Ετοιμοπόλεμοι δηλώνουν οι δικηγόροι για να διατηρήσουν το Εφετείο Καλαμάτας

Ετοιμοπόλεμοι δηλώνουν οι δικηγόροι  για να διατηρήσουν το Εφετείο Καλαμάτας

Ξεκινά κύκλος επαφών και συναντήσεων

Η ενημέρωση θεσμικών και κοινωνικών φορέων για τη μη κατάργηση του Εφετείου Καλαμάτας ξεκίνησε από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρός του Κώστας Μαργέλης, υπογραμμίζοντας ότι «η Μεσσηνία δεν πρέπει να είναι το εξιλαστήριο θύμα αυτής της παρωδίας».

Για το θέμα αυτό oι δικηγόροι της Καλαμάτας βρίσκονται σε αποχή μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ σε ερώτηση του «Θάρρους» γιατί υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση αντίδρασης, αφού από τα τέλη Οκτωβρίου είχε γίνει γνωστό τι περιέχει το πόρισμα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας είχε ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις (ενώ το όλο ζήτημα αναδείχτηκε και με πρωτοσέλιδο του «Θ»), ο κ. Μαργέλης είπε ότι τότε ήταν μόνο φήμες και δεν μπορούσαν να στηριχτούν σε αυτές.

Συγκεκριμένα, απάντησε: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας με βάση φήμες που υπήρχαν, προκήρυξε αποχή. Πρώτη φορά που είχαμε γραπτό κείμενο ήταν στις 23 Νοεμβρίου. Και αφού είχαμε εκφρασμένη άποψη και όχι φήμες, μπορούσαμε να δραστηριοποιηθούμε. Δεν μπορούσαμε με βάση φήμες να αναδείξουμε ένα θέμα χωρίς να ξέρουμε αν έχει βάση ή όχι. Αυτό είναι ο λόγος που δεν είχαμε αντιδράσει. Μόλις μας δόθηκε το κείμενο, την επόμενη ημέρα ξεκίνησε η αντίδρασή μας».

«Αγνόησαν στοιχεία»

Αρχικά, ο κ. Μαργέλης είπε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας καταγγέλλει απερίφραστα τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύνταξη του πορίσματος για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι στην Ομάδα Εργασίας δε συμμετείχε στην αρχή εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Δικηγόρων, οι συνεδριάσεις γίνονταν χωρίς ημερήσια διάταξη, δεν υπήρχαν έγγραφες εισηγήσεις και ποτέ δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία ή καταγράφηκαν οι διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν.

Εξέφρασε, δε, την πλήρη αντίθεση του Συλλόγου στο περιεχόμενο του πορίσματος, το οποίο, όπως είπε, αντίκειται στις πάγιες θέσεις του.

Ακολούθως ο κ. Μαργέλης αναφέρθηκε στα εξής στοιχεία που σκόπιμα παραβλέπει το πόρισμα και δεν κάνει σε αυτά καμία αναφορά:

-Η δημιουργία του αυτοτελούς Εφετείου Καλαμάτας έγινε το έτος 2004, κατόπιν της με αριθμό 18/2004 σχεδόν ομοφώνου γνωμοδοτήσεως της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (μία μόνο μειοψηφούσα άποψη)

-Υπήρχε σχετική έγγραφη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό 168/2004

-Ο Νομός Μεσσηνίας είναι ο πολυπληθέστερος νομός όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας ο πολυπληθέστερος σε μέλη Δικηγορικός Σύλλογος όλης της περιφέρειας και από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα

-Ο Νομός Μεσσηνίας είναι, κατά γενική ομολογία, ο πλέον αναπτυσσόμενος νομός, όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και της Ελλάδος γενικότερα

-Η πόλη της Καλαμάτας είναι η μοναδική πόλη στην περιφέρεια που διαθέτει αεροδρόμιο

-Το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, όπου στεγάζεται το Εφετείο Καλαμάτας, είναι το πιο σύγχρονο και άνετο Δικαστικό Μέγαρο στην περιφέρεια, οι υπηρεσίες του Εφετείου Καλαμάτας στεγάζονται με άνεση στον τρίτο όροφο αυτού, καθώς και στο μισό τμήμα του δευτέρου ορόφου. Επίσης, το Δικαστικό Μέγαρο διαθέτει επτά αίθουσες συνεδριάσεων και ήδη το κτήριο βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης της ενεργειακής του αναβάθμισης

-Το Εφετείο Καλαμάτας καθ’ όλα τα χρόνια της εικοσαετούς μέχρι και σήμερα αυτοτελούς λειτουργίας του έχει αφήσει το θετικό του αποτύπωμα στην κοινωνία της Μεσσηνίας και του Γυθείου, καθιστώντας υπεράνω όλων ευχερή την πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών στην ίδια την δικαιοσύνη, το οποίο γεγονός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Μάλιστα, αυτό, όπως πρόσθεσε ο κ. Μαργέλης, ενστερνίζεται αναντιλέκτως και το σύνολο των δικαστικών λειτουργών που υπηρέτησαν όλο αυτό το διάστημα, οι δικαστικοί υπάλληλοι, καθώς και το ίδιο το δικηγορικό σώμα.

«Είναι παρωδία»

Όπως ενημέρωσε, η γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου με ομόφωνο ψήφισμά της εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο συγκεκριμένο πόρισμα. Κι αυτό, είπε, το οφείλουν σε κάθε δικηγόρο που δύναται να ασκεί καθημερινώς το λειτούργημά του με αξιοπρέπεια και στους αγώνες που έδωσαν οι δικηγόροι για την ίδρυση του μονίμου Εφετείου Καλαμάτας, καθώς και στις επόμενές γενιές των δικηγόρων.

«Το εν λόγω ζήτημα είναι θέμα μείζονος σημασίας και ζωτικό, αφορά όλους τους Μεσσήνιους ανεξαιρέτως, καθώς και τους κατοίκους της περιφέρειας του Γυθείου. Για τους λόγους αυτούς ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θα καλέσει όλους τους φορείς και τους πολιτικούς παράγοντες του νομού μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ξεκάθαρη θέση και δράση. Ήδη έχει ξεκινήσει από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, ενημέρωση όλων των θεσμικών και κοινωνικών φορέων και βουλευτών του νομού μας. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα πρόσκληση για συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας με τα αντίστοιχα των Συλλόγων Κυπαρισσίας και Γυθείου, και ενημέρωση σε όλους τους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας πράττει και θα πράξει με βάση τη συνείδησή του, όχι μόνο ό,τι είναι δυνατόν, αλλά και πέρα από τις δυνατότητές του, μέχρι πέρατος, ώστε να μη συντελεσθεί αυτή η αδικία και να μην επιστρέψουμε πολλά χρόνια πίσω, που κανένα όφελος δεν έχει για την ίδια την δικαιοσύνη. Πρέπει το ίδιο να πράξουν και όλοι οι πολιτικοί παράγοντες του νομού μας, ώστε η Μεσσηνία να μην είναι (και αυτή ή μόνο αυτή) το εξιλαστήριο θύμα αυτής της παρωδίας», κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη