191.913 πολίτες της Μεσσηνίας αναμένεται να προσέλθουν αύριο στις κάλπες

191.913 πολίτες της Μεσσηνίας αναμένεται να προσέλθουν αύριο στις κάλπες

Στις 21 Μαΐου προσήλθαν στις κάλπες της Μεσσηνίας περίπου 100.000 πολίτες σε σύνολο 191.913 που είχαν δικαίωμα ψήφου. Το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό συμμετοχής 52,52%. Δηλαδή, περίπου το μισό των πολιτών έφτασε μέχρι τα εκλογικά τμήματα, ποσοστό μη ικανοποιητικό.

Τα κόμματα που μοιράστηκαν τις πέντε έδρες με το σύστημα της απλής αναλογικής ήταν: Ν.Δ. 44,27%, 43.518 ψήφοι και 2 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 20,98%, 20.629 ψήφοι και 1 έδρα, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 10,97%, 10.787 ψήφοι και 1 έδρα, ΚΚΕ 6,75% 6.636 ψήφοι και 1 έδρα.

Βέβαια, οι αυριανές εκλογές διεξάγονται με άλλον εκλογικό νόμο, οπότε και οι έδρες θα ανακατανεμηθούν. Η εικόνα, όμως, της Μεσσηνίας σε ποσοστά αντικατοπτρίζει λίγο ως πολύ και αυτά που πρόκειται να δούμε αύριο.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως δεν αμφισβητείται η «γαλάζια» κυριαρχία, αλλά και η μεγάλη απόσταση που θα χωρίσει την (πρώτη) Ν.Δ. από τον (δεύτερο) ΣΥΡΙΖΑ.

Αναζητείται, ωστόσο, η απάντηση σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο, όπως αποτυπώνεται από τις μετρήσεις, γρίφο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισχύ της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας και το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης. Ο γρίφος; Πόσα κόμματα θα μπουν, τελικά, στη Βουλή;

Εν ολίγοις: Ποια άλλα κόμματα θα πλαισιώσουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα της Ολομέλειας τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Και μια αναγκαία υπενθύμιση: Ο στόχος της αυτοδυναμίας πηγαίνει μακρύτερα ή έρχεται πιο κοντά ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, παραμένει η δυσκολία προς απάντηση του γρίφου. Και αυτό, γιατί οι μετρήσεις αποτυπώνουν δυναμική τέτοια, έτσι ώστε εννέα κόμματα να διατηρούν σοβαρές ελπίδες και πιθανότητες να περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, να υπάρξει εννιακομματική Βουλή, θα είναι για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση. Το πιο κοντινό… σκαλοπάτι σε αυτή την περίπτωση ήταν η 8κομματική Βουλή που προέκυψε μετά την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2015.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ερευνών, που παρουσιάστηκαν στους τηλεοπτικούς δέκτες, στη Βουλή αναμένεται να μπουν η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Ειδικότερα: Για την Ελληνική Λύση η εκτίμηση της Pulse είναι στο 3,5%, της GPO στο 4% και της Alco στο 3,4%. Για την Νίκη η εκτίμηση της Pulse είναι στο 3,5%, της GPO στο 3% και της Alco στο 2,8%. Ενώ οι εκτιμήσεις για την Πλεύση Ελευθερίας είναι από την Pulse στο 3,5%, από την GPO στο 3,3 % και από την Alco στο 3,3%.

Στην τελευταία δημοσκόπηση, χρονικά, της PALMOS ANALYSIS για το tvxs.gr, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 17,4%. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει επτακομματική βουλή, καθώς το κατώφλι του κοινοβουλίου περνούν Πλεύση Ελευθερίας, το κόμμα Νίκη και η Ελληνική Λύση, με τα ποσοστά των κομμάτων να διαμορφώνονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: 12,4%, ΚΚΕ: 6,9%, Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%, Νίκη: 3,3%, Ελληνική Λύση: 3,2%

Πάντως, σύμφωνα με τις μετρήσεις, τόσο το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη όσο και οι «Σπαρτιάτες» που στηρίζει ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, αν και καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά, δεν κρίνονται ως απαγορευτικά για μια πιθανή είσοδο στο Κοινοβούλιο.

Όλα αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν ανάγλυφα ποια θα είναι η αγωνία της εκλογικής βραδιάς. Στοιχεία, μάλιστα, που θα παίξουν ρόλο και για την ισχύ της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας.

Προφανώς, το αριθμητικό αποτέλεσμα, σε επίπεδο κατανομής εδρών και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, είναι τελείως διαφορετικό σε κάθε περίπτωση. Στο λιγότερο πιθανό σενάριο της εννιακομματικής Βουλής, το ποσοστό επίτευξης αυτοδυναμίας θα μπορούσε να ξεπεράσει το 39,5% και να «πιέσει» την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας ακόμα και κάτω από τις 155 έδρες.

Στον αντίποδα, στο επίσης λιγότερο πιθανό σενάριο της τετρακομματικής Βουλής, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατία θα μπορούσε να ξεπεράσει και τις 175 έδρες και το όριο επίτευξης αυτοδυναμίας να πέσει κάτω από το 36%. Αντιλαμβανόμαστε, συνεπώς, πόσο σημαντικό για τους τελικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς είναι το αποτέλεσμα των κομμάτων που κινούνται γύρω από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Η τελική απόφαση ανήκει στους ψηφοφόρους. Προσοχή όμως: όχι σε όλους τους ψηφοφόρους, αλλά σε αυτούς που θα φτάσουν μέχρι την κάλπη την Κυριακή. Η αποχή και το ποιους θα χτυπήσει αυτή (και αντίστοιχα ποιους θα ευνοήσει) θα κρίνει πολλά.
Α.Π.