Δράση ενημέρωσης για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία

Δράση ενημέρωσης για την επίδραση  της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία

Από το «Europe Direct Πελοποννήσου», το «Δίκτυο Πόλεων Βιώσιμη Πόλη», και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Με τη συμμετοχή ανθρώπων που εμπλέκονται στον τομέα της γεωργίας στο νομό, εκπροσώπων φορέων και άλλων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Γεωργία και κλιματική αλλαγή: Δυστοπικό μέλλον ή αλλαγή μοντέλου;».

Η πραγματοποίηση της παραπάνω εκδήλωσης αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του «Europe Direct Πελοποννήσου», του «Δικτύου Πόλεων Βιώσιμη Πόλη», καθώς και του Επιμελητηρίου του νομού.

«Η αλήθεια είναι ότι και οι πρόσφατες εξελίξεις με τους αγρότες πανευρωπαϊκά μάς έδειξαν πως η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία η οποία επιτάσσει την Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, σε συνδυασμό με τη στρατηγική “από το χωράφι στο πιάτο”, κάτω από τη συνθήκη της κλιματικής αλλαγής, έχουν φέρει μια σειρά από προβλήματα στη γεωργία», σημείωσε σχετικά με τη διοργάνωση της εκδήλωσης η επικεφαλής του Europe Direct Πελοποννήσου, Βίκυ Ιγγλέζου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, ανέφερε ότι «δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, αλλά το βασικότερο είναι ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους, ώστε άμεσα να εδραιώσουμε μια πιο βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη για τον πρωτογενή τομέα μας, για τη μεταποίηση και αργότερα για τον τουρισμό. Είναι στοίχημα όλων μας, πριν από το 2030, να καταφέρουμε να αλλάξουμε συνήθειες στις εργασίες και στις πρακτικές μας, έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια οι νεότεροι να βρουν μια καλύτερη περιοχή και να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, εκτίμησε: «Είναι ανάγκη, τώρα, να πάρουμε μέτρα, να γίνει ορθολογισμός όλων των δράσεων και νa αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ώστε να λυθούν τα ζητήματα του νερού λόγω έλλειψης και μετατόπισης των βροχοπτώσεων. Μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε τύχη και συνέχεια στις καλλιεργητικές πρακτικές και την παραγωγική διαδικασία».

Όσον αφορά στη Μεσσηνία, ο κ. Παρασκευόπουλος παρατήρησε: «Στη Μεσσηνία θα πρέπει να γίνει άμεσα ορθολογισμός χρήσης του νερού. Να κάνουμε άρδευση, δηλαδή, στα κρίσιμα στάδια, να γίνει χρήση σταγόνων πολύ μικρής παροχής, και να γίνουν μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, επενδύοντας παράλληλα και σε μεγαλύτερα έργα, που θα αποδώσουν σύντομα αποτελέσματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους ομιλητές που τοποθετήθηκαν σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη γεωργία ήταν ο Μεσσήνιος Σπύρος Φουντάς με την ιδιότητα του καθηγητή και διευθυντή Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Γιώργος Κόκκινος ως πρόεδρος του ΑΕΣ «Νηλέας» και ο Νάσος Μάκιος με την ιδιότητα του πρέσβη του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και περιβαλλοντικός διευθυντής της «ΚΛΗΜΗΣ».

Χρ.Μ.