2ο Συνέδριο Ομοσ. Πολιτιστικών Συλλόγων Δ. Μεσσήνης


Πρόταση μείωσης τελών σε Κοινότητες που εφαρμόζουν σωστά την ανακύκλωση
Η σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης με όλους τους πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Μεσσήνης, είναι ένας από τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο του 2ου τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Μεσσήνης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πελεκανάδα. 
Σε αυτό, πήραν μέρος εκτός από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και τα μέλη της Ομοσπονδίας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μεσσήνης, τοπικοί σύμβουλοι , πρόεδροι και μέλη Συλλόγων, καθώς και μέλη των Θεατρικών Ομάδων Μεσσήνης και Λογγάς ( Οδύσσεια). Τους παριστάμενους υποδέχθηκαν η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πελεκανάδας Ρένα Αγγελοπούλου και ο εκπρόσωπος του τοπικού προέδρου Τάσος Παναγιωτόπουλος.

 

 

 

Μελλοντικοί στόχοι
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γρηγ. Χριστόπουλος αφού αναφέρθηκε στα πεπραγμένα και τη δράση της, έθεσε ως μελλοντικούς στόχους, μεταξύ άλλων, πως τα μέλη και όλοι οι σύλλογοι μπορούν θα θέτουν προτάσεις για κοινωφελή έργα και να ζητούν την  βοήθειά της για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις Κοινότητές τους.
Επισημάνθηκε η προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, των  πολιτιστικών μνημείων και της καταγραφής του λαογραφικού υλικού της περιοχής, η επιδίωξη της καλής συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τόνισε δε ότι το όραμα είναι να γραφτούν όλοι οι Σύλλογοι του Δήμου Μεσσήνης στην Ομοσπονδία,  να αποκτήσει δύναμη και να μπορεί να επεμβαίνει ουσιαστικά σε όλα τα προβλήματα που αφορούν την περιοχή, να βοηθήσει στην ανάδειξη των μνημείων και να πετύχει καλή συνεργασία με όλους .
Αιτήματα και επισημάνσεις
Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σοφία Ζέρβα κατέθεσε πιο συγκεκριμένα αιτήματα. Ζήτησε εξοπλισμό του γραφείου της Ομοσπονδίας στο Δημοτικό κατάστημα Πεταλιδίου με υπολογιστή, ιντερνέτ, φαξ, τηλέφωνο και τηλεφωνητή.
Πρότεινε να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, ως επιβράβευση σε Κοινότητες που εφαρμόζουν σωστά την ανακύκλωση, εφόσον έτσι μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών και δε χρειάζεται να περνά το απορριμματοφόρο δυο και τρείς φορές την βδομάδα, να μεσολαβήσει ο Δήμος Μεσσήνης ώστε να μην πληρώνουν ανά τετραγωνικό μέτρο τα ορεινά χωριά  (π.χ. Κόκκινου, Πελεκανάδα, Παλαιόκαστρο) το ίδιο ή περισσότερο χαράτσι από πεδινά και παραθαλάσσια, σημειώνοντας ως απαράδεκτο, χωριά όπως τα Καστάνια και του Γαμβριά, με ελάχιστους κατοίκους, να πληρώνουν 600 ευρώ το τ.μ και στο Πεταλίδι, που είναι παραθαλάσσιο, 400 ευρώ.
Εισηγήθηκε επίσης να λαμβάνεται μέριμνα για την κοπή των ξερών χόