Δεξαμενή Κάστρου: Τα δημοσιεύματα του «Θ» οδήγησαν σε λύση 30 χρόνια μετά

Δεξαμενή Κάστρου: Τα δημοσιεύματα του «Θ» οδήγησαν σε λύση 30 χρόνια μετά

Όταν στα μέσα Ιανουαρίου βρεθήκαμε σε οικία στην οδό Αλαγονίας και είδαμε μια γυναίκα να βγάζει νερά με κουβάδες, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αυτό συμβαίνει για δεκαετίες, με τους αρμοδίους του Συνδέσμου Ύδρευσης να την αγνοούν μέχρι τότε επιδεικτικά.

Ειδικότερα, τότε η ηλικιωμένη μας είχε πει ότι η απάντηση που της έδιναν ήταν ότι, καθώς το νερό που καταλήγει στο σπίτι της δεν έχει χλώριο, δεν προέρχεται από ενδεχόμενη διαρροή της δεξαμενής που υπάρχει στο Κάστρο.

Αφού, λοιπόν, δημοσιεύσαμε το θέμα, με τους ανθρώπους του Συνδέσμου να συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν είναι δικό τους ζήτημα, άρχισαν έρευνες στο σημείο για να βρεθεί η αιτία που το σπίτι κάτω από το Κάστρο ήταν καθημερινά γεμάτο νερό.

Μάλιστα, μετά τα δημοσιεύματα έφτασε στην Καλαμάτα και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ είχε προηγηθεί ερώτηση που συνδεόταν με το δημοσίευμα και στη Βουλή.

Αφού έγιναν όλα αυτά, ο Σύνδεσμος Ύδρευσης αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, με τον πρόεδρο Κώστα Αθανασόπουλο να δείχνει αποφασισμένος να βρει την αιτία, που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν το προφανές και από την πρώτη στιγμή είχε διαπιστώσει και δηλώσει στο «Θάρρος» ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος, δηλαδή διαρροή από τη δεξαμενή.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος ρώτησε τον πρόεδρο του Συνδέσμου τι έγινε με το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Αθανασόπουλο, η διαρροή υπήρχε από το 1993, ενώ προ διμήνου επιδεινώθηκε και ξεκίνησε μια παρέμβαση από το μηδέν.

Έγινε, όπως είπε, μια περιμετρική υδρομάστευση, με πλαστική δεξαμενή, υποβρύχια αντλία, φλοτέρ κ.λπ.

Τα νερά αυτά, σημείωσε, σε πρώτη φάση περισυνέλεγε η δεξαμενή μέσω αγωγού με μεμβράνη, οπότε εντοπίστηκε το πρώτο σκέλος των διαρροών. Καθώς συνεχίζονταν οι διαρροές, ξηλώθηκε ένας πρόσθετος οικίσκος που υπήρχε στο πλάι για τους εργαζομένους που στο παρελθόν ασκούσαν βάρδια. Εντοπίστηκε, λοιπόν, ότι κάτωθι του δαπέδου υπήρχε τσιμέντο, ενώ δύο φορές χρειάστηκε να ανέβει με γερανό ερπυστριοφόρο. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι ο Φ300 που τροφοδοτεί την υψηλή τάση στις Τούρλες είχε στη ραφή του μια διαρροή σε μήκος δέκα πόντων.

Μπήκε μανδύας περίπου ογδόντα πόντων από τον εργολάβο της ΔΕΥΑΚ, στη συνέχεια αδειάστηκε η δεξαμενή, πλύθηκε και εντοπίστηκαν ξανά νέες ρωγμές. Έτσι εντοπίστηκε η συγκεκριμένη βλάβη, που επικαλύφθηκε με μονωτικά υλικά. Για τρεις μέρες αυτά χρειαζόταν να στεγνώσουν και μέχρι χθες η δεξαμενή θα παρέμενε άδεια.

Ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε κλείνοντας αισιόδοξος ότι οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της διαρροής του Κάστρου λύθηκε.

Πρόσθεσε, δε, ότι όλο αυτό τιμά και την υπηρεσία και όσους εντόπισαν τη βλάβη και όσους το δημοσίευσαν.

Τα τεχνικά θέματα που ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου λίγοι θα καταλάβουν, όμως σίγουρα έγινε αντιληπτό ότι υπήρχε πρόβλημα στη δεξαμενή και, μάλιστα, για τριάντα χρόνια.

Ας ελπίσουμε να λύθηκε οριστικά και η οικογένεια να μπορέσει πλέον να ζήσει χωρίς μούχλα και καθημερινό άδειασμα νερού με κουβάδες.
Π.Μπ.