Ολοκληρώθηκε η κατάθεση μαρτύρων με επώνυμες καταγγελίες στη δίκη για τη φωτιά στο «Please Don’t Tell»

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση μαρτύρων με επώνυμες καταγγελίες στη δίκη για τη φωτιά στο «Please Don’t Tell»

Με προβολή των DVD και απολογία κατηγορουμένου θα συνεχισθεί η δίκη
 
 
Την απόλυτη βεβαιότητά τους για εμπρησμό του κλαμπ «Please Don’t Tell», στην οδό Ύδρας στην Καλαμάτα το Γενάρη του 2017, κατέθεσαν μάρτυρες στη χθεσινή δημόσια συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, όπου συνεχίσθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενο ένα άτομο.
Τα όσα ακούσθηκαν από ορισμένους μάρτυρες κατηγορίας προξένησαν ιδιαίτερη εντύπωση, αφού κατονόμασαν συγκεκριμένο άνθρωπο που υποστηρίζουν ότι εμπλέκεται και για λογαριασμό του ενήργησε ο κατηγορούμενος, ενώ έγινε αναφορά σε έναν «κηρυγμένο πόλεμο στην νύχτα της πόλης» μεταξύ δύο ατόμων, αφού από παλιοί συνεργάτες είναι πλέον ο ένας απέναντι στον άλλον.
Η δίκη είχε ξεκινήσει στις αρχές της εβδομάδας και είχε διακοπεί για χθες. Στη χθεσινή συνεδρίαση εξετάσθηκαν όλοι οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου, ενώ η συνέχισή της διεκόπη ουσιαστικά για τις 25 Νοεμβρίου, οπότε θα προβληθούν DVD από κάμερες της περιοχής και θα απολογηθεί ο κατηγορούμενος.
 
«Απειλές και εμπρησμός»
Ως μάρτυρες χθες κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο μισθωτής του κτηρίου, όπου λειτουργούσε το κλαμπ, οι υπενοικιαστές του και ελεύθερος επαγγελματίας, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του οποίου βρισκόταν στο κλαμπ εκείνη την περίοδο.
Η φωτιά στις 8 Ιανουαρίου του 2017, ημέρα Κυριακή, έγινε αντιληπτή λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ. Οι 18 πυροσβέστες με τα 7 οχήματα που έφθασαν στο σημείο άμεσα, καθώς η Πυροσβεστική απέχει μόλις 2 τετράγωνα, δεν μπόρεσαν να μπουν στο κτήριο, καθώς η φωτιά είχε πάρει μεγάλη έκταση λόγω των εύφλεκτων υλικών.
Τελικά, όλο το κτήριο παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ από την πυρκαγιά κατέρρευσε η σκεπή. Οι ζημιές εκτιμήθηκε ότι ξεπέρασαν τα 700.000 ευρώ.
Ο βασικός μισθωτής του κτηρίου, αλλά και υπενοικιαστές, με βεβαιότητα κατέθεσαν ότι εκείνη την ημέρα ο γενικός του ρεύματος ήταν κλειστός, αποκλείοντας το ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος, ενώ αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένη πόρτα προς τον ακάλυπτο του κτηρίου, η οποία βρέθηκε να είναι ανοικτή. 
Ο βασικός μισθωτής μίλησε ανοικτά για πρώην συνεργάτη του, τονίζοντας πως έχει δεχθεί απειλές. Μάλιστα, συνέδεσε με αυτό και άλλο περιστατικό που είχε συμβεί σε παραλιακή επιχείρησή του, όταν πριν ανοίξει εισέβαλλαν άτομα με ρόπαλα και προξένησαν ζημιές. Κατά τη διαδικασία τονίσθηκε ότι οι δυο συνεργάτες έληξαν τη συνεργασία το φθινόπωρο του 2016, μη έχοντας πλέον καλές σχέσεις.
 
Η πίσω πόρτα
Ο βασικός μισθωτής σημείωσε ότι με τον κατηγορούμενο δεν είχαν τσακωθεί, αλλά ούτε συμπαθιούνταν, και πως γνώριζε τους χώρους του συγκεκριμένου κτηρίου, διότι είχε λειτουργήσει κι αυτός επιχείρηση εκεί. Δήλωσε βέβαιος για την ενοχή του, ενώ είπε ότι το προηγούμενο βράδυ είχε πάει στο κλαμπ ως πελάτης και του φάνηκε περίεργο, διότι ήξερε ότι ανήκει στο περιβάλλον του πρώην συνεργάτη του.
Για το ίδιο περιστατικό, ο ένας εκ των υπενοικιαστών είπε ότι είδε τον κατηγορούμενο στο κλαμπ Πέμπτη και Σάββατο πριν από την πυρκαγιά, ενώ κάποια στιγμή το Σάββατο τον είδε να βρίσκεται για αρκετή ώρα στο σημείο που ήταν η πόρτα προς τον ακάλυπτο. Είκασε ότι, επειδή γνώριζε ότι η συγκεκριμένη πόρτα κλείνει μόνο από μέσα με σύρτη, εκείνο το βράδυ τον χαλάρωσε, ώστε το επόμενο απόγευμα να μπουν μέσα. Επίσης, ο συγκεκριμένος είπε ότι γνωστός του τον ενημέρωσε πως πριν από την πυρκαγιά είδε τον κατηγορούμενο με άλλο άτομο, κοντά στην περιοχή, αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος του το είπε.
Τέλος, είπε ότι ο πρώην συνέταιρος του μισθωτή του κτηρίου, τον έπαιρνε τηλέφωνο και του έλεγε να μη φτιάξει το κλαμπ γιατί θα πάνε τσάμπα τα λεφτά του. «Είναι πολλοί αυτοί που έχουν να πουν πολλά αλλά φοβούνται. Όλη η πόλη ξέρει τι έχει γίνει» κατέληξε στην κατάθεσή του ο υπενοικιαστής.
Ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο εξοπλισμός του οποίου μέσα στο μαγαζί καταστράφηκε πλήρως από την πυρκαγιά, είπε ότι είχε επικοινωνήσει μαζί του ο πρώην συνεργάτης του μισθωτή και τον είχε ενημερώσει ότι η συνεργασία τους έληξε, αλλά, όπως είπε, δεν ήταν απειλητικός. Και αυτός μίλησε καθαρά για εμπρησμό, ενώ για το κατηγορούμενο είπε πως αν και είχαν απομακρυνθεί λόγω παλιάς συνεργασίας που δεν πήγε καλά, την ημέρα μετά τη φωτιά, αλλά και την επομένη, τον είχε πάρει τηλέφωνο και τον ρωτούσε για το περιστατικό.
Τέλος, τόνισε ότι η δική του ζημιά ανήλθε σε 600.000 ευρώ και αρρώστησε από αυτή την ιστορία, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ένας κηρυγμένος πόλεμος στη νύχτα της πόλης μεταξύ τους και εγώ είμαι η παράπλευρη απώλεια. Όταν τσακώνονται οι ελέφαντες, την πληρώνουν τα μυρμήγκια».
Στα αναγνωστέα έγγραφα, η Πυροσβεστική στην έκθεσή της κάνει λόγο για άγνωστη αιτία πυρκαγιάς και πως η αρχική εστία δεν μπορεί να προσδιορισθεί.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη