Εστίαση: Τσουχτερά πρόστιμα για κατάληψη δημόσιου χώρου

Εστίαση: Τσουχτερά πρόστιμα για κατάληψη δημόσιου χώρου

Μέχρι και σφράγιση του καταστήματος θα προβλέπει ο νέος νόμος του υπουργείου Εσωτερικών

Τσουχτερά πρόστιμα και κυρώσεις, που θα φτάνουν μέχρι και τη σφράγιση του καταστήματος, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, για τις επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες καταλαμβάνουν αυθαίρετα δημόσιο χώρο στον απόηχο των μέτρων της ατελούς παραχώρησης χώρου κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων για την πανδημία.

Αυτό προέκυψε σε απάντηση που έδωσε ο κ. Πέτσας σε ερώτηση της βουλευτή της Ν.Δ., Φωτεινής Πιπιλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Μέχρι και σφράγισμα

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως το υπουργείο Εσωτερικών είναι απόλυτα σύμφωνο με την αυστηροποίηση των ποινών, προκειμένου να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να κυκλοφορούν στο δημόσιο χώρο: «Η αυστηροποίηση των ποινών προβλέπει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις από το νόμο, δηλαδή να καταλαμβάνουν τα τετραγωνικά που τους έχουν παραχωρηθεί και όχι επιπλέον».

Η αυστηροποίηση των ποινών θα έρθει στο αμέσως προσεχές διάστημα με σχετική νομοθετική ρύθμιση, για την οποία υπάρχει ήδη συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός: «Το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, προχωρά στη ρύθμιση αυτή. Δεν αφορά μόνο στο Δήμο Αθηναίων. Είναι προφανές ότι στο Δήμο Αθηναίων υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και σε οποιαδήποτε πλατεία, μπορεί να παρατηρήσει κανείς αυτό το φαινόμενο. Θα περάσουμε γρήγορα μια διάταξη σχετική που να αυστηροποιούμε το πλαίσιο να μην καταλαμβάνονται αυθαίρετα οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και όταν αυτοί καταλαμβάνονται, πραγματικά να υπάρχει μια αυστηρή τιμωρία, και αυτή η αυστηρή τιμωρία να μπορεί να φτάνει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων αυτών».

Έληξε η παραχώρηση ατελώς

Στην ερώτησή της η βουλευτής είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στο Δήμο Αθηναίων, σημειώνοντας πως ορισμένοι επιχειρηματίες εστίασης παντελώς αδιάφορα για τους νόμους και κατά παράβαση κάθε κοινής λογικής και κανονισμού, καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους, όπως πεζοδρόμια, πλατείες κ.λπ., προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά αυτή προσβάλλει πολύ περισσότερο τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ένα σύνολο του πληθυσμού που αποκλείεται από κάθε είδους ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους.

Να σημειωθεί ότι λόγω της πανδημίας είχε επιτραπεί η επέκταση κατάληψης δημόσιου χώρου, ατελώς, από το Μάρτιο του 2020, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Δίνονταν συνεχώς παρατάσεις κι αυτό συνεχίστηκε έως τις 15 Ιανουαρίου 2023, οπότε έληξε και η τελευταία παράταση για τους ατελώς παραχωρηθέντες χώρους.

Β.Β.