Ένταση μεταξύ Τσίπρα-Τουρνά στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας

Ένταση μεταξύ Τσίπρα-Τουρνά στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας

Υψηλοί τόνοι στο διάλογο Τσίπρα – Τουρνά: «Δηλαδή μας λέτε κύριε υπουργέ ότι ένα πλοίο που ταξιδεύει υπερφορτωμένο, είναι καταδικασμένο να βουλιάξει;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον υπηρεσιακό υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευαγγελο Τουρνά, στο λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του ναυαγίου στην Πύλο και την επιχείρηση διάσωσης.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπηρεσιακός υπουργός σημείωσε ότι από το αλιευτικό αρνήθηκαν να δεχτούν βοήθεια, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει το χαρακτηριστικό ερώτημα: «Ποιοι αρνήθηκαν; Ο κυβερνήτης πιθανότατα είναι και ο διακινητής και ο διακινητής το τελευταίο που θέλει είναι να συλληφθεί».

Τότε, οι αξιωματικοί του Λιμενικού τόνισαν ότι «σε διεθνή ύδατα, τη βοήθεια πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του πλοίου. Δεν μπορούμε από μόνοι μας» διότι, όπως είπαν, αυτό «προκύπτει από το εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης και από τη σύμβαση για την έρευνα και διάσωση. Ότι η συνδρομή αιτείται από τον πλοίαρχο. Παρόλα αυτά, επειδή είδαμε ότι το πλοίο είναι υπερφορτωμένο και είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, δεν το αφήσαμε. Δεσμεύσαμε παραπλέοντα και κρατήσαμε δυνάμεις κοντά του».

«Αν το πλοίο διακινεί ναρκωτικά γίνεται παρέμβαση, αν κινδυνεύουν ζωές, όχι;»

Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη, λέγοντας: «Επειδή θέλω να καταλάβω λίγο το πλαίσιο. Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση, ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των αρχών. Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών – εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη – το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;».

Οι αξιωματικοί τού απάντησαν ότι «υπάρχει, γι’ αυτό το λόγο ήμασταν κοντά». Τότε, ο κ. Τσίπρας αντέδρασε σημειώνοντας πως «αυτό είναι άλλο που μου λέτε τώρα. Είναι άλλο σε σχέση με το πρώτο επιχείρημα. Το πρώτο επιχείρημα ήταν ‘αν ο κυβερνήτης λέει μην έρθετε, εμείς δεν ερχόμαστε’. Ο κυβερνήτης προφανώς είναι εγκληματίας. Άρα, τι θα σου πει; Μην έρθεις, γιατί αν έρθεις, θα μπω φυλακή έτσι και με συλλάβετε».

Στη συνέχεια, παρενέβη ο υπηρεσιακός υπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, λέγοντας ότι «δεν θα ήθελα να κάνουμε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε το ναυτικό ατύχημα, γιατί εκ του ρόλου τα όργανα δεν εξουσιοδοτούνται και δεν έχουν την νομιμοποίηση να κάνουν κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση, αν μου επιτρέπετε», με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά:

«Αν μου επιτρέπετε κι εμένα, όμως, είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία. Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Τις απαντήσεις δεν τις ζητάει κάποιος άλλος ή εγώ, τις ζητάει ο ανθρωπισμός μας. Να καταλάβουμε λίγο ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε, όχι μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη, γιατί εδώ υπάρχει και η Frontex. Υπάρχει η Frontex, υπάρχει το ελληνικό Λιμενικό, το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της Frontex, και το τελευταίο που με απασχολεί εμένα τούτη την ώρα είναι να δώσω ευθύνες για τα αίτια. Αλλά όμως οφείλουμε να πάρουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις για κάτι το οποίο θα επαναληφθεί, αν δεν δώσουμε κάποιες απαντήσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα πλοίο υπερφορτωμένο, είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν το δέχομαι!»

Οι τόνοι ανέβηκαν εκ νέου, όμως, όταν ο υπηρεσιακός υπουργός επιχείρησε να κάνει σαφές, μέσω μιας ερώτησης που έκανε, ότι δεν υπήρχε άλλη λύση.

«Δηλαδή μας λέτε κύριε υπουργέ ότι όταν ένα πλοίο που ταξιδεύει υπέρφορτο, είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα;», ρώτησε με έντονο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην απάντηση του υπηρεσιακού υπουργού ότι απλά ρωτάει και δεν θέλει να προδικάσει τίποτα, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Τι ρωτάτε; Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Ήρθα και κάνω ερωτήσεις, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Κάνατε μια ερώτηση ότι όποιο είναι υπερφορτωμένο, είναι καταδικασμένο να βουλιάξει. Δεν το δέχομαι. Δεν το δέχομαι με την κοινή λογική».

«Κάνω ερωτήσεις που αφορούν τα πρωτόκολλα Frontex και ΕΕ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, πάντως, ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. «Αυτά θα βγουν σε μια διαδικασία ενδελεχούς έρευνας που θα ακολουθηθεί. Δεν ήρθαμε εδώ να επιρρίψουμε ευθύνες. Ίσα – ίσα, ήρθαμε εδώ για να συγχαρούμε τους ανθρώπους του Λιμενικού Σώματος και τις ένοπλες δυνάμεις, που κάναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές».

«Αν κάνω ερωτήσεις και θέτω κάποια ζητήματα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «το κάνω γιατί υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κενό που δεν αφορά το Λιμενικό Σώμα, τους ανθρώπους που επιχείρησαν. Αφορά τα πρωτόκολλα, με τα οποία η Frontex και η ΕΕ έχει καθορίσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Οπότε μην προσπαθούμε να αντιδικήσουμε μεταξύ μας, δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Είμαστε μπροστά σε μια τραγωδία, είμαστε αν θέλετε σοκαρισμένοι, όταν χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, τέλος, ότι «πάνω από όλα, μας έχει συγκλονίσει το ίδιο το γεγονός, αυτό καθαυτό, αλλά και επιπλέον, υπό την έννοια ότι η τραγωδία αυτή μάς δείχνει ότι δεν υπάρχει ίδια σημασία και η ίδια αξία στην ανθρώπινη ζωή».

Στη συνέχεια της επίσκεψής του στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πόλης και μίλησε με γιατρούς, αλλά και διασωθέντες του ναυαγίου.
tanea.gr