Πρόδρομες εργασίες για το “Μνημείο του Φωτός”

Πρόδρομες εργασίες  για το “Μνημείο του Φωτός”

Ξεκίνησαν στο βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας οι πρόδρομες εργασίες για την τοποθέτηση εικαστικού έργου στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, γνωστό ως “Μνημείο του Φωτός”, έργο που φιλοτέχνησε ο διευθυντής του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου της “Φάρις”, Παναγιώτης Λαμπρινίδης.

Ο κύριος όγκος των εργασιών πραγματοποιήθηκε χθες, οπότε και ξηλώθηκε το πράσινο που βρισκόταν στην περιοχή. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και σε συνέντευξη Τύπου, το πράσινο θα αντικατασταθεί με τη δημιουργία νέου χώρου στην κεντρική πλατεία.

Τα σχέδια του «Μνημείου Φωτός» αποτελούν δωρεά του “Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου” προς το Δήμο Καλαμάτας Όπως παρουσιάστηκαν από το  γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, “μεταφράζουν” το έργο ως εξής:

“Πρόκειται για ένα σύγχρονο μνημείο της ιστορίας μας, ύψους 3,4 μ. πλάτους 6,84 μ., από μέταλλο, λευκό μάρμαρο και φωτογλυπτικά στοιχεία, ανθεκτικό στις εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες.

Η χωροθέτηση αυτού του σημαντικού έργου έχει ως σκοπό να σηματοδοτήσει το νέο πρόσωπο της Καλαμάτας, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, που αποτελεί εφαλτήριο ελευθερίας για όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, αυτό το έργο θα προκαλεί τη μνήμη ως πηγή φωτός για την ανθρωπότητα, αφού η Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε, με αναίμακτο και υποδειγματικό τρόπο, στην οποία συστάθηκε η Μεσσηνιακή Γερουσία, η πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων και με την ευθύνη της πόλης από την οποία εκδόθηκε η «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς», το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο του Αγώνα.

Η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε μια μετάβαση από τη δουλεία στην ελευθερία, μια ανάκαμψη από τη σκλαβιά στην ανεξαρτησία,  μια ανάσταση από το θάνατο στη ζωή.

Εικαστικά το έργο αναπτύσσεται  σε ένα οριζόντιο στοιχείο και ένα κάθετο. Το οριζόντιο μέσα από τη δύναμη της ψυχής  του Έλληνα, εικαστικά μέσα από τη δυναμική της σπείρας και ειδικά του αρχαιοελληνικού κοχλία, γίνεται κάθετο, εξελίσσεται δηλαδή στο αντίθετό του και κατευθύνεται προς τον ουρανό.

Στην αρχή με υλικό τρόπο (με κόκκινα στοιχεία μαρμάρου) και μετά σαν φως (με δέσμη φωτός που ενώνει γη και ουρανό).     

                                                                             
Το μεταβατικό στοιχείο είναι η Επανάσταση (το στοιχείο κείμενο «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς» τοποθετείται στην ένωση του οριζοντίου με το κάθετο)”.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και η τοποθέτηση του μνημείου προβλέπονται μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Α.Π.