Κερδίζει έδαφος ο καταδυτικός τουρισμός στη Μεσσηνία

Κερδίζει έδαφος ο καταδυτικός τουρισμός στη Μεσσηνία

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής κατάδυσης, Σταύρος Καστρινάκης, μοιράζεται τις εμπειρίες του στο «Θ»

Σταδιακή άνθιση φαίνεται να γνωρίζει η δραστηριότητα του καταδυτικού τουρισμού σε τοπικό επίπεδο, μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, δηλαδή, που συνδέεται με την ανάγκη των τουριστών να ανακαλύψουν έναν τόπο ή μια περιοχή μέσα από μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Στο κομμάτι της Μεσσηνίας, και ειδικότερα της Καλαμάτας, ένας επισκέπτης που θα την επιλέξει για μια τέτοια μορφή τουρισμού έχει έναν παραπάνω λόγο: τη δραστηριοποίηση, στην Καλαμάτα, του παγκόσμιου πρωταθλητή καταδύσεων, Σταύρου Καστρινάκη, ο οποίος λειτουργεί τη Σχολή Καταδύσεων “Free Diving Club” στη μαρίνα, από το 2015, οπότε και κατέρριψε ένα ακόμα ρεκόρ στις καταδύσεις, αφού από τον μεσσηνιακό κόλπο κατάφερε να καταδυθεί στα 146 μέτρα βάθος.

Όπως μας εξηγεί, στη συνέχεια, ο κ. Καστρινάκης, ο οποίος ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια να ασχολείται ως εκπαιδευτής ελεύθερων καταδύσεων στην πόλη, βλέπει τις καταδύσεις να εξελίσσονται πέραν από άθλημα και ως χόμπι. Όπως λέει, πλέον, μόνιμοι πελάτες του, εκτός από τους Έλληνες επισκέπτες της πόλης, είναι κυρίως Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Σουηδοί, Δανοί, Φινλανδοί, Νεοζηλανδοί, Καναδοί, Αυστραλοί που καταφθάνουν στην Καλαμάτα για τον σκοπό αυτό.

Δίνουμε τον λόγο στον ίδιο για να μας παρουσιάσει τη δική του οπτική…

-Έχοντας κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις στις καταδύσεις, ουσιαστικά μέσα από τη δραστηριότητά σας στην Καλαμάτα, έχετε στόχο να ενθαρρύνετε και άλλους στην ενασχόληση με το αντικείμενο αυτό είτε ως χόμπι είτε ως άθλημα;

Αυτό το οποίο κάνουμε είναι κατάδυση με κράτημα της αναπνοής. Είναι σπορ και ταυτόχρονα μια δραστηριότητα που έχει ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια. Έχει διαφορά με την κατάδυση με μπουκάλες, γιατί αυτή είναι πιο αθλητική δραστηριότητα και όχι μια βόλτα στον βυθό. Πράγματι, έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, αφού το παρατηρούμε και εμείς με την ενασχόλησή μας με τον κόσμο που έρχεται, κυρίως από το εξωτερικό, και ειδικότερα από ευρωπαϊκές χώρες όπως Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες, αλλά και από την Αμερική και την Αυστραλία.

-Χρειάζονται προαπαιτούμενα για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τις καταδύσεις;

Ξεκινώντας κάποιος, κάνει πρώτα μια βασική εκπαίδευση, η οποία μπορεί να κρατήσει από δύο μέχρι τέσσερις ημέρες και μπορεί να γίνει και στη σχολή μας. Είναι το εισαγωγικό μέρος για να μάθει κάποιος τα βασικά πράγματα γύρω από τις καταδύσεις, έτσι ώστε μετά να μπορεί να ασχοληθεί με το αντικείμενο, αλλά και να συμμετέχει στις προπονήσεις που γίνονται όλη τη σεζόν.

-Τι είναι αυτό που έχει κάνει τον καταδυτικό τουρισμό να κερδίζει έδαφος στη Μεσσηνία;

Συγκεκριμένα, αν πούμε για την Καλαμάτα, είναι ότι παρέχει τέλειες συνθήκες για αυτό το αντικείμενο. Δηλαδή, μπορούμε εγγυημένα κάθε πρωί να καταδυθούμε, με τη θάλασσα να είναι ήρεμη, τα νερά πολύ ζεστά, ενώ δεν έχουμε και ρεύματα. Ακόμα, το γεγονός ότι ο μεσσηνιακός κόλπος έχει και πάρα πολύ μεγάλο βάθος σε όλο του το μήκος, μας επιτρέπει να καλύπτουμε αθλητές σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Παράλληλα, ο καταδυτικός τουρισμός έχει σημειώσει αύξηση, γιατί τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει μια αρκετά έντονη αλλαγή, καθώς ο κόσμος, όταν ταξιδεύει, θέλει να έχει μια νέα εμπειρία. Όλο και περισσότερος κόσμος ταξιδεύει για το χόμπι του, ταξιδεύει για να βρεθεί με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, και αυτό, άλλωστε, είναι το κοινό της ελεύθερης κατάδυσης.

Δηλαδή, το κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που έρχονται εδώ είναι ότι έχουν παραμένουν καιρό στην πόλη, αφού σχεδόν κανείς από αυτούς δεν έρχεται για λιγότερο από μια εβδομάδα. Έχουμε κόσμο που έρχεται για 15 μέρες ή ένα μήνα, μέχρι και αθλητές που παραμένουν στην Καλαμάτα για 6 μήνες, ώστε να προπονηθούν. Αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο τελευταία.

Η Καλαμάτα, αυτή τη στιγμή, έτσι όπως έχει γίνει με τις δράσεις της, είναι από τους κορυφαίους προορισμούς στη Μεσόγειο για ελεύθερη κατάδυση, κυρίως λόγω συνθηκών, αφού αυτά τα χαρακτηριστικά που καταφέρνει να συνδυάζει δεν τα βρίσκει κανείς εύκολα σε άλλα μέρη στη Μεσόγειο.

-Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη αυτής της μορφής τουρισμού σε επίπεδο νομού;

Θεωρώ πως ναι, καθώς η Καλαμάτα και η Μεσσηνία αποκτούν καλύτερες τουριστικές υποδομές, όπως η ανάπτυξη του αεροδρομίου. Αυτό θα κάνει καλύτερη την πρόσβαση για κάποιον που θέλει να καταδυθεί, άρα θα υπάρχει αύξηση στον κόσμο όπου θα έρχεται.

Γενικά, το γεγονός ότι η Καλαμάτα δεν είναι ένα νησί ή ένα πολύ μικρό χωριό, αλλά και το ότι μπορεί να διαθέσει καλές παροχές σ’ έναν επισκέπτη που θα έρθει για να κάνει το χόμπι του και να έχει μια ωραία παραμονή, βοηθά ώστε να αυξηθεί αυτό το είδος τουρισμού στην πόλη τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας και τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου.

Εντωμεταξύ, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αυτό που παρατηρούμε έντονα είναι ότι είχαμε περίπου δέκα πελάτες από το εξωτερικό που αγόρασαν ή ενοικίασαν μόνιμα κατοικίες στην Καλαμάτα, ώστε να μπορούν να κάνουν το χόμπι τους από εδώ. Αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία αρχίζει και παρουσιάζει διαφορά στην εικόνα που είχε μέχρι σήμερα η ελεύθερη κατάδυση στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να μας κάνει αρκετά αισιόδοξους για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη.

-Τι δυνατότητες κατάδυσης έχει κάποιος στην Καλαμάτα;

Εδώ γίνονται προπονήσεις κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να έρθουν σ’ επαφή με εμάς, να κανονίσουμε ένα πρωινό, αφού τότε γίνονται όλες οι καταδύσεις, να ενημερωθούν, να τους παρέχουμε εξοπλισμό εάν δεν έχουν δικό τους, και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε βγαίνοντας έξω. Εκεί υπάρχει μια ομάδα εκπαιδευτών, οι οποίοι βοηθάνε όλους τους αθλητές, τους παρέχουν ασφάλεια, αλλά και συμβουλές για την προπόνησή τους.

Οι προπονήσεις ξεκινούν συνήθως στις 9 το πρωί και τελειώνουν γύρω στις 12:30 πριν το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων υπάρχουν σκάφη μεταφοράς, που κινούνται στη θαλάσσια περιοχή, οπότε εάν κάποιος θέλει να κάνει μια πιο σύντομη προπόνηση από το προκαθορισμένο, έχει τη δυνατότητα να διακόψει και να βγει έξω νωρίτερα. Συνήθως, όμως, διαρκεί περίπου 3 ώρες.

-Η Σχολή Κατάδυσης λειτουργεί όλο τον χρόνο;

Για διδασκαλία λειτουργούμε όλο τον χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα για προπονήσεις και ως σχολή που έχει κάποιος τη δυνατότητα να βουτήξει καθημερινά, λειτουργούμε από τον Απρίλιο μέχρι και τις αρχές του Νοέμβριου.

Αυτό κυρίως συμβαίνει λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αφού το χειμώνα είναι αρκετά πιο κρύα τα νερά και πιο δύσκολες οι συνθήκες. Έτσι, δεν μπορούμε να έχουμε αυτές τις εγγυημένες τέλειες συνθήκες για να κάνει κάποιος ελεύθερη κατάδυση.

Της Χριστίνας Μανδρώνη