TEDxKalamata: «Ξεπέρασε τα δικά του όρια» στην Αρχαία Μεσσήνη (φωτογραφίες)

TEDxKalamata: «Ξεπέρασε τα δικά του όρια»  στην Αρχαία Μεσσήνη (φωτογραφίες)

Μια καταπληκτική διοργάνωση με 10 ξεχωριστές ομιλίες, που έδωσαν τροφή για αρκετή σκέψη, παρακολούθησαν οι 1.500 και πλέον θεατές που βρέθηκαν το Σάββατο 7 Ιουνίου το βράδυ στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης για την 3η συνάντηση του TEDxKalamata.
Φετινή θεματική ήταν τα «Όρια» και αναμφίβολα το TEDxKalamata κέρδισε το στοίχημα και «ξεπέρασε τα δικά του όρια», καθώς η διοργάνωση δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα παγκόσμια συνέδρια των TED talks. Εκτός των άλλων, κατάφερε με τους ομιλητές που επέλεξε φέτος, αλλά και με τους θεατές που γέμισαν ασφυκτικά τον αρχαιολογικό χώρο, να διαφημίσει με τον καλύτερο τρόπο την Καλαμάτα και ολόκληρη Μεσσηνία στα πέρατα του κόσμου.
Η βραδιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.00 και οι δύο ιδρυτές του TEDxKalamata, ο Παναγιώτης Καραμπίνης και ο Σπύρος Ζέρβας, καλωσόρισαν τους θεατές, ευχαριστώντας τους που πλημμύρισαν τον αρχαιολογικό χώρο και ξεπέρασαν τις δικές τους προσδοκίες. Στη συνέχεια κάλεσαν στη σκηνή τον παρουσιαστή της βραδιάς, τον τραγουδοποιό Κωστή Μαραβέγια, ο οποίος ανταποκρίθηκε με το παραπάνω στον πρωτόγνωρο γι’ αυτόν ρόλο, καθώς κράτησε σε «εγρήγορση» τους θεατές για πάνω από 3 ώρες με το εξαιρετικό του χιούμορ.

Οι 10 ομιλίες

Simon Chritcley
Τις ομιλίες «άνοιξε» ο Βρετανός φιλόσοφος και συγγραφέας, Simon Chritcley, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα όρια της κατανόησης και της ανοχής στο σύγχρονο κόσμο. Σημείωσε ότι η σημερινή εποχή θυμίζει έντονα το 1940, πριν από το μεγάλο πόλεμο για τη γη, τα σύνορα και τα συμφέροντα.
Κλείνοντας τόνισε ότι ευρισκόμενοι σε έναν αρχαιολογικό χώρο πρέπει να «ακούσουμε» προσεκτικά αυτά που έχει να μας πει η αρχαιότητα και να ξαναβάλουμε τη «σοφία» στη ζωή μας…

Adam Pearson
Ο συμπρωταγωνιστής της Scarlett Johansson στην ταινία “Under the skin”, Adam Pearson, ήταν ο δεύτερος ομιλητής. Χτυπημένος από σπάνια γενετική ασθένεια, την οποία ανακάλυψε όταν ήταν 5 χρόνων, μίλησε για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, όταν άρχισε να παραμορφώνεται το πρόσωπό του. Παιδικός του ήρωας, όπως είπε, ήταν ο Batman (με το μπλουζάκι του οποίου έκανε την ομιλία), ο οποίος δεν είχε «όρια» στο καλό που ήθελε να κάνει στους ανθρώπους. Σημείωσε πως μικρός είχε θυμό για την ασθένειά του και αντιδρούσε ως βλάκας, μέχρι που ξεκίνησε έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό του. Από τότε θεώρησε ότι δεν πρέπει να κρύβει αυτό που είναι και ότι πρέπει να δείξει σε όλους πως είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιος να μην είναι απόλυτα φυσιολογικός. Αυτός είναι ο λόγος που πηγαίνει και μιλά σε σχολεία, για να δείξει και στα μικρά παιδιά ότι κανείς δεν μπορεί να τους πει τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν και ότι τα όρια του φυσιολογικού ανθρώπου τα ορίζει ο κάθε άνθρωπος στον ίδιο του τον εαυτό.

Peekintoo
Τρίτος ομιλητής ήταν ο Καλαματιανός Γιάννης Βεργινάδης, εκ των ιδρυτών, μαζί με τους εξίσου Μεσσήνιους Φώτη Παρασκευόπουλο και Γιώργο Τσουκαλά, της Startup εφαρμογής Peekintoo.
Ο Γιάννης παρουσίασε στο κοινό τη λειτουργία της εφαρμογής και εξήγησε πώς ξεπέρασαν τα «γεωγραφικά όρια» του πλανήτη, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάθε χρήστη να δει αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει στο οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μέσω ενός βίντεο 12 δευτερολέπτων, αλλά και να έχει άμεση εικόνα από μεγάλα γεγονότα, όπως μια συναυλία, ένα event, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου κ.ο.κ…

Alexandra Cousteau
Το «παρών» στην Αρχαία Μεσσήνη έδωσε και η εγγονή του Ζακ Κουστώ, Αλεξάνδρα. Στην ομιλία της η Αλεξάνδρα Κουστώ αναφέρθηκε στα όρια της φύσης και την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες, θα πρέπει να τα αγκαλιάσουμε και να τα προστατέψουμε… Τόνισε δε, ότι δεν πρέπει να τραβάμε τα όρια της φύσης για να μπορούν να ζήσουν και τα δικά μας παιδιά στο μέλλον.

Γιώργος Λαζαρίδης
Ο γνωστός σε όλους μας Καλαματιανός πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο, Γιώργος Λαζαρίδης, έκανε κατά την ομιλία του μια κατάθεση ψυχής… Αρχικά σημείωσε ότι μέχρι τα 19 του χρόνια ήταν ένας φυσιολογικότατος άνθρωπος που δεν έβαζε όρια στον εαυτό του, ήταν αθλητής του μπάσκετ, πέρασε στο Πανεπιστήμιο, έκανε όνειρα για τη ζωή… ώσπου ξαφνικά μια ημέρα και ένα τροχαίο ατύχημα, σε μια συνηθισμένη έξοδο για διασκέδαση με φίλους, άλλαξαν μια για πάντα τη ζωή του.
Όπως είπε, από την πρώτη στιγμή δεν το έβαλε κάτω και πίστεψε ότι θα έρθει η ώρα που θα ξανασταθεί στα πόδια του, βλέποντας όλο αυτό σαν μια περαστική ασθένεια. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, ήρθε η ώρα που έπρεπε να πει στον εαυτό του «Γιώργο, δε θα ξαναπερπατήσεις ποτέ».
Ειδικά εκείνα τα χρόνια, το να είναι κάποιος ΑμεΑ σε μια κλειστή και μικρή κοινωνία, όπως είπε και ο Γιώργος, ήταν ακόμα πιο δύσκολο, καθώς ήταν δακτυλοδεικτούμενος, αλλά και η πόλη δεν ήταν προσβάσιμη για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Τότε τη ζωή του άλλαξε το «κίτρινο μπαλάκι του τένις». Η ενασχόληση με το τένις με αμαξίδιο, με την παρότρυνση της οικογένειάς του και των φίλων του, έδωσε εκ νέου νόημα στη ζωή του, η δε εμπειρία του στα πρώτα τουρνουά που συμμετείχε, τον έμαθε να κάνει τα πάντα πλέον μόνος του, χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια κανενός για τη μετακίνησή του.
Η συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008 και η πρώτη θέση με την Εθνική ομάδα στη Σμύρνη το 2012 του έφεραν και προσωπικές μεγάλες επιτυχίες. Πλέον ο ίδιος, όπως τόνισε, είναι ένας απόλυτα φυσιολογικός άνθρωπος, που μπορεί και κάνει τα πάντα μόνος του, εκτός του να περπατήσει και να τρέξει…
Κλείνοντας σημείωσε ότι την κανονικότητα την ορίζει ο κάθε άνθρωπος στον εαυτό του!

