Δυνατότητα στους Δήμους της Μεσσηνίας για προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων

Δυνατότητα στους Δήμους της Μεσσηνίας για προσωρινή  διαχείριση των απορριμμάτων

Το πόσο έξω έχουν πέσει τα χρονοδιαγράμματα για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Μεσσηνίας αποκαλύπτει η πρόταση που έκανε, τις προηγούμενες μέρες, η Περιφέρεια Πελοποννήσου στους Δήμους του νομού, εκτός της Καλαμάτας, ο δήμαρχος της οποίας, Θανάσης Βασιλόπουλος απουσίασε από σχετική συνάντηση χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο λόγος.

Σύμφωνα με την πρόταση της Περιφέρειας, οι Δήμοι από 1/1/2023 θα μπορούν, αν θέλουν, να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στην Καλλιρρόη. Από εκεί η εταιρεία της κεντρικής διαχείρισης θα παίρνει τα σκουπίδια, θα τα πηγαίνει στο εργοστάσιο της Παλαιόχουνης για επεξεργασία και μετά θα τα επιστρέφει για εναπόθεση στην Καλλιρρόη!

Καμία εξήγηση δε δόθηκε για την τύχη του διαδημοτικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Μεσσήνης- Καλαμάτας, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα επιμείνει στη Μαραθόλακκα μέχρι τις εκλογές, αν φυσικά μέσα στο διάστημα αυτό η Περιφερειακή Αρχή δεν κινητοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου για την καλή λειτουργία της. 

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «από την 1η του ερχόμενου χρόνου είναι δυνατόν να ξεκινήσει, για όσους Δήμους της Μεσσηνίας το επιθυμούν, η διαχείριση των απορριμμάτων τους στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, στην Τρίπολη, στη συνάντηση που  -έπειτα από σχετική έγγραφη πρόσκληση της Περιφέρειας προς το σύνολο των Δήμων της Μεσσηνίας- είχε με τους 5 από τους 6 δημάρχους της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας, καθώς ο Δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δε μετείχε με εκπρόσωπό του.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, η πιο πάνω δυνατότητα -με δεδομένο ότι ορισμένοι από τους Δήμους της Μεσσηνίας έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, όπως της Μεσσήνης και της Τριφυλίας- θα γίνει συνδυαστικά, αξιοποιώντας και το κύτταρο στην Καλλιρρόη, το οποίο θα λειτουργήσει με όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις που προβλέπει η σύμβαση. Δηλαδή, η επεξεργασία των απορριμμάτων θα γίνεται στην Παλαιόχουνη και το υπόλειμμα θα επιστρέφει στην πιο πάνω περιοχή του Δήμου Οιχαλίας.

Ειδικότερα, οι Δήμοι της Μεσσηνίας θα μεταφέρουν τα απορρίμματα στην Καλλιρρόη απ’ όπου θα τα παραλαμβάνει η διαχειρίστρια εταιρεία, θα τα προωθεί για επεξεργασία στην Παλαιόχουνη και θα επιστρέφει το υπόλειμμα στην Καλλιρρόη.

Η επιβάρυνση των μεσσηνιακών Δήμων θα αφορά μόνο στη μεταφορά των απορριμμάτων ως την Καλλιρρόη και στη διαχείριση, ωστόσο για διάστημα ενός μηνός, ενδεχομένως και μεγαλύτερο, η μοναδική επιβάρυνση των Δήμων θα είναι η μεταφορά μέχρι την πιο πάνω περιοχή.

Όπως τονίστηκε, η πιο πάνω διαδικασία -η οποία, σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια των Δήμων- θα γίνει βάσει προγραμματικών συμβάσεων που θα συναφθούν μαζί τους, ενώ θα υπάρξει και η έκδοση σχετικής ΚΥΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, εξυπακούεται ότι οι όποιοι ΧΑΔΑ ή άλλοι ημιπαράνομοι χώροι διαχείρισης λειτουργούν ακόμα στη Μεσσηνία, θα κλείσουν.

Ωστόσο, στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι ο εν λόγω σχεδιασμός είναι προσωρινός, καθώς σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση και στη Μεσσηνία -όπως και στους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας που υπάγονται επίσης στην διαχειριστική ενότητα την οποία θα εξυπηρετεί, μαζί με τη Μεσσηνία, η μονάδα της Καλλιρρόης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των περίπου 400 τόνων πλαστικών απορριμμάτων στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας.

Για το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει επεξεργασία τρόπων αντιμετώπισης και στη συνέχεια θα υπάρξει πρόταση προς το Δήμο ως προς τη διαχείρισή τους».