Τα στελέχη στη Μεσσηνία περιμένουν… αμήχανα τις κεντρικές αποφάσεις

Τα στελέχη στη Μεσσηνία περιμένουν… αμήχανα τις κεντρικές αποφάσεις

Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με αμηχανία αντιμετωπίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στη Μεσσηνία την ανακοίνωση παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος. Το όλο κλίμα φαίνεται… βαρύ, αν προσθέσει κάποιος και το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Έμπειρο κομματικό στέλεχος ανέφερε στο “Θ”  ότι “μας περιμένει μακρύς δρόμος” και εκτιμά ότι δε θα είναι χωρίς αναταράξεις η επόμενη περίοδος. Η σημαντικότερη πηγή ανησυχίας είναι μήπως η παραίτηση Τσίπρα ανοίξει μια νέα περίοδο εσωστρέφειας, με επίκεντρο την απόδοση ευθυνών για τη βαριά εκλογική ήττα. Η συζήτηση που δεν έγινε μετά τις πρώτες εκλογές και μεταφέρθηκε σε δεύτερο χρόνο, ακριβώς γιατί θεωρήθηκε ότι θα ήταν καταστροφικό να ανοίξει μια διαδικασία αλληλοκατηγοριών και απόδοσης ευθυνών με τις δεύτερες κάλπες να απέχουν μόνο λίγες εβδομάδες.

Κομβικό ζήτημα, που θα απασχολήσει και τα στελέχη στη Μεσσηνία, είναι η ιδεολογική ταυτότητα και το προφίλ του κόμματος. Μια αντιπαράθεση που υποβόσκει εδώ και καιρό. Με μερίδα στελεχών θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μείνει ένα καθαρά αριστερό κόμμα, καθώς αυτή είναι η ανάγκη των καιρών και με αυτή την ταυτότητα κατέκτησε την εξουσία. “Να μην λοξοδρομήσει προς τη σοσιαλδημοκρατία”, όπως είπε χαρακτηριστικά το κομματικό στέλεχος.

Ωστόσο, αυτή την αντίληψη δε συμμερίζονται όλοι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η διεκδίκηση ζωτικού χώρου προς το Κέντρο είναι η μοναδική προοπτική που θα επιτρέψει στο κόμμα να παραμείνει σε τροχιά διεκδικητή της εξουσίας. Όλα αυτά τα ζητήματα θα μπουν στο τραπέζι στο προσεχές διάστημα.

Είναι, επίσης, σαφές πως το ζήτημα της “ανανέωσης” του κόμματος – που από όλες τις πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται αναμφισβήτητη “εντολή” του εκλογικού σώματος – είναι αναμενόμενο να υπηρετηθεί από τη νέα γενιά στελεχών. Ιδίως αυτά που επέδειξαν σημαντική κοινωνική γείωση στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης ή η Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και ο Διον. Τεμπονέρας.

Η παραίτηση Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας  σημείωσε χθες από το Ζάππειο πως «το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει αρχή του νέου κύκλου», επειδή το λαϊκό σώμα έδωσε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ «πρώτον να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεύτερον να αλλάξει δραστικά».

«Οφείλουμε να ανταποκριθούμε άμεσα, χωρίς καμία χρονοτριβή, τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και στις δικές μας παθογένειες και προβλήματα» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στα μέτωπα που έχει μπροστά του, για την «ποιότητα Δημοκρατίας», «αντιστάσεις στις πολιτικές της Ν.Δ.», «μέτωπο στη δεξιά και το νεοφασισμό».

«Πρώτη προτεραιότητα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ»

Ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ανανεώσει το δυναμικό του από πάνω μέχρι κάτω, να εφεύρει το νέο ΣΥΡΙΖΑ που είναι «η πρώτη προτεραιότητα», να βάλει τέλος σε «νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά», όπως και για τη λήψη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων που αφορούν πρώτα εκείνον.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε “περήφανος για όσα πετύχαμε”, υποστηρίζοντας πως χάρη στην κυβέρνησή του η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, ρύθμισε το χρέος, επούλωσε τα τραύματα της κοινωνίας και της οικονομίας, αποκατέστησε την εικόνα της στο εξωτερικό, και σύναψε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Νωρίτερα, μίλησε για ένα επικίνδυνο και συναρπαστικό ταξίδι σε όλη αυτή την πορεία, για την “τύχη και τιμή την οποία χρωστάω στον ελληνικό λαό και τους συντρόφους μου να είμαι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός”.

Τέλος, εξέφρασε “εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματος, στις αστείρευτες δυνάμεις της αριστεράς” και κατέληξε λέγοντας πως “το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει”.

Α.Π.