Safak Pavey
Συγκλονιστικό ήταν το «φινάλε» του α’ μέρους της βραδιάς, με την ομιλία της πρώτης γυναίκας με ειδικές ανάγκες που εκλέχθηκε βουλευτής στο Τουρκικό Κοινοβούλιο. Πριν από την ομιλία της πρόβαλε το ντοκιμαντέρ “Anne” (μάνα στα τούρκικα), στο οποίο οι μανάδες των νεαρών που έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Τουρκία μιλούν για την αυταρχικότητα του τουρκικού κράτους και της Αστυνομίας.
Στην ομιλία της η Τουρκάλα συγγραφέας και πολιτικός αναφέρθηκε στα όρια της παρωδίας που έχει φτάσει η τουρκική κυβέρνηση. Πρώτα με τις «δολοφονίες» νεαρών διαδηλωτών που ήθελαν ειρηνικά να διαμαρτυρηθούν και σκοτώθηκαν από την Αστυνομία και στη συνέχεια με όσα συνέβησαν στο ανθρακωρυχείο.
Κλείνοντας η Σαφάκ τόνισε ότι πρέπει η παγκόσμια συνείδηση να αλλάξει και να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο, πιο δίκαιο, με σεβασμό στις ελευθερίες όλων των ανθρώπων.

Daniel “Cloud” Campos
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς άνοιξε ο χορογράφος, σκηνοθέτης και χορευτής της Μαντόνα και της Σακίρα, Ντάνιελ Κάμπος. Από την Παρασκευή και τη συνέντευξη Τύπου έδειχνε λίγο αμήχανα στο να μιλήσει μπροστά στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Αυτό είπε και στην ομιλία του, ότι το να μιλήσει μπροστά στο κοινό ήταν κάτι που δεν είχε ξανακάνει και ήταν ο μεγαλύτερος φόβος του. Έτσι, προσάρμοσε την όλη του παρουσίαση σε μια μικρή παράσταση, που έφτιαξε ο ίδιος και πραγματικά ξεσήκωσε τους 1.500 και πλέον θεατές. Όπως είπε, κάθε άνθρωπος φοβάται τις προκλήσεις και επιλέγει να ζήσει στην άνεση των ορίων που έχει θέσει ο ίδιος για τον εαυτό του.
Ο ίδιος από μικρός θυμόταν τον εαυτό του συνεσταλμένο και ντροπαλό και όταν καταπιεζόταν, χρησιμοποιούσε τη φαντασία του για να δραπετεύει. Η απόφαση να αποδεχτεί την πρόσκληση του TEDxKalamata και να έρθει στην Ελλάδα (που είχε ως όνειρο από μικρό παιδί) ήταν για να ξεπεράσει το φόβο του και να μιλήσει μπροστά σε πολύ κόσμο.
Τέλος, προέτρεψε το κοινό να αγκαλιάζει τις προκλήσεις, όσο εξωπραγματικές και να μοιάζουν, γιατί στο τέλος όλοι θα εκπλαγούν με τις δυνατότητες που έχουν και με το αποτέλεσμα.
Την ομιλία του έκλεισε με μια σύντομη προσωπική χορογραφία σχεδιασμένη για το TEDxKalamata, αφήνοντας άφωνο το κοινό με τις εκπληκτικές του ικανότητες και το ταλέντο του στο χορό.

