Ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στο Ανατολικό Κέντρο

Ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού  και Γαστρονομίας στο Ανατολικό Κέντρο

Πρόταση της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στο δήμο Καλαμάτας

Πρόταση – ανατροπή στα εκπαιδευτικά δεδομένα της Καλαμάτας… κομίζει η ΤΕΜΕΣ προς το Δήμο Καλαμάτας με την ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, στην ημερήσια διάταξη το πρώτο θέμα έχει ως εξής: «Επί πρότασης ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπάρχει, η συγκεκριμένη υπόθεση απασχολεί τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας τον τελευταίο χρόνο. Τους χειρισμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχει αναλάβει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, δεδομένου ότι το ζήτημα θεωρείται μείζονος σημασίας.

Περιεχόμενο πρότασης

Σύμφωνα με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., «η δημιουργία μιας Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας υψηλού επιπέδου πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στο κοινό μας όραμα, να αναγνωρίζεται η Μεσσηνία ως ένας πρότυπος προορισμός να ζει κανείς και να επισκέπτεται.

Μια τέτοια σχολή θα αποτελέσει διεθνή πόλο έλξης με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία, όπως τεκμηριώνεται αναλυτικά στη μελέτη σκοπιμότητας των επιδράσεων από τη λειτουργία Διεθνούς Τουριστικής Σχολής στη Μεσσηνία, που εκπονήθηκε από το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η Εταιρεία μας θα ενδιαφερόταν να συμμετέχει στην υλοποίηση ενός τέτοιου σημαντικού από κάθε άποψη έργου και δηλώνουμε τη διάθεσή μας για τη διερεύνηση συνεργασίας με το Δήμο Καλαμάτας και διεθνείς ακαδημαϊκούς φορείς, με σκοπό την ίδρυση Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία μας προτίθεται να ανεγείρει, με δικές της δαπάνες, σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις για τη δημιουργία της σχολής, κατόπιν εξέτασης προτεινόμενου χώρου από το Δήμο.

Από την έρευνα που έχουμε κάνει για την ανέγερση της σχολής θα απαιτηθούν περί τα 7.500 τ.μ. δόμησης μη συμπεριλαμβανομένων υπογείων, ενώ η δυναμικότητα σε αριθμό φοιτητών/σπουδαστών θα ανέρχεται σε διακόσιους (200). Στην περίπτωση αυτή ο Δήμος προτείνεται να διαθέσει τον κατάλληλο χώρο για την ανέγερση της σχολής, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες».

Στη συνέχεια, προτείνεται ως διαδικασία που θα μπορούσε να ακολουθηθεί, αυτή της μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτου κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, δυνάμει του άρθρου 192 του Ν. 3463/2006 (Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων). Επίσης, λόγω του ύψους της επένδυσης που θα λάβει χώρα εντός του δημοτικού ακινήτου, τίθεται ως αίτημα η χρονική διάρκεια να μπορούσε να οριστεί σε 40 έτη με δικαίωμα παράτασης έπειτα από αίτημα του μισθωτή για ακόμη 40 έτη.

Επίσης, γίνεται αναφορά στη δυνατότητα της εταιρείας για εξασφάλιση συνεργασίας με το AUG (Deree, Pearce, ALBA), το οποίο, σύμφωνα με την επιστολή, «ιδρύθηκε το 1875, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο διαπιστευμένο κολέγιο ή πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια παρατίθενται αυτούσια ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία της μελέτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ώστε με συνοπτικό τρόπο να επισημανθούν ουσιώδη και αντιπροσωπευτικά στοιχεία του περιεχομένου της:

«Η λειτουργία μιας Διεθνούς Τουριστικής Σχολής σε μια τοπική περιοχή μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων τόσο για την κοινότητα όσο και για τον κλάδο στο σύνολό του. Η κατάρτιση και η εκπαίδευση, που παρέχεται από μια τέτοια Σχολή, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων επαγγελματιών, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη συνολική ανάπτυξη και βελτίωση του τοπικού κλάδου της φιλοξενίας.

Εύκολα προσβάσιμη από την Αθήνα σε 2 ώρες μέσω ενός νέου αυτοκινητόδρομου, αποτελεί μια ιδανική πόλη για φοιτητές. Στόχος στην Καλαμάτα είναι να δημιουργηθεί μια Διεθνής Σχολή Τουρισμού (Διοίκησης Ξενοδοχείων), που θα αποτελέσει περιφερειακό εκπαιδευτικό κόμβο, προσελκύοντας φοιτητές όχι μόνο από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, αλλά και από όλη την Ευρώπη, τη ΝΑ Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Αφρική.

Οι Σχολές Φιλοξενίας μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την τοπική περιοχή και την κοινότητα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν: Δημιουργία θέσεων εργασίας. Αναβάθμιση του brand awareness και προβολή του προορισμού Μεσσηνία. Οικονομική ανάπτυξη: 37.500.000 ευρώ συνολική οικονομική επίπτωση στη Μεσσηνία. Ανάπτυξη δεξιοτήτων. Προβολή και προώθηση τόσο του προορισμού όσο και των προϊόντων. Επενδυτικές ευκαιρίες (προσέλκυση νέων επενδύσεων, real estate, event). Αειφόρος διαχείριση επιχειρήσεων και του προορισμού. Εθελοντισμός και εμπλοκή των ντόπιων με τον τουρισμό.

Η οικονομική επίπτωση μιας επένδυσης, το πολλαπλασιαστικό, δηλαδή, αποτέλεσμα από τη λειτουργία μιας Διεθνούς Σχολής Τουρισμού για την τοπική οικονομία, κυμαίνεται από 2,5 έως και 2,95 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στη Σχολή, η τοπική οικονομία βλέπει επιπλέον 1,5 έως και 1,95 ευρώ σε οικονομική δραστηριότητα. Μια πρώτη συντηρητική εκτίμηση του οικονομικού αντίκτυπου της Διεθνούς Σχολής Τουρισμού για την τοπική οικονομία της Μεσσηνίας θα ήταν 37.500.000 ευρώ, αφού η εν λόγω εκπαιδευτική επένδυση είναι ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόταση ως προς το χώρο εγκατάστασης

Ο χώρος του Ανατολικού Κέντρου (πρώην Στρατοπέδου) πληροί όλες τις προϋποθέσεις από άποψη καταλληλότητας για την εγκατάσταση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί με την από 26/2/2024 επιστολή της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.

Στην παρούσα φάση, λαμβάνοντας υπόψη το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε, και σύμφωνα με την ανωτέρω εισήγηση, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται: 1. να εκφράσει την πρόθεσή του περί αξιοποίησης δημοτικού ακινήτου για τη δημιουργία νέας πρότυπης ιδιωτικής Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα, 2. να εγκρίνει τη διάθεση χώρου για το σκοπό αυτό, και συγκεκριμένα τον παραπάνω περιγραφέντα εντός του Ανατολικού Κέντρου, στην περιοχή της οδού Λακωνικής, μεταξύ των υφιστάμενων ιδιωτικών κατοικιών και της Φοιτητικής Εστίας, 3. να εγκρίνει τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών».