Τσικνοπέμπτη: «Άναψαν» χθες οι ψησταριές σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Τσικνοπέμπτη: «Άναψαν» χθες  οι ψησταριές σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Αναβίωσε χθες σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν κυρίως η Καλαμάτα και η Μεσσήνη, όπου σε πολλές γειτονιές στήθηκαν ψησταριές με το κόκκινο κρέας να έχει την τιμητική του.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό που επικράτησε στο σύνολο της μέρας, ο κόσμος τίμησε και φέτος το παραδοσιακό τσίκνισμα παρά τις δυσκολίες που βιώνει λόγω του γενικευμένου κλίματος ακρίβειας. Έτσι, από γειτονιά σε γειτονιά, και από ψητοπωλεία σε καφετέριες μεταξύ των δύο πόλεων οι ψησταριές «άναψαν», με το σημείο ενδιαφέροντος να μεταφέρεται στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου το μεσημέρι ορχήστρα πλαισίωσε το γλέντι που στήθηκε.

Νωρίτερα, το πρωί, το έθιμο της Τσικνοπέμπτης τίμησαν και στο Βιοτεχνικό Πάρκο, όπου διοίκηση, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι της ΔΙΟΚΛΗΣ ΑΕ, έψησαν.

Αντίστοιχη εικόνα επικράτησε και στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, με τα κάρβουνα στις ψησταριές να έχουν ανάψει από νωρίς.

Πώς προέκυψε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Σύμφωνα με μια εκδοχή, το τσίκνισμα ως έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού, τότε που οι θνητοί θυσίαζαν και τσίκνιζαν το κρέας, ώστε η τσίκνα «κνίσσα» να φτάσει μέχρι τους θεούς, που αρκούνταν σε μια τέτοια προσφορά.

Στην πορεία των χρόνων, η Τσικνοπέμπτη συνδέθηκε με την κατανάλωση ψητού κρέατος λίγο πριν από την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία ξεκινά επίσημα από την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, για να ακολουθήσει το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία.

Η Τσικνοπέμπτη στην Καλαμάτα

…και τη Μεσσήνη

Της Χριστίνας Μανδρώνη