Πανεπιστήμιο Κύπρου: Τρία χρόνια αρχαιολογικής έρευνας στην Αρχαία Μεσσήνη

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Τρία χρόνια αρχαιολογικής έρευνας στην Αρχαία Μεσσήνη

 «Μια αρχαία πόλη γίνεται χριστιανική»

Συστηματική ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Μεσσήνη διεξάγει από το 2020 το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη και σε συνεργασία με την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Μελετών, σε θέση όπου ανακαλύφθηκαν τα ερείπια πρωτοβυζαντινής εκκλησίας.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, λοιπόν, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό ο κ. Δεληγιαννάκης σε εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, υπό τον τίτλο: «Μια αρχαία πόλη γίνεται χριστιανική. Τρία χρόνια αρχαιολογικής έρευνας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αρχαία Μεσσήνη (2020-2022)», στην αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού κτηρίου της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία (Γωνία Λεωφόρου Λεμεσού & Αθαλάσσας 200, 2025 Στρόβολος).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στο σύνδεσμο: https://tinyurl.com/y4ss9nyr.

Ιστορικό
Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε σε χώρο όπου είχαν προηγουμένως εντοπιστεί τα ερείπια «βυζαντινής εκκλησίας», ανατολικά του ιερού τεμένους του Ασκληπιού και ο οποίος ανήκε σε ένα από τα ελάχιστα βυζαντινά/μεσαιωνικά τμήματα της πόλης που δεν είχε προηγουμένως ανασκαφεί ή διαταραχθεί από άλλες δραστηριότητες. Το κτήριο γνώρισε αρκετές οικοδομικές φάσεις και χρήσεις κατά το διάστημα μιας χιλιετίας περίπου. Το πλούσιο υλικό που συγκέντρωσε η ανασκαφική ομάδα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της βυζαντινής/μεσαιωνικής Μεσσήνης και φωτίζει πτυχές της μετάβασης μιας κοινωνίας οργανωμένης σύμφωνα με τις αρχές της ελληνορωμαϊκής πόλης σε βυζαντινή/μεσαιωνική. Εκτός από τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, ο ομιλητής θα αναφερθεί και στις υπόλοιπες μαρτυρίες που διαθέτουμε για τη μετάβαση της πόλης από τις αρχαίες λατρείες στο χριστιανισμό και τη συνύπαρξη χριστιανών και πολυθεϊστών κατά την ύστερη αρχαιότητα.