Alyssa Carson
«Παιδί θαύμα» η 12χρονη που ετοιμάζεται για το ταξίδι στον «Άρη», βρέθηκε και αυτή στην Αρχαία Μεσσήνη . Από τα 3 της ήθελε να γίνει αστροναύτης επηρεασμένη από την αγαπημένη της παιδική σειρά. Με τη βοήθεια του πατέρα της από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να παρακολουθεί ειδικές σχολές της NASA και να προετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη. Σήμερα μιλά 5 γλώσσες και ήδη μεγάλα πανεπιστήμια θέλουν να την εντάξουν, όταν ενηλικιωθεί, στα προγράμματα σπουδών τους.
Κλείνοντας η ίδια μας προέτρεψε να δούμε το φεγγάρι που πριν από περίπου 50 χρόνια πάτησε για πρώτη φορά άνθρωπος, και μας κάλεσε να αναρωτηθούμε μήπως ήρθε η ώρα για τη δική μας γενιά να κάνει το επόμενο βήμα…

Guillame Nery
Ένας άνθρωπος που έχει ξεπεράσει αρκετές φορές τα όρια, για «κανονικούς ανθρώπους», ήταν ο προτελευταίος ομιλητής στο 3ο TEDxKalamata. Με μια ανάσα το 2011 στην Καλαμάτα έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με 117 μέτρα! Σήμερα το ρεκόρ του είναι 125 μέτρα.
Ο ίδιος στην παρουσίασή του μίλησε για τη σκληρή προετοιμασία, αλλά και την αφοσίωση που έχει, ώστε να καταφέρει όλα αυτά τα ρεκόρ. Τόνισε ότι ο βυθός δεν έχει όρια και ότι η κατάδυση σου δίνει μια αίσθηση αιωνιότητας, ενώ για να καταλάβουμε καλύτερα τα λεγόμενά του, πρότεινε να δούμε το 12 λεπτών ντοκιμαντέρ που έχει φτιάξει η σύζυγός του με τον τίτλο “Narcose” στο youtube.

Locish
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Γρηγόρης Ζωντανός, συνιδρυτής μαζί με τον Αλέξη Χριστοδούλου της Startup εταιρείας Locish , που ξεκίνησε από την Καλαμάτα και βρίσκεται ήδη στη Silicon Valey, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο εκτιμάται αυτή τη στιγμή στα περίπου 3,5 εκ. ευρώ.
Ο Γρηγόρης περιέγραψε στο κοινό τον εαυτό του από μικρό παιδί. Ο χειρότερος μαθητής στην τάξη, με μια μορφή δυσλεξίας που τον δυσκολεύει να βάλει το μυαλό του σε σκέψη, αλλάζοντας τις δουλειές τη μία μετά την άλλη… είχε βαλθεί και ο ίδιος να πιστέψει τον κοινωνικό περίγυρο που πίστευε ότι άλλαζε τις δουλειές, επειδή ήταν τεμπέλης και όχι επειδή έψαχνε αυτό που του ταιριάζει.
Πριν από δυο καλοκαίρια, στα όρια της αποτυχίας, αποφάσισε μαζί με τον Αλέξη Χριστοδούλου να παρατήσουν τις δουλείες τους και να αφοσιωθούν, ώστε να κυνηγήσουν το όνειρό τους, παραμερίζοντας τις αρκετές φοβίες τους.
Όπως ο 5χρονος ανιψιός του θέλει να μοιάσει στον Αντεντοκούμπο και να παίξει στο NBA. Ακριβώς έτσι ξεκίνησε και το “Locish”, με τα «όνειρα ενός 5χρονου» και σήμερα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και στο San Francisko, εκτός της Αθήνας. Παράλληλα, η εταιρεία τους απασχολεί 11 άτομα.
Ο Γρηγόρης κλείνοντας αναρωτήθηκε, αν αυτός, ως χειρότερος μαθητής, κατάφερε όλα αυτά, άραγε πού μπορεί να φτάσει ο απουσιολόγος της τάξης του…

Επίλογος
Η βραδιά έκλεισε λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα με τους ήχους του μοναδικού ελληνόφωνου συγκροτήματος από την Κάτω Ιταλία “Encardia” .
Πολλά εύσημα αξίζουν σε όλους τους διοργανωτές του TEDxKalamata, καθώς και στους δεκάδες εθελοντές που υποδέχτηκαν το κοινό με ευγένεια και χαμόγελα, ενώ έδωσαν και την ψυχή τους για πάνω από ένα μήνα για την άρτια διοργάνωση αυτής της βραδιάς.

του Κώστα Γαζούλη