Παράνομος σκουπιδότοπος στο Βιολογικό Κυπαρισσίας

Παράνομος σκουπιδότοπος στο Βιολογικό Κυπαρισσίας

«Εισαγγελέας να σταματήσει το έγκλημα υποβάθμισης του περιβάλλοντος»

Υγειονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται, από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, στον περιβάλλοντα χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας, στην περιοχή της Γιαννίτσαινας, που γειτνιάζει με τον οικισμό Ροντακίου, με παράνομη και ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων.

«Αυτή την πόλη που κατοικούμε, ποιος θα την προστατεύσει από την αυθαιρεσία δημοτικών “αρχόντων”; Δίπλα στο καμάρι του Βιολογικού Καθαρισμού της Κυπαρισσίας στήνουν, αυθαίρετα, σκουπιδότοπο! Αίσχος!», αναγράφεται σε δημοσίευση – με φωτογραφίες από το σημείο – που έκανε χθες στις 11.38 π.μ. στο facebook ο πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας, Γιώργος Σαμπαζιώτης.

Σε νεότερη χθεσινή δημοσίευσή του – με φωτογραφίες – στις 12.19 μ.μ. αναγράφεται: «Και για να φτάσουν στο χώρο, ξανά αυθαίρετα και χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, σπάζουν και τα κλαριά που τους εμποδίζουν σε καμιά δεκαριά ελιές!».

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κ. Σαμπαζιώτης, όχι μόνο η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας έχει δημιουργήσει παράνομο σκουπιδότοπο στον περιβάλλοντα χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας, αλλά και για να φτάσουν στο σημείο και να αδειάσουν το κάθε είδους σκουπιδαριό που μεταφέρουν δημοτικά οχήματα, έχουν προκαλέσει ζημιές σε ελαιόδεντρα ιδιώτη, η ιδιοκτησία του οποίου γειτνιάζει με το χώρο.

Πέραν όμως του υγειονομικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελείται, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, ανά πάσα ώρα και στιγμή υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων εντός ή εκτός αστικών περιοχών και σε οποιονδήποτε φυσικό αποδέκτη. Η δε παράνομη μεταφορά ή απόρριψη αποβλήτων συνιστά περιβαλλοντικό έγκλημα που αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η δε οδηγία 2008/99/ΕΚ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου καθορίζει μια σειρά περιβαλλοντικών αδικημάτων που τιμωρούνται ως ποινικά σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνεται και η παράνομη μεταφορά ή απόρριψη αποβλήτων.

Η ηθική αυτουργία, η υποβοήθηση και η συνέργεια σε περιβαλλοντικό έγκλημα τιμωρούνται, επίσης, ως ποινικά αδικήματα. Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν πως στο σημείο απορρίπτονται παράνομα και ανεξέλεγκτα απόβλητα, ποσότητες ξερών κλαδιών, μπαζών και λοιπών απορριμμάτων καθιστώντας την εστία μαζικής συσσώρευσης απορριμμάτων και άλλων άχρηστων αντικειμένων, γι’ αυτό και ζητούν «εισαγγελέας να σταματήσει το έγκλημα υποβάθμισης του περιβάλλοντος».

Του Ηλία Γιαννόπουλου