Ανοιχτή επιστολή σε δήμαρχο Μεσσήνης για πλήρη αποτύπωση του ιστορικού Τελωνείου Μπούκας

Ανοιχτή επιστολή σε δήμαρχο Μεσσήνης για πλήρη αποτύπωση του ιστορικού Τελωνείου Μπούκας

Ανοικτή επιστολή προς το δήμαρχο Μεσσήνης, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους δημοτικούς συμβούλους απευθύνει η ομάδα «Το Τελωνείο είναι μνημείο», προτείνοντας την πλήρη αποτύπωση του ιστορικού Τελωνείου Μπούκας, προκειμένου να διασωθεί από το ενδεχόμενο κατάρρευσης από φυσικά ή από άλλα αίτια.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητοί συμπατριώτες, σας είναι γνωστό ότι μέσα από το διαδίκτυο και με τη δημιουργία της ομάδας “Το Τελωνείο είναι μνημείο” έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια διάσωσης του ιστορικού Τελωνείου της Μπούκας.

Όπως σημειώναμε στο σκεπτικό της ίδρυσης: Η δημιουργία της ομάδας έχει ως σκοπό την ανάδειξη του στόχου διάσωσης, συντήρησης και ανακατασκευής του “Τελωνείου Νησίου” ως απαίτηση της κοινωνίας, την τεκμηρίωση αυτής της απαίτησης και την υποστήριξη κάθε ενέργειας σε αυτή την κατεύθυνση.

Εξ ορισμού “σύμμαχοι” σε αυτή την προσπάθεια όλοι οι Νησιώτες, όπου και αν βρίσκονται, “εχθροί” η αδιαφορία, η γραφειοκρατία, η απάθεια και ο χρόνος που “ροκανίζουν” τη ζωή του μνημείου. Θέλουμε να παροτρύνουμε, να ενθαρρύνουμε και να “σπρώξουμε” το Δήμο στη διεκδίκηση που ανταποκρίνεται στην επιθυμία των πολιτών, την ανάγκη της ιστορίας και το μέλλον του τόπου. Ας ενώσουμε φωνές και δυνάμεις όσο υπάρχουν ακόμη τα ερείπια και η δυνατότητα διάσωσης…

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα μπορούμε να τα συνοψίσουμε ως εξής: Μέσα από αυτή κινητοποιήθηκε ένας σημαντικός αριθμός συμπατριωτών που πλησιάζει τους 400. Προσφέρθηκαν σημαντικά στοιχεία τεκμηρίωσης της ιστορικότητας του κτηρίου. Η υπόθεση και οι ενέργειες προβλήθηκαν σε όλες τις φάσεις της μέσα από τις τοπικές εφημερίδες, τηλεοπτικούς σταθμούς και ιστοσελίδες. Δημοσιοποιήσαμε ανοικτή επιστολή προς τους βουλευτές Μεσσηνίας και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που δεν έχουν βουλευτή, η οποία έφθασε στους παραλήπτες και με ηλεκτρονικό τρόπο.

Με βάση την επιστολή αυτή κατατέθηκε ερώτηση από βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ η ίδια κατατέθηκε ως αναφορά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΜΕΡΑ25 και τον υπεύθυνο για τα πολιτιστικά βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ενώ υπήρξε επικοινωνία του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Γ. Διδασκάλου.

Με την ολοκλήρωση του κοινοβουλευτικού κύκλου σε ενίσχυση παλαιότερων πρωτοβουλιών του Δήμου, κινήσαμε τη διαδικασία κήρυξης του κτηρίου ως διατηρητέου με την κατάθεση σχετικής αίτησης στην αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία τεκμηριώνεται η ιστορικότητα του κτηρίου και του χώρου με την παράθεση πλήθους τεκμηρίων και την αποστολή φωτογραφιών όλων των όψεων και των λεπτομερειών τους. Και ευελπιστούμε ότι με αυτές τις κινήσεις και εκείνες που ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν, μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για τη διάσωση του ιστορικού μνημείου.

Με την παρούσα επιστολή μας, εκτός από την συνοπτική παρουσίαση των πρωτοβουλιών, θα θέλαμε να θέσουμε και ένα σοβαρό και επείγον θέμα κατά τη γνώμη μας: Για τη διάσωση του κτηρίου απαιτείται επείγουσα παρέμβαση του Δήμου Μεσσήνης, ο οποίος διαθέτει τεχνική υπηρεσία και έχει τα μέσα και τις δυνατότητες, έτσι ώστε να γίνει πλήρης αποτύπωση του κτηρίου. Με την ενέργεια αυτή, η οποία μπορεί να γίνει σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς κόστος, προστατεύεται το κτήριο, ακόμη και αν υπάρξει κατάρρευση από φυσικά αίτια ή από οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον υπάρχει αποτύπωση, θα είναι δυνατή η ανακατασκευή με βάση τη νομοθεσία και την πείρα του παρελθόντος.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε σε αυτή την πρόταση-έκκληση, καθώς από όλες τις πλευρές αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα διάσωσης του ιστορικού κτηρίου, μοναδικού τοπόσημου της νεότερης ιστορίας της πόλης.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς.
Για την ομάδα “Το Τελωνείο είναι Μνημείο”
Ηλίας Μπιτσάνης».