Τι συμβαίνει στην πόλη: Μια πρόταση για την εκπόνηση ενός κοινού πολιτιστικού ημερολογίου

Τι συμβαίνει στην πόλη: Μια πρόταση για την εκπόνηση  ενός κοινού πολιτιστικού ημερολογίου

Βρισκόμαστε εν μέσω θέρους αντιμέτωποι με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη: συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις και προβολές, που είναι δύσκολο κάποιος να τ ανακαλύψει και να παρακολουθήσει όλες.

Η πιο συχνή και παράλληλα η πιο συναρπαστική αναζήτηση για τον επισκέπτη ενός τόπου είναι να ανακαλύψει τι συμβαίνει στην πόλη που επισκέπτεται τις ημέρες που θα βρίσκεται εκεί. Ποιες εκδηλώσεις διοργανώνονται και πού – ποιες είναι οι πληροφορίες που τις συνοδεύουν.

Η ανάγκη αυτή, όμως, δε βρίσκεται μόνο στους τουρίστες της Καλαμάτας, αλλά σίγουρα και σε μας, τους κατοίκους της. Είναι κοινή ανάγκη και για τους ίδιους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας: Συχνά συμβαίνει το φαινόμενο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις χρονικά να επικαλύπτονται και ομάδες να ερίζουν για τους ίδιους χώρους.

Αντίθετα, μια κοινή πολιτιστική ατζέντα θα επιτρέψει σε όλους αυτούς τους πολιτιστικούς μας φορείς (θεατρικές ομάδες, σύλλογοι, ομάδες και διοργανωτές) που εμπλουτίζουν το επίπεδο της πόλης μας, να κάνουν χρηστή χρήση των χώρων και να διαμοιράσουν τους πόρους τους, καταρτίζοντας μια κοινή ημερολογιακή agenda, που εξυπηρετεί κυρίως τους ίδιους και πάνω απ’ όλα το ίδιο το κοινό. Θα μπορούσε να αποτελέσει παράλληλα το εφαλτήριο, ώστε οι φορείς (δημοτικοί και ιδιωτικοί, ερασιτεχνικοί και επαγγελματικοί) να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για ένα ουσιαστικό διάλογο με στόχο τις γόνιμες συνέργειες.

Η δημιουργία μιας εμπλουτισμένης σελίδας ημερολογίου εκδηλώσεων για το Δήμο θα ήταν φόρτος για την υποστελεχωμένη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, μπορεί να γίνει όμως με απλό τρόπο με τη δημιουργία μιας σελίδας μέσα στον ιστότοπο του Δήμου, όπου κάθε φορέας ή φυσικό πρόσωπο που θα εγγράφεται, θα μπορεί να συμπληρώνει μια έτοιμη φόρμα στα ελληνικά και στα αγγλικά που θα τον κατευθύνει με περιορισμούς στις εικόνες, στο κείμενο της εκδήλωσης και στις σχετικές πληροφορίες. Από εκεί και πέρα, απαιτείται ένας moderator, από τη «Φάρις» ή κάποιο εξωτερικό συνεργάτη μ’ ένα ελάχιστο τίμημα, που θα μπορεί να εγκρίνει απλά τις εκδηλώσεις, που θα φορτώνονται αυτόματα στο δημοτικό ημερολόγιο και θα βρίσκονται εκεί δημόσια για όλους.

Παράλληλα, τα δεδομένα του πολιτιστικού ημερολογίου της πόλης μπορούν να διατίθενται ελεύθερα, ανοικτά, ώστε να μπορεί οποιοδήποτε μέσο, δημοσιογράφος, εκδότης ή δημιουργός εφαρμογών να τα χρησιμοποιήσει, αναπτύσσοντας και κοινοποιώντας το πρόγραμμα και σε εφαρμογές για κινητά, tablets και κοινωνικά δίκτυα.

Η εκπόνηση μια κοινής πολιτιστικής agenda, πέρα από τα εμφανή οφέλη στην πόλη, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το πολιτιστικό στίγμα της, μέρος ενός οράματος που έχει τον πολιτισμό και την παιδεία ως βασικούς πυλώνες ανάπτυξης.

Βασίλης Παπαευσταθίου, πολιτικός μηχανικός, εκπρόσωπος Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας

Αναστάσιος Βεργινάδης, πτυχιούχος μουσικός

Ηλίας Καλφακάκος, οικονομολόγος, μέλος του Σπόρου