Τα «Όνειρα σε μαύρο φόντο» του Δημήτρη Ηλιόπουλου σε επετειακό ημερολόγιο 1922-2022

Τα «Όνειρα σε μαύρο φόντο» του Δημήτρη Ηλιόπουλου σε  επετειακό ημερολόγιο 1922-2022

Παράλληλα με την έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ηλιόπουλου «Όνειρα σε μαύρο φόντο» κυκλοφορεί με το ίδιο θέμα και με τον ίδιο τίτλο το ετήσιο ημερολόγιο 2022 του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Μεσσηνίας. Ένα μελαγχολικό κορίτσι στο εξώφυλλο προσπαθεί να βρει ελπίδα στο αβέβαιο μέλλον και δώδεκα μητέρες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, τραγικές φιγούρες του σύγχρονου προσφυγικού, φέρνουν στο σήμερα τις μνήμες της μικρασιατικής καταστροφής. Η έκδοση είναι αφιερωμένη στην επέτειο 100 χρόνων από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Σμύρνης, με τις πληγές της ιστορίας να παραμένουν ανοιχτές και το δράμα να συνεχίζεται στις μέρες μας στα ίδια νερά με άλλους πρωταγωνιστές.

Η τέχνη του Δημήτρη Ηλιόπουλου απαράμιλλη, αποτυπώνει τα αθώα πρόσωπα του προσφυγικού με όλα τα συναισθήματα της αγωνίας και της απόγνωσης, συχνά της ελπίδας και κάποτε της ίδιας της χαράς, πυροδοτώντας προβληματισμούς και αισθήματα αλληλεγγύης. Αβίαστος και ο παραλληλισμός μιας μάνας-Παναγίας σε κάθε έναν από τους 12 μήνες του επετειακού ημερολογίου, το οποίο μπορεί να προμηθευτεί όποιος επιθυμεί, όχι μόνο ως έναν επιτοίχιο ημεροδείκτη, αλλά ως ένα συλλεκτικό έργο τέχνης.

Το ημερολόγιο «Όνειρο σε μαύρο φόντο», διατίθεται από τον ίδιο τον Καλαματιανό ζωγράφο, στο περιθώριο της ζωγραφικής έκθεσης που λειτουργεί στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου (10.00 π.μ.-1.00 μ.μ. και 6.00-9.00 μ.μ.).

Χ.Ε.