Τα «Όνειρα σε Μαύρο Φόντο» του Δημήτρη Ηλιόπουλου ταξιδεύουν στο Λέτσε…

Τα «Όνειρα σε Μαύρο Φόντο»  του Δημήτρη Ηλιόπουλου ταξιδεύουν στο Λέτσε…

Τα «Όνειρα σε Μαύρο Φόντο» του Δημήτρη Ηλιόπουλου έγιναν “Sogni Su Fondo Nero” και ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Ιταλία! Είκοσι από τα 53 έργα της σειράς που είχε την ευκαιρία το κοινό της Καλαμάτας να θαυμάσει στα τέλη 2021-αρχές 2022 στο Πνευματικό Κέντρο θα εκτεθούν από 22 έως 30 Μαΐου στο Λέτσε. Ο διακεκριμένος Καλαματιανός ζωγράφος και εικαστικός είναι φιλοξενούμενος της εκεί Δημοτικής Αρχής και η έκθεσή του περιλαμβάνεται στις ετήσιες δράσεις για τον εορτασμό της εγκαθίδρυσης της Αβασίλευτης Δημοκρατίας στη γειτονική χώρα.

Οι δεσμοί του Δημήτρη Ηλιόπουλου με την Ιταλία είναι πολύ στενοί, καθώς έκανε τις βασικές σπουδές του στο λίκνο της Αναγέννησης, τη Φλωρεντία. Έτσι, ο ίδιος είχε την ευχέρεια να επιμεληθεί προσωπικά και το κείμενο του προγράμματος που συνοδεύει τα “Sogni Su Fondo Nero”, και περιλαμβάνει συγκινητικές αναφορές στο δράμα των προσφύγων από την Ανατολή που τον ενέπνευσε στη δημιουργία των έργων του και στο οποίο ήρθε να προστεθεί ο ξεριζωμός των Ουκρανών, για τον οποίο επίσης κάνει μνεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λέτσε, που βρίσκεται στο απώτερο νοτιοανατολικό άκρο της ιταλικής χερσονήσου, διατηρεί ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, που ανάγεται στη Magna Grecia. Μάλιστα, ο κ. Ηλιόπουλος θυμάται ότι πριν από πολλά χρόνια είχε δωρίσει εικόνες και ένα μανουάλι για τα κεριά των πιστών στο ναό του Αγίου Νικολάου των Ελλήνων.

Σε αυτόν τον τόπο αναμνήσεων επιστρέφει, λοιπόν, ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, με όχημα αυτήν την πραγματικά πανανθρώπινη έκθεση, που επιδιώκει να κάνει φωτεινά τα «Όνειρα σε μαύρο φόντο» των αθώων, που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά.

Η έκθεση στο Λέτσε είναι η 90ή (!) ατομική έκθεση για τον Καλαματιανό καλλιτέχνη από το 1975, οπότε και αποφοίτησε από το Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ ήδη έχει προσκλήσεις για παρουσίαση των συγκεκριμένων έργων σε μια σειρά από ελληνικές πόλεις, όπως Γιάννενα, Κέρκυρα, Αθήνα, Χίο και Μυτιλήνη.

Τα πορτραίτα με τα προσφυγόπουλα έχουν βρει τη μόνιμη θέση τους στον πολυχώρο της οδού Αιπύτου 11 στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας (έδρα και της παραδοσιακής χορωδίας «Ακρίτας»). Όσο για το δημιουργό τους, ήδη ετοιμάζει και την επόμενη ζωγραφική σειρά του, με θέμα παραδοσιακά και εκκλησιαστικά έθιμα και τελετές της πατρίδας μας…

Χ.Ε.