Δημοτικά τέλη: Δήμοι εξετάζουν την αύξηση ως λύση για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς

Δημοτικά τέλη: Δήμοι εξετάζουν την αύξηση ως λύση για  να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς

Σημαντική αύξηση των δημοτικών τελών σε πολλούς Δήμους επεξεργάζονται οι νέες Δημοτικές Αρχές, προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Οι χρεώσεις για το τέλος ταφής (πρόστιμο που αφορά στις κακές επιδόσεις των Δήμων στην ανακύκλωση και επιβάλλεται για κάθε τόνο απορριμμάτων που καταλήγει σε ταφή), αλλά και η αύξηση του μισθού των δημοτικών υπαλλήλων από την αρχή του έτους, φέρνουν σε οικονομικό αδιέξοδο ειδικά τους Δήμους που έχουν πολλές οφειλές ή χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης.

Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σχεδιάζει να προσφύγει στο ΣτΕ, ενώ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας έχει προσφύγει στο δικαστήριο, καθώς, σύμφωνα με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, η παρακράτηση ποσοστού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για τις οφειλές των Δήμων στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών είναι αντισυνταγματική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να καταθέτουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, κατά συνέπεια κάθε αύξηση εξόδων θα πρέπει να συνοδεύεται και από αύξηση εσόδων.

Οι περισσότεροι Δήμοι της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αθηναίων, έχουν μονοψήφια ποσοστά ανακύκλωσης, όπερ σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων τους καταλήγει στη Φυλή.

Με βάση τη νομοθεσία, από την αρχή του έτους για κάθε τόνο απορριμμάτων που θάβεται οι Δήμοι θα πληρώνουν πρόστιμο 35 ευρώ για το 2024. Μάλιστα ,το πρόστιμο θα επιβληθεί αναδρομικά για τα έτη 2022 και 2023. Θα αυξάνεται, δε, κάθε χρόνο με στόχο να πιεστούν οι Δήμοι να εφαρμόσουν συστήματα ανακύκλωσης. Ήδη έχουν παρακρατηθεί 129 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ, την κρατική επιχορήγηση για τη λειτουργία των Δήμων.