Ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας στη Μεσσηνία

Ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας στη Μεσσηνία

Γερμανοί και Ιταλοί στη Μάνη, ομογενείς ΗΠΑ και Καναδά στην Πυλία

Δυναμικά «επιστρέφει» στην ελληνική κτηματαγορά η εξοχική κατοικία, με τους επενδυτές, κυρίως ξένους και ομογενείς, να τη θεωρούν μια «ελκυστική επένδυση». Η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα, εν μέσω μνημονιακών χρόνων, κατέγραψε απώλειες ακόμη και άνω του 50%, ωστόσο, τώρα φαίνεται να ανακάμπτει τόσο στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όσο και σε μικρότερους.

Σύμφωνα με ανάλυση του Προέδρου του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα, η οποία δημοσιεύτηκε στην «Ημερησία», και η Πελοπόννησος κατακτά το δικό της κομμάτι. Στη Μεσσηνία, το συγκεκριμένο άρμα τραβάνε η Μάνη και η περιοχή της Πυλίας, λόγω του Costa Navarino.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος πόλος έλξης πανελλαδικά είναι οι Κυκλάδες, με τιμές που ξεπερνούν κατά πολύ τα 10.000 ευρώ το τ.μ., αλλά και νησιά κοντά στην Αττική, τα οποία αναδείχθηκαν στην πανδημία, όπως η Τζιά και η Κύθνος, που από πέρυσι βρίσκονται στο «στόχαστρο» τόσο των εγχώριων όσο και των αλλοδαπών επενδυτών.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία αγοράζουν μικρά ακίνητα, παλιά κτίρια και ξενοδοχεία για ανακαίνιση και ενοικίαση, για βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Ενδιαφέρον υπάρχει για το Λουτράκι, το Κιάτο και το Βραχάτι. Στο Βραχάτι το κόστος για αγορά γκαρσονιέρας 35 τ.μ. είναι 30.000- 35.000 ευρώ.

Ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά αγοράζουν ακίνητα στη Λακωνία, τα τελευταία 7 χρόνια, επενδύοντας σε γη, παλιά ξενοδοχεία και τον πρωτογενή τομέα, π.χ. ελαιοτριβεία.

Μεσσηνία

Έντονη παρουσία έχουν Γερμανοί και Ιταλοί στη Μάνη και πολλοί Ιταλοί στην Ελαφόνησο. Τη Μονεμβασιά επιλέγουν Ελβετοί, Βέλγοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι. Η κατοικία 2 υπνοδωματίων 100 τ.μ. εντός του κάστρου κοστίζει από 2.500 – 3.000 ευρώ/τ.μ. Οι περισσότεροι αγοραστές επιλέγουν αγροτεμάχια ορεινά εκτός κάστρου. σε τιμές από 1.000 – 2.000 ευρώ / στρέμμα ή εγκαταλελειμμένα παλαιά ακίνητα, που χρήζουν ανακαίνισης.

Στη Μεσσηνία, λόγω του Costa Navarino, η ζήτηση για ακίνητα, στην ευρύτερη περιοχή, αυξάνεται, με ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά να είναι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους. Υπάρχει ζήτηση, επίσης, από τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, με το τίμημα να κυμαίνεται μεταξύ 250.000 – 300.000 ευρώ για 4 στρέμματα κοντά σε θάλασσα.