Η Εισαγγελία Καλαμάτας θα διερευνήσει την υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών

Η Εισαγγελία Καλαμάτας θα διερευνήσει την υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών

Στην Εισαγγελία Καλαμάτας αναμένεται να φτάσει το τμήμα της μεγάλης δικογραφίας για τις παράνομες συνταγογραφήσεις που αφορά στους εικονικούς εμβολιασμούς και τα πλαστά πιστοποιητικά που φαίνεται να διακινήθηκαν στη Μεσσηνία, μετά το διαχωρισμό της δικογραφίας που αποφάσισε η αρμόδια εισαγγελέας Θεσσαλονίκης.

Το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκαν στη δεύτερη Ειδική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης οι απολογίες των 13 συλληφθέντων, ανάμεσά τους και οι δύο ιατρικοί επισκέπτες, 40 και 45 ετών, που συνελήφθησαν στην Καλαμάτα για συμμετοχή στο κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς

Μετά τις απολογίες τους, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, οι 13 αφέθησαν ελεύθεροι, αφού τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και καταβολή χρηματικής εγγύησης που για κάποιους έφτασε ακόμα και τα 50.000 ευρώ.

Στις απολογίες κάποιοι εκ των κατηγορούμενων ιατρικών επισκεπτών φέρεται να αποδέχθηκαν μέρος του κατηγορητηρίου, αναφέροντας όμως ότι εκτελούσαν εντολές. Από την άλλη, ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς των κατηγορούμενων στελεχών ήταν πως δεν επρόκειτο για χρηματισμό, αλλά για έξοδα που εντάσσονταν στην προωθητική πολιτική της εταιρείας.

Συνελήφθησαν στελέχη και ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, με έδρα την Αθήνα, αλλά και μία ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου, έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Η δικογραφία περιλαμβάνει άλλα 173 άτομα, μεταξύ αυτών δεκάδες γιατρούς που υπηρετούν σε δημόσιες δομές Υγείας και στον ιδιωτικό τομέα, φαρμακοποιούς, ιατρικούς επισκέπτες, έναν αιρετό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το «Θάρρος» για τις συλλήψεις στην Καλαμάτα, ο 45χρονος ιατρικός επισκέπτης έχει κατηγορηθεί ότι έβρισκε «μηδενικούς» ΑΜΚΑ και προέτρεπε γιατρούς να προβαίνουν σε συνταγογραφήσεις. Ο δε 40χρονος ιατρικός επισκέπτης ότι είχε λίστα με τους συνεργαζόμενους ιατρούς στην Πελοπόννησο, συνέλεγε στατιστικά συνταγογραφήσεων και παρέδιδε χρηματικά ωφελήματα.

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Η ίδια έρευνα των «αδιάφθορων» της Αστυνομίας αποκάλυψε «από σπόντα», καθώς καταγράφηκαν σχετικές συνομιλίες από το τηλέφωνο του 45χρονου ιατρικού επισκέπτη που συνελήφθη στην Καλαμάτα, περιπτώσεις διενέργειας εικονικών εμβολιασμών, πώλησης πλαστών πιστοποιητικών νόσησης και αρνητικών rapid test, με επίκεντρο τη Μεσσηνία.

Ως εμπλεκόμενα πρόσωπα εμφανίζονται ο ιατρικός επισκέπτης, δύο γιατροί, μία νοσηλεύτρια, ένας φαρμακοποιός κι ένας ακόμα ιδιώτης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ταρίφα για τους εικονικούς εμβολιασμούς κυμαινόταν από 300 – 700 ευρώ, ενώ για τα ψευδή rapid test από 50 έως 200 ευρώ τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου.

Για το σκέλος αυτό η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διαχωρίσει τη δικογραφία και τη διαβιβάσει υπηρεσιακά στην Εισαγγελία Καλαμάτας.

Όταν η δικογραφία αυτή βρεθεί στα χέρια της εισαγγελέως Καλαμάτας, θα εξετάσει τις πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αφορούν κακούργημα, θα παραπεμφθούν σε κύρια ανάκριση. Αν τα αδικήματα αφορούν πλημμελήματα, η Εισαγγελία μπορεί να ζητήσει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από ανακριτικό υπάλληλο της Ασφάλειας ή πταισματοδίκη.

Αν η υπόθεση παραπεμφθεί σε ανακριτή, οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιόν του και θα αποφασισθεί αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες ή όχι.

Της Βίκυς Βετουλάκη