Η μεγαλύτερη κυβέρνηση από συστάσεως Νεοελληνικού Κράτους

Η μεγαλύτερη κυβέρνηση  από συστάσεως Νεοελληνικού Κράτους

Κάθε Σαββατοκύριακο με «Θάρρος»

Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρκετοί χάρηκαν, γιατί στην κυβέρνηση υπήρχαν πολλά άξια εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Από την άλλη μεριά, αρκετοί στεναχωρήθηκαν, γιατί περίμεναν μια μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση.

Στις αρχές του νέου έτους ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση και αρκετοί ξαφνιάστηκαν αρνητικά, διότι άλλα περίμεναν και άλλα άκουσαν/είδαν. Διότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πενήντα (50) μέλη, ενώ η νέα έχει πενήντα εννέα (59) μέλη. Δηλαδή, έχει εννέα μέλη περισσότερα! 

Δεδομένου ότι η κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας είναι 158 βουλευτές, περισσότεροι από το 1/3 έχουν κυβερνητικούς θώκους! 

Αρκετοί πολίτες περίμεναν να γίνουν πράξη οι διακηρύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Περίμεναν μια μικρή, ευέλικτη, αποτελεσματική κυβέρνηση με τα μισά περίπου μέλη. Και βέβαια, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση με 20-25 μέλη (που περίμεναν) και σε μια κυβέρνηση με 59 μέλη (που είδαν). 

Μήπως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε στόχο να ξεπεράσει την πολυαριθμότερη κυβέρνηση από συστάσεως του Νεοελληνικού Κράτους; Για την ιστορία, ήταν η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1988 και είχε 57 μέλη. Αν αυτός ήταν ο στόχος, τον πέτυχε. Συγχαρητήρια γι’ αυτό το αρνητικό ρεκόρ. Από τούδε και εις το εξής θα συνοδεύει τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη δημιουργίας ενός μικρού, ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους. Κι αυτό σημαίνει ένα μικρό, ευέλικτο, αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα με 10-15-20 υπουργούς.

Όταν, λοιπόν, ανακοινώνεται κυβέρνηση με 59 μέλη, κάθε άλλο παρά για μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική κυβέρνηση πρόκειται. Κατ’ επέκταση δεν μπορεί να γίνει λόγος για μικρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος. Αντίθετα, μπορεί να γίνει λόγος για μια λογική που συνεχίζει την ύπαρξη ενός μεγάλου, σπάταλου, διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού κράτους.

Όπως αναφέρθηκε, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πενήντα μέλη. Δηλαδή, πολλά. Αλλά τότε, ίσως, χρειαζόταν κάποιος χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές με τις ενοποιήσεις υπουργείων, γενικών γραμματειών, οργανισμών κ.τ.λ. Και τώρα, αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν.

Επίσης, στην πρώτη κυβέρνηση υπήρχαν πολλά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Κι αυτό θεωρήθηκε καλό σημάδι αξιοκρατίας. Θεωρήθηκε ότι η αξιοκρατία νίκησε την κομματοκρατία. Στη νέα κυβέρνηση μειώθηκαν τα εξωκοινοβουλευτικά και αυξήθηκαν τα κομματικά πρόσωπα. Αλλά αυτό σημαίνει αντιστροφή της πορείας, δηλαδή νίκη της κομματοκρατίας κατά της αξιοκρατίας.

Ένα παράδειγμα είναι αρκετό. Στην προηγούμενη κυβέρνηση ο Γρηγόριος Ζαριφόπουλος είχε διοριστεί υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο κ. Ζαριφόπουλος ήταν γενικός διευθυντής της Google για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Μάλτα. Στη νέα κυβέρνηση αντικαταστάθηκε από τον κ. Γεώργιο Στύλιο. Μάλλον, ουδείς τολμάει να κάνει σύγκριση μεταξύ των δύο αυτών προσώπων. Κι όμως, η κομματοκρατία νίκησε την αξιοκρατία. Εν προκειμένω, άριστα ταιριάζει αυτό που είπε ο Χαρίλαος Τρικούπης, δηλαδή: «Ανθ’ ημών, Γουλιμής» (αντί για τον Χαρίλαο Τρικούπη, εξελέγη ο άγνωστος Γουλιμής).

Ένα άλλο κομματικό πανηγύρι γίνεται με τους πολλούς γενικούς γραμματείς. Πριν από λίγες δεκαετίες υπήρχε μόνο ένας γενικός γραμματέας σε κάθε υπουργείο. Σήμερα, υπάρχουν δύο-τρεις-τέσσερις γενικοί γραμματείς σε κάθε υπουργείο. Γιατί άραγε; Για βόλεμα της κομματοκρατίας.

Ασφαλώς, ουδεμία σύγκριση υπάρχει ανάμεσα στη διακυβέρνηση Τσίπρα και Μητσοτάκη. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη όφειλε- και οφείλει- να κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος. Άλλο το κόμμα και άλλο το κράτος. Τελεία.

Δεν εξετάζονται οι επιτυχίες της κυβέρνησης στους άλλους τομείς, που είναι πολλές (φύλαξη συνόρων, πανδημία κτλ.). Όμως, οι επιτυχίες αυτές ακυρώνονται από τη δημιουργία της μεγαλύτερης κυβέρνησης από συστάσεως του Νεοελληνικού Κράτους.

Τα ερωτήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι εύλογα: Η Ελλάδα χρειάζεται ή όχι ένα μικρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος; Κατ’ επέκταση, χρειάζεται μια μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική κυβέρνηση, ναι ή όχι; Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ή όχι την ανάγκη για ένα μικρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος;

Ο ελληνικός λαός επιθυμεί η αξιοκρατία να νικήσει την κομματοκρατία και η χώρα να έχει μια μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική κυβέρνηση.

Γράφει ο Παύλος Μάραντος

*Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης

marantosp@gmail.com