά (κατά κάποιον τρόπο όπως στα προγράμματα «Εξοικονομώ») και να διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο η σειρά προτεραιότητας.

Κορεσμένη η Πελοπόννησος

Παρότι το δίκτυο της Πελοποννήσου παραμένει κορεσμένο, χάρις στην ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς μέσω Ρίου-Αντιρρίου, η ΡΑΕ έχει προχωρήσει με απόφασή της από τα τέλη του 2019 στον επανακαθορισμό των ορίων ασφαλούς απορρόφησης  ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ. Έως αυτή τη στιγμή, ωστόσο, πρόσθετος ηλεκτρικός «χώρος» έχει παραχωρηθεί μόνο σε Ενεργειακές Κοινότητες, συνολικής ισχύος αρχικά 30 Μεγαβάτ, που αυξήθηκε στα 50 Μεγαβάτ στη συνέχεια.

Τα 86 Μεγαβάτ προκύπτουν από τα αδιάθετα περιθώρια, με βάση την απόφαση της ΡΑΕ.

Το υπουργείο σχεδιάζει, επίσης, να συμπεριλάβει στο ίδιο ενεργειακό κεφάλαιο μία ακόμη ρύθμιση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα, εάν το ΥΠΕΝ αποφασίσει κάτι τέτοιο, να δοθεί ίσως κάποια  χρονική προτεραιότητα στην εξέταση από τον ΑΔΜΗΕ των αιτήσεων για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από μεμονωμένα έργα, έναντι των ομαδοποιημένων αιτημάτων «μικρών» σταθμών. Η ρύθμιση θα είναι ουσιαστικά μία εξουσιοδοτική διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι η σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων στον ΑΔΜΗΕ θα καθορίζεται πλέον μέσω Υπουργικής Απόφασης, όπως ισχύει τώρα στο ΔΕΔΔΗΕ.    

Σε νομοσχέδιο

Με αυτό τον τρόπο θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει στη συνέχεια σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας. Ως γνωστόν, η Επιτροπή του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας έχει προτείνει να υπάρχει χρονικό προβάδισμα 4 μηνών στην εξέταση των αιτήσεων μεμονωμένων έργων για σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς. Κάτι που σημαίνει πως, έναντι των ομαδοποιημένων αιτημάτων, μία τέτοια αίτηση θα θεωρείται σαν να έχει κατατεθεί 4 μήνες νωρίτερα από την πραγματική ημερομηνία υποβολής του.

Το αν θα προχωρήσει, πάντως, το ΥΠΕΝ σε μια τέτοια Υπουργική Απόφαση δεν είναι ακόμα σαφές.

Το νομοσχέδιο για τα απόβλητα, μαζί με το ενεργειακό κεφάλαιο, αναμένεται να σταλεί το αργότερο έως τη Δευτέρα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε να δρομολογηθεί η εισαγωγή του στη Βουλή. Με την προσθήκη αυτού του κεφαλαίου, πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσουν άμεσα σημειακές παρεμβάσεις σε θέματα των ΑΠΕ, καθώς εκκρεμεί το νομοσχέδιο για το δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.