Δημήτρης Σταματίου, από τον Πειραιά και την Καλαμάτα πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Aquathlo της Δανίας!

Δημήτρης Σταματίου, από τον Πειραιά και την Καλαμάτα πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Aquathlo της Δανίας!

«Μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό τρίαθλο. Ο Δημήτρης Σταματίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Aquathlon AG 25-29 ετών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Multisport που διεξάγεται στο Fyn της Δανίας» ανέφερε την περασμένη Πέμπτη 12 Ιουλίου η σελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκτός από την γενικότερη ικανοποίηση για μια ακόμη αθλητική επιτυχία της χώρας μας στο εξωτερικό πολλοί στην Μεσσηνία χάρηκαν ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη είδηση. Ο Δημήτρης μπορεί να μην είναι Καλαματιανός, αλλά Πειραιώτης, έχει όμως …ανακηρύξει δεύτερη πατρίδα του τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, έχοντας ζήσει αμέτρητες όμορφες στιγμές εδώ και κάνοντας πολλούς φίλους από την 4ετή διαμονή του για τις ανάγκες των σπουδών του (απομένει να κάνει την πτυχιακή του για να πάρει το δίπλωμά του από τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Καλαμάτας).
Η πόλη μας έδωσε και το έναυσμα στον Δημήτρη Σταματίου για να στραφεί προς το τρίαθλο και το aquathlo, λόγω της γεωφυσική της καταλληλότητας, αλλά και της ενθάρρυνσης ντόπιων αθλητών που έβλεπαν τις ικανότητές του, όπως ο Τάκης Λαγοπάτης, ο Βασίλης Μίχος και ο Κώστας Κρανιώτης. Ο ίδιος ξεκίνησε κολύμβηση από την ηλικία των 3 ετών και δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του μακριά από το νερό, κι αυτό ήταν ένα ακόμη στοιχείο που τον «έδεσε» με την Καλαμάτα. Πάντως ο Παγκόσμιος Έλληνας πρωταθλητής στο aquathlo του Όντενσε επιχείρησε μια αλλαγή προ διετίας, δοκιμάζοντας το ποδόσφαιρο με τη φανέλα του Αγίου Δημητρίου. Παρ’ ότι έζησε κι εκεί πολλές ωραίες στιγμές, με «τρομερό κλίμα», πανηγυρίζοντας και άνοδο κατηγορίας, διαπίστωσε ότι το ομαδικό άθλημα δεν ταιριάζει με τον χαρακτήρα του κι έτσι αναζήτησε κάτι πιο ατομικό.
Ο Δημήτρης Σταματίου στράφηκε στο τρίαθλο μόλις τον τελευταίο χρόνο και ως αθλητής της ΑΕ Κερατσινίου και με την καθοδήγηση του Νίκου Σπυριδαντωνάκη (NS Coaching) κατόρθωσε την κορυφαία αυτή διάκριση στη Δανία, έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή του μέσα από μια σχετικά μέτρια παρουσία στο πανελλήνιο πρωτάθλημα (8η θέση). Το Aquathlo είναι ένας συνδυασμός που δεν ελκύει πολύ τους Έλληνες, θεωρεί ο Δημήτρης Σταματίου (συμμετείχε και η Κατερίνα Σάπαρη που τερμάτισε 5η στην κατηγορία της), ενώ και για τον ίδιο η εμπειρία του εξωτερικού ήταν πρωτόγνωρη, γι’ αυτό και δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι μπορούσε να φτάσει τόσο ψηλά. «Συμμετείχαν 270 άτομα ραπ’ όλο τον κόσμο σε όλες τις κατηγορίες. Δεν το περίμενα ότι θα βγω πρώτος. Έκανα όμως έναν πολύ καλό αγώνα στο κολύμπι (1.000 μ.) και αυτό με βοήθησε να πάρω διαφορά και να μην τη χάσω στο τρέξιμο (5 χλμ.) όπου οι Βρετανοί αντίπαλοί μου πήραν την 2η και 3η θέση» εξηγεί ο Δημήτρης, που μοιράζεται τη χαρά με την ευρεία και πολύ δεμένη οικογένειά του, με τη στήριξη της οποίας έχει την ευκαιρία να αγωνίζεται, χωρίς να ξεχνά και τους συναδέλφους και τους υπεύθυνους της εταιρείας στην οποία εργάζεται, που επίσης διευκολύνουν και ενθαρρύνουν τις προσπάθειές του.
Ο τίτλος του Παγκόσμιου Πρωταθλητή είναι για τον ίδιο ταυτόχρονα κίνητρο και πηγή άγχους: «Όπου πηγαίνω πλέον πρέπει να δείχνω ότι είμαι ο 1ος. Πρέπει να το υποστηρίξω αυτό και αυτό με αγχώνει. Είναι όμως και κίνητρο για να πάω πιο καλά, καθώς οι περισσότεροι θα κυνηγούν εμένα».
Στους επόμενους αγωνιστικούς στόχους του Δημήτρη Σταματίου είναι τα πανελλήνια πρωταθλήματα τριάθλου και aquathlon και το πανευρωπαϊκό που θα γίνει τέλη Οκτωβρίου στην Ίμπιζα, ενώ θα προσπαθήσει να συνεχίσει σε υψηλό επίπεδο και μετά τον Νοέμβριο, εφ’ όσον καταφέρει να συνδυάσει προπονήσεις και αγώνες με τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
 
