Σεμινάρια υδροπονίας στο ΤΕΙ Καλαμάτας


Έντονο το ενδιαφέρον για τη νέα οικολογική μορφή καλλιέργειας

Έντονο είναι το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι ιδιώτες για να παρακολουθήσουν το διήμερο σεμινάριο υδροπονικής καλλιέργειας που διοργάνωσε χθες και προχθές το Εργαστήριο Λαχανοκομίας του Α.ΤΕΙ Καλαμάτας.
Τα όσα περιλάμβανε η διήμερη ενημέρωση παρακολούθησαν περίπου 25 άτομα, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, αλλά μόνο δύο από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία γενικότερα.
Το «Θ» βρέθηκε χθες στο Α.ΤΕΙ Καλαμάτας και συνομίλησε με ορισμένους από τους ιδιώτες για όσα αποκόμισαν από τα μαθήματα. Η συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν «ερασιτέχνες», ενώ άλλοι διέθεταν σχετικά είδη στην αγορά και θέλησαν να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις.

Όλοι τους δήλωσαν ικανοποιημένοι από αυτά που διδάχθηκαν, ενώ αναφέρθηκαν και στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου καλλιέργειας, καθώς δε χρειάζεται τόσο πολύ νερό όσο η συμβατική μέθοδος, τα φυτά δε ριζώνουν στο έδαφος, οπότε δε χρειάζονται φυτοφάρμακα ή λιπάσματα για τη θρέψη τους και την καταπολέμηση ασθενειών.   
Οι εκπαιδευόμενοι διδάχθηκαν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο: τη μελέτη σύγχρονων θερμοκηπιακών κατασκευών, τα συστήματα ελέγχου του περιβάλλοντος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, τα συστήματα αυτοματισμών, τα αρδευτικά δίκτυα και τις μεθόδους άρδευσης, τα υποστρώματα-υποδοχείς, περιγραφή και ταξινόμηση των πιο διαδεδομένων υδροπονικών συστημάτων, τη θρέψη-λίπανση, τη φυσιολογία και ανατομία φυτών, τη διαχείριση της φυτοπροστασίας, δειγματοληψίες και αναλύσεις, τεχνικές καλλιέργειας των σπουδαιότερων λαχανοκομικών φυτών, την επίδραση των περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων στην απόδοση και ποιότητα των προϊόντων που παράγονται με τη συμβολή των υδροπονικών μεθόδων, καθώς και γευσιγνωσία και σύγκριση υδροπονικών και συμβατικών προϊόντων.
  
Μαρία Τζαμουράνη – Λαμπροπούλου 
Η κα Μαρία Τζαμουράνη – Λαμπροπούλου είναι από την Καλαμάτα. Όπως μας είπε, έχει κήπο και καλλιεργεί διάφορα προϊόντα, όπως ντομάτα, πατάτα, μελιτζάνα. Της αρέσει πολύ η ασχολία με την καλλιέργεια και της δίνει ζωή το να βλέπει ένα φυτό να μεγαλώνει και να παράγει καρπούς.
Για το σεμινάριο πληροφορήθηκε από την κόρη της κι αφού διαπίστωσαν ότι μπορούν να συμμετέχουν, έσπευσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.
Η κα Μαρία σχολίασε ιδιαίτερα αρνητικά το γεγονός ότι, εκτός από την ίδια και την κόρη της, ουδείς άλλος συμμετέχει στο σεμινάριο από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία γενικότερα. «Παρακολουθούν», συνέχισε, «άτομα από Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Πάτρα, Χαλκίδα και άλλα μέρη και δε γνωρίζω για ποιο λόγο δε συμμετείχαν περισσότεροι. Ίσως να μην το γνώριζαν, να μην το είδαν ή να μην ειδοποιήθηκαν ή ό,τι άλλο».
Όταν ζητήσαμε τις εντυπώσεις της, ανέφερε πως πρόκειται για νέο σύστημα καλλιέργειας κι έχει την περιέργεια αν μπορεί να τα καταφέρει. «Θέλω να παράγω προϊόντα που θα μπορούμε να τα τρώμε όλο το έτος, δηλαδή ντομάτα και αγγουράκι μέσα στο χειμώνα. Διαπιστώνω ότι εδώ είναι μια καλή ευκαιρία να μάθω, αλλά και να αναπτύξω και κάποιες άλλες δραστηριότητες», είπε καταλήγοντας.   

Γεωργία Λαμπροπούλου
Η Γεωργία Λαμπροπούλου, επίσης από την Καλαμάτα, ενδιαφέρεται για τις καλλιέργειες που είναι αποδοτικές για τον άνθρωπο, με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στην παραγωγή και ταυτόχρονα λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον. Έτσι, στην υδροπονία, με τον αυστηρό έλεγχο που γίνεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, προστατεύεται τόσο ο οργανισμός του καταναλωτή, αφού οι τροφές είναι ελεγχόμενες, όσο και το περιβάλλον, που δεν επιβαρύνεται με απόβλητα.
Πρόκειται για μια οικολογική διαδικασία, όπως είπε, που διαφέρει μακράν του συνηθισμένου τρόπου καλλιέργειας. Λόγω του επαγγέλματός της (γεωλόγος), βλέπει την υπερκατανάλωση νερού στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα τη μείωση του υδροφόρου ορίζοντα, με αντίστοιχη επιβάρυνση στον κύκλο ζωής του νερού και, κατά συνέπεια, των φυτών. Όπως μας είπε, θέλησε να παρακολουθήσει το σεμινάριο, προκειμένου να έχει επιπλέον επιστημονική άποψη για το αντικείμενο, αλλά και για να προχωρήσει στην εφαρμογή του, καθώς μπορεί να υλοποιηθεί στο σπίτι, στο μπαλκόνι ή όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος.
Πρόσθεσε δε, ότι είναι εύκολο για κάποιον να ασχοληθεί. Το σημαντικό, σύμφωνα με όσα έμαθε, ήταν ότι από τη στιγμή που ο καθένας ξέρει τι θέλει να παράγει, γνωρίζει και ποια θρεπτικά στοιχεία πρέπει να δοθούν στην καλλιέργεια, τις ακριβείς αναλογίες που θα χρειαστούν, σε συνδυασμό πάντα με τη χρήση νερού της περιοχής και με το συστηματικό έλεγχο, υπό την καθοδήγηση του γεωπόνου. «Θα έχουμε έτσι μια φόρμουλα, κάθε φορά, που μπορεί να είναι η ίδια ή να αλλάζει ελάχιστα, να την εφαρμόζουμε και να έχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.
Με βάση δε τα παραδείγματα από τις μεγάλες μονάδες, υπάρχει αποδοτικότητα 100% στην καλλιέργεια. Κερδίζουμε χώρο, κάνουμε οικονομία στο νερό, αφού το επαναχρησιμοποιούμε, δεν υπάρχουν απόβλητα και με τη συνεχή επίβλεψη έχουμε μια πιο οικονομική αντιμετώπιση.
Δήλωσε, τέλος, ικανοποιημένη από αυτά που παρακολούθησε.                         

Βασίλης Μπιρλής
Ο Βασίλης Μπιρλής ήρθε από τη Ρόδο να παρακολουθήσει το σεμινάριο. Όπως είπε, ασχολείται τα τελευταία δύο χρόνια με το αντικείμενο και θέλησε να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες, αλλά και να δει πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος σε αυτό το νέο ερέθισμα. Τον ενδιαφέρει πλέον να υπάρξει μια πιο οικολογική συνείδηση προς όφελος του περιβάλλοντος και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα συγκεκριμένα συστήματα, καθώς επιτυγχάνουν εξοικονόμηση νερού, λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Ο ίδιος ενδιαφέρεται να ανοίξει κατάστημα με τα συστήματα αυτά στη Ρόδο και να δώσει όσο περισσότερο μπορεί από τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία.
Ο Βασίλης έχει σπουδάσει ηλεκτρονικός και φιλοδοξεί με αυτοματισμούς που θα αναπτύξει, να αυτοματοποιήσει τις εν λόγω καλλιέργειες.   
Έμεινε, όπως μας είπε, ικανοποιημένος από αυτά που έμαθε στο σεμινάριο και θέλησε να επισημάνει την αειφορικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου, υπογραμμίζοντας ότι ένα μέλλον με μια πιο οικολογική συνείδηση θα είναι προς όφελος όλων.

Θανάσης Δήμου
Ο Θανάσης Δήμου διατηρεί κατάστημα με υδροπονικά και βιολογικά προϊόντα για τους αγρότες και ήρθε στην Καλαμάτα, προκειμένου να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, αλλά και να καταθέσει την όποια γνώση του από τις ερασιτεχνικές εφαρμογές. Ήταν ένα πολύ ωραίο σεμινάριο, υπογράμμισε και ευχήθηκε να επαναληφθεί.
Όπως είπε στη συνέχεια, άκουσε αρκετά και δήλωσε ευχαριστημένος από το περιεχόμενο του σεμιναρίου, που περιλάμβανε και επίσκεψη στις μονάδες που λειτουργούν στην Καλαμάτα, μεταξύ των οποίων τα συγκεκριμένα θερμοκήπια του ΤΕΙ, αν και, όπως σημείωσε, η χώρα μας υστερεί.
Όπως παρατήρησε, η υδροπονία μπορεί να έχει μέλλον στην Ελλάδα, καθώς είναι μια σωτήρια μέθοδος καλλιέργειας.

Αναστ. Πανουργιάς
Από την πλευρά του, ο Αναστ. Πανουργιάς ήρθε από την Αθήνα για να παρακολουθήσει το σεμινάριο. Επίσης διατηρεί κατάστημα με είδη υδροπονίας και πρόσθεσε ότι ήρθε για να αποκτήσει γνώσεις. Το σεμινάριο και ιδιαίτερα εκείνο που αφορούσε στα θερμοκήπια ήταν πολύ εποικοδομητικό, όπως μας είπε, και οι καθηγητές κατατοπιστικοί.
Η διδασκαλία ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, καθώς οι καθηγητές έδιναν σε όλους να καταλάβουν τις νέες πληροφορίες.
Πρόσθεσε πως η υδροπονία παρουσιάζει ανοδική πορεία, ακόμη και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει παραγωγή, ακόμη και στο μπαλκόνι του.
Ανέφερε ότι το κόστος κατασκευής είναι σχετικό και αφορά το τι θέλει ο καθένας να κατασκευάσει, σημειώνοντας ότι τα υλικά δεν είναι ακριβά και υπάρχει αποτέλεσμα με φθηνές λύσεις.
Για παράδειγμα, μια μικρή καλλιέργεια με περίπου δέκα γλάστρες στο μπαλκόνι, κοστίζει πολύ λιγότερο από 1.000 ευρώ.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της υδροπονίας είναι ότι χρησιμοποιείται η απαιτούμενη ποσότητα νερού, τα φυτά δεν αναπτύσσουν τις ρίζες τους στο χώμα, οπότε δεν υπάρχουν παθογένειες, υπάρχει καλύτερος έλεγχος γιατί ποτίζονται με τα απαραίτητα θρεπτικά διαλύματα και ακολουθείται γενικότερα μια βιολογική καλλιέργεια, που δίνει προϊόντα πολύ καλής ποιότητας.                        

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου