Εκμεταλλεύονταν την άγνοια των θυμάτων στις τραπεζικές εφαρμογές και αποσπούσαν χρήματα

Εκμεταλλεύονταν την άγνοια των θυμάτων στις τραπεζικές εφαρμογές και αποσπούσαν χρήματα

Απάτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι είχαν κάνει δύο νεαροί με τη μέθοδο άγνοιας των θυμάτων ορθής χρήσης νέου τραπεζικού προϊόντος.

Την υπόθεση εξιχνίασε έπειτα από μεθοδική έρευνα το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου και μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 8 τετελεσμένες απάτες και μία απόπειρα, χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνεται περίπτωση που να αφορά στη Μεσσηνία.

Λόγω άγνοιας

Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου ένας 27χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη και απόπειρα απάτης, η οποία περιλαμβάνει ακόμη ένα 19χρονο. 

Στο πλαίσιο της αστυνομικής διερεύνησης προέκυψε ότι οι δύο νεαροί δράστες, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, παραθέτοντας ψευδή στοιχεία ως αληθή, εξαπατούσαν άτομα με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος. 

Συγκεκριμένα, πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους παθόντες, με το πρόσχημα αγοράς προϊόντων που διέθεταν προς πώληση και τους έπειθαν να μεταβούν σε τραπεζικό μηχάνημα (ΑΤΜ), προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναλλαγή μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής. Εκμεταλλευόμενοι την άγνοιά τους ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτής, κατάφερναν να αποκομίσουν χρηματικά ποσά.

Μέσα στο Φεβρουάριο

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 8/2/2020 έως και 26/2/2020, σε διάφορες περιοχές της χώρας, διέπραξαν συνολικά οχτώ απάτες και μία απόπειρα, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 3.800 ευρώ. 

Κατασχέθηκαν 500 ευρώ, ως προερχόμενα από την τέλεση αξιόποινων πράξεων, καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα και ένα όχημα ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου, για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων. 

Της Βίκυς Βετουλάκη