Κοινότητα Φιλιατρών: «Πάλι κλειστό το ΓΕΦ Φιλιατρών»

Κοινότητα Φιλιατρών: «Πάλι κλειστό το ΓΕΦ Φιλιατρών»

«Δε θα ανεχθούμε άλλη υποβάθμιση των Φιλιατρών»

«Δε θα ανεχθούμε άλλη υποβάθμιση των Φιλιατρών» τονίζει το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες με θεματικό τίτλο «Πάλι κλειστό το ΓΕΦ Φιλιατρών».

Σε αυτό αναγράφεται: «Τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας μέχρι πρόσφατα ήταν η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη στο νομό, μετά την πρωτεύουσα Καλαμάτα. Είναι μια παραγωγική πόλη, το τρίτο θερμοκηπιακό κέντρο στην Ελλάδα μετά την Ιεράπετρα και τη Μεσαρά της Κρήτης. Συνεπώς, προσφέρουν τα μέγιστα στην εθνική οικονομία με την πλούσια παραγωγή τους σε οπωροκηπευτικά προϊόντα, ελαιόλαδο κ.λπ., παραγωγές που ανέρχονται σε τζίρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Τα Φιλιατρά, ενώ αποτέλεσαν έναν από τους πρώτους Δήμους που συστάθηκαν από ιδρύσεως του Νεοελληνικού Κράτους, κατά το έτος 2011 με την εφαρμογή του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση “Καλλικράτης” έχασαν το αυτεξούσιό τους και βαθμιαία αποτέλεσαν μια υποβαθμισμένη Κοινότητα του διευρυμένου Δήμου Τριφυλίας, μαζί με τις πόλεις των Γαργαλιάνων και της Κυπαρισσίας.

Τα Φιλιατρά δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τις όμορες πόλεις τους, αλλά από τη στιγμή που έχασαν την αυτονομία τους, άρχισε σταδιακά η υποβάθμισή τους.

Αν και γεωγραφικά τα Φιλιατρά είναι στο κέντρο του Δήμου Τριφυλίας, αποψιλώθηκαν από τις δημόσιες υπηρεσίες (ΙΚΑ, Αστυνομικό Τμήμα, ΕΛΤΑ) και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που έκλεισαν τα υποκαταστήματά τους στα Φιλιατρά, ενώ διατηρήθηκαν στις όμορες πόλεις.

Οι μόνες υπηρεσίες που έχουν μείνει στην πόλη των Φιλιατρών είναι το ΚΕΠ Φιλιατρών, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων Φιλιατρών (ΓΕΦ), τα δυο σχολεία Ειδικής Αγωγής, καθώς και οι υποβαθμισμένες δομές υγείας: Κέντρο Υγείας Φιλιατρών και ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών.

Οι Φιλιατρινοί παλεύουν για να διατηρήσουν τις υπηρεσιακές δομές που απέμειναν στην πόλη τους. Τώρα, όσον αφορά στη λειτουργία του ΓΕΦ Φιλιατρών, τον τελευταίο καιρό και μάλιστα μετά την αλλαγή της Διεύθυνσης στη ΔΟΥ Καλαμάτας, παρατηρείται το εξής παράδοξο φαινόμενο: όταν ο μοναδικός υπάλληλος του ΓΕΦ Φιλιατρών απουσιάζει (λόγω άδειας, ασθένειας κ.τ.λ.), το ΓΕΦ Φιλιατρών μένει κλειστό χωρίς να αναπληρώνεται η απουσία του υπαλλήλου του. Όταν επίσης η υπάλληλος του ΓΕΦ Κυπαρισσίας απουσιάζει λόγω άδειας, ασθενείας κ.τ.λ., το ΓΕΦ Φιλιατρών πάλι παραμένει κλειστό, καθώς ο μοναδικός του υπάλληλος μετακινείται στο ΓΕΦ Κυπαρισσίας για να συνεχίσει αυτό απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Να σημειωθεί δε ότι στη ΔΟΥ Καλαμάτας εκτός από την υπάλληλο του ΓΕΦ Κυπαρισσίας – που είναι και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Τριφυλίας και θα έπρεπε να μεριμνά και να ενδιαφέρεται για την ισότιμη αντιμετώπιση των όμορων πόλεων – υπηρετούν άλλοι δύο υπάλληλοι, μόνιμοι κάτοικοι Κυπαρισσίας, οι οποίοι πριν από την αλλαγή της Διεύθυνσης στη ΔΟΥ λειτουργούσαν κι αυτοί εκ περιτροπής το ΓΕΦ. Κυπαρισσίας. Εμεί,ς ως Φιλιατρινοί, δε γνωρίζουμε τι “παιγνίδια” και εσωτερικές διεργασίες παίζονται στη ΔΟΥ Καλαμάτας, ούτε τι πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετούνται, αλλά απαιτούμε όπως το ΓΕΦ Φιλιατρών λειτουργεί απρόσκοπτα για τις ανάγκες των Φιλιατρινών πολιτών, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι πολίτες β΄ κατηγορίας!

Δικαιολογίες του τύπου: αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες και ότι η Κυπαρισσία είναι η “πρωτεύουσα του Δήμου”, δε γίνονται σε καμία περίπτωση αποδεκτές, αντιθέτως βαθαίνουν το ρήγμα στις σχέσεις αυτών των πόλεων και προτάσσουμε το καλό και συμφέρον της πόλης μας!

Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες, προς κάθε κατεύθυνση. Δε θα ανεχθούμε άλλη υποβάθμιση των Φιλιατρών».