Με τις υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να υπάρξουν απώλειες στην παραγωγή
Οι τιμές παραγωγού καρπουζιού φέτος έπεσαν ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό, ενώ πολλές ποσότητες έμειναν ασυγκόμιστες και σάπισαν στα χωράφια. Οι υψηλές θερμοκρασίες, όμως, που έχουμε αυτή την περίοδο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση και να φέρουν άνοδο των τιμών.
Ο κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος, παραγωγός καρπουζιού από την Αμαλιάδα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της Ηλείας οι κοπές των καρπουζιών, ενώ συγκομιδές γίνονται τώρα σε κάποιες όψιμες περιοχές (Πηνεία κ.α.). Φέτος είχαμε προβλήματα στις φυτεύσεις λόγω καιρικών συνθηκών και πήγε πίσω η καλλιέργεια. Αποτέλεσμα όταν βγήκαν τα καρπούζια της περιοχής στην αγορά να έχουμε μεγάλες ποσότητες και από άλλες σκάλες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν απότομα οι τιμές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα καλής ποιότητας καρπούζια είχαν τιμή στα 18 λεπτά το κιλό, όταν το μέσο κόστος παραγωγής κυμαίνεται από 800 – 1.100 ευρώ και η μέση απόδοση είναι 5 τόνοι στο στρέμμα. Τα περισσότερα καρπούζια όμως έφυγαν σε πολύ εξευτελιστικές τιμές ή σάπισαν στα χωράφια».
Ο κ. Θανάσης Παλούκης, παραγωγός και γεωπόνος από τη Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη και αυτή την περίοδο είναι σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές των καρπουζιών. Φαίνεται ότι φέτος είχαμε αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας και πολλές ποσότητες, αλλά και η ζήτηση δεν είναι η αναμενόμενη για την εποχή.
Οι τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο είναι στα 18 έως 20 λεπτά το κιλό. Με τόσο υψηλές θερμοκρασίες οι κοπές στα καρπούζια γίνονται νωρίς το πρωί. Επίσης, έχουν μεγάλες ανάγκες άρδευσης γιατί κινδυνεύουν να πάθουν εγκαύματα και γίνονται μη εμπορεύσιμα. Από τον Μάρτιο ξεκινάω να κάνω τις φυτεύσεις (3 ετησίως) και έχω παραγωγή μέχρι και τον Σεπτέμβριο».
Ο κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, έμπειρος παραγωγός και έμπορος από την Τερψιθέα της Τριφυλίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μόλις ξεκίνησα τις κοπές καρπουζιών της δεύτερης φύτευσης. Η εικόνα της αγοράς σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης που είχαμε στην περιοχή. Οι τιμές έχουν μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι βαρέλες που πάνε κυρίως για εξαγωγή παραμένουν απούλητες. Τα στρογγυλά καρπούζια πάνε κυρίως στην εγχώρια αγορά. Γενικότερα έχουμε μειωμένη ζήτηση και τα καρπούζια κινδυνεύουν να σαπίσουν στα χωράφια».
Τα παραπάνω αναδεικνύουν με σαφήνεια την προβληματική κατάσταση στην αγορά καρπουζιού, επισημαίνοντας τόσο τις χαμηλές τιμές παραγωγού όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λόγω των καιρικών συνθηκών.
Παρά την εποχική αύξηση της ζήτησης εξαιτίας του καύσωνα, οι τιμές παραμένουν χαμηλές, προκαλώντας έντονη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο.
Η εικόνα που σκιαγραφείται είναι αυτή μιας αγοράς σε ανισορροπία: υπερπροσφορά προϊόντος λόγω αυξημένων στρεμμάτων και καθυστερημένων φυτεύσεων, την ώρα που η ζήτηση – αν και αυξανόμενη- δεν επαρκεί για να απορροφήσει τις ποσότητες. Αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από τους παραγωγούς, είναι η πώληση σε εξευτελιστικές τιμές (κάτω και από τα 10 λεπτά/κιλό) ή ακόμη και η εγκατάλειψη της παραγωγής στα χωράφια.
Ιδιαίτερη αξία έχει η αναφορά στο κόστος παραγωγής και στην ανάγκη άρδευσης λόγω του καύσωνα, που επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομική θέση των αγροτών. Η αντίθεση ανάμεσα στην αυξημένη ζήτηση λόγω θερμοκρασιών και στη στασιμότητα των τιμών φανερώνει βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα στον τρόπο που λειτουργεί η αλυσίδα διακίνησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.
Τα όσα υποστηρίζουν οι παραγωγοί λειτουργούν ως καμπανάκι όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για την Πολιτεία, που οφείλει να εξετάσει άμεσα μέτρα στήριξης, είτε μέσω ενισχύσεων είτε μέσω παρεμβάσεων στη διακίνηση, για να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών και να διατηρηθεί η βιωσιμότητα μιας καλλιέργειας που αποτελεί βασικό καλοκαιρινό προϊόν της χώρας.
Α.Π.