Η Πύλος βάζει την Ελλάδα στον χάρτη του τριάθλου και του Ironman
Από αυτό θα εξαρτηθεί και το αν θα υλοποιηθεί η επιθυμία του Δημήτρη να λάβει μέρος στο Half Ironman που θα γίνει τον Απρίλιο του 2019 στην Πύλο. Ο Δημήτρης Σταματίου τονίζει πόσο σημαντική είναι αυτή η διοργάνωση. «Ο κόσμος ίσως δεν έχει καταλάβει πόσο μεγάλος αγώνας είναι και πόσο σπουδαίο είναι που θα φιλοξενηθεί εδώ. Υπάρχουν πολύ καλά χρηματικά βραβεία και στους αγώνες που γίνονται στο εξωτερικό συμμετέχουν κάθε φορά 3-4 χιλιάδες αθλητές. Κάτι ανάλογο θα γίνει και στην Πύλο, όπου θα έρθουν πολλοί αθλητές για ανεβάσουν την βαθμολογία τους και να συμμετάσχουν στον μεγάλο τελικό που θα γίνει στη Χαβάη, με έπαθλο 120.000 δολλάρια! Η διοργάνωση αυτή βάζει την Ελλάδα στο χάρτη του τριάθλου και του Ironman».
 
Ιδανική πόλη η Καλαμάτα 
Και η Καλαμάτα είναι όμως ιδανική για τρίαθλο, καθώς, όπως εξηγεί ο Δημήτρης, έχει μεγάλους και αρκετά ασφαλείς δρόμους με πολλές ευθείες, αλλά και ανηφόρες προς τον Ταΰγετο για την προπόνηση του ποδηλάτου, ενώ το Στάδιο απέχει 5 λεπτά από την θάλασσα, αλλά είναι πολύ κοντά και στο κολυμβητήριο –συνδυασμό που δύσκολα βρίσκεις σε άλλες περιοχές και οπωσδήποτε όχι στην Αθήνα.
Αν η Καλαμάτα καλλιεργήσει συστηματικά το άθλημα, στο πλαίσιο ενός συλλόγου και με κατάλληλο προπονητή, μπορεί να προσελκύσει πολλούς αθλητές, αλλά να έχει και διακρίσεις, τονίζει ο Δημήτρης Σταματίου. Η Κυπαρισσία, μέσω του ΝΟΚΥ, είναι από τις περιοχές όπου ανθεί το τρίαθλο και μάλιστα ο Δημήτρη αναφέρεται στον έφηβο Λούη Γουντγκέιτ του τριφυλιακού συλλόγου, τον οποίο θεωρεί πολλά υποσχόμενο αθλητή (ήταν ο νικητής στον αγώνα που έγινε πρόσφατα στον Ευρώτα).
Ο Δημήτρης Σταματίου εξηγεί ότι εάν οι γονείς μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον αρχικό αρκετά ακριβό εξοπλισμό, κυρίως το ποδήλατο, το τρίαθλο είναι ιδανικό για τα παιδιά –αλλά και για ανθρώπους κάθε ηλικίας- καθώς συνδυάζει τρία αθλήματα που πέρα από την άσκηση για όλο το σώμα δίνει διαρκές κίνητρο για βελτίωση σε κάθε ένα από αυτά. Επίσης, «σε βοηθάει να φτιάξεις τρομερό χαρακτήρα, με πολλή υπομονή και προσπάθεια, μέσα από τις πολύωρες προπονήσεις, οπότε δουλεύεις πολύ παράλληλα με το μυαλό και τον εαυτό σου». 

Της Χριστίνας Ελευθεράκη