Ο Δήμος Καλαμάτας προχωρά στη δημιουργία θαλάσσιου καταδυτικού πάρκου

Ο Δήμος Καλαμάτας προχωρά στη δημιουργία θαλάσσιου καταδυτικού πάρκου

Στην πρώτη για το 2024 συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, πρόκειται να συζητηθεί και η «Τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΚ) για την υλοποίηση της δράσης “Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα”».

Η πράξη αυτή έχει ως κύριο στόχο την αναβάθμιση της υποθαλάσσιας βιοποικιλότητας του Μεσσηνιακού Κόλπου, αλλά και να αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης, ξενάγησης και εκπαίδευσης αυτόνομων δυτών.

Αφορά, επίσης, στην κατασκευή πέντε τουλάχιστον ελεύθερων τεχνητών υποβρύχιων αξιοθέατων με την πόντιση πλοίων και τεχνητών υφάλων ποικίλων σχημάτων και μεγεθών εντός του Μεσσηνιακού Κόλπου και πλησίον της ανατολικής ακτής, στους πρόποδες του Ταϋγέτου.

Τα αξιοθέατα αυτά, εκτός από πόλος έλξης ερασιτεχνών αυτοδυτών, θα αποτελέσουν και καταφύγιο για την θαλάσσια ζωή εξαιτίας της θέσης τους.

Η συζήτηση του θέματος οφείλεται στο γεγονός ότι η δράση αυτή είναι πολύ εξειδικευμένη και ο Δήμος δε διαθέτει επιστημονικό προσωπικό για να την υλοποιήσει. Επιπλέον, η ΔΕΥΑΚ είναι ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο της ποιότητας των θαλασσίων νερών όλης της περιφέρειας του Δήμου. Για το λόγο αυτό της αναθέτει τη μελέτη και υλοποίηση της δράσης αυτής μέσω της προγραμματικής σύμβασης.

Από την πλευρά της, η ΔΕΥΑ Καλαμάτας ενέκρινε την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου. 

Η τροποποίηση αφορά:

α) Στον προϋπολογισμό του έργου, ήτοι: 1. Κόστος Μελέτης, 10.000 ευρώ. 2. Προετοιμασία των σκαφών, μεταφορά και βύθιση τους στα επιλεγμένα σημεία, 14.000 ευρώ. 3. Προμήθεια τεχνητών υφάλων, μεταφορά και βύθισή τους στα επιλεγμένα σημεία, 11.000 ευρώ. 4. Προμήθεια σκάφους για επίβλεψη υλοποίησης και συντήρησης δράσης, 15.000 ευρώ και

β) Στο χρονοδιάγραμμα του έργου, ήτοι: 1. Εννέα (9) μήνες για τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών (έως 20/6/22). 2. Είκοσι τέσσερις (24) μήνες για την αδειοδότηση της Δράσης (έως 20/6/24). 3. Δεκαοκτώ (18) μήνες για τις εργασίες υλοποίησης της δράσης (έως 20/12/25). Οι παραπάνω μεταβολές επιφέρουν τροποποίηση στα αντίστοιχα άρθρα και παραρτήματα της προγραμματικής σύμβασης και τίθενται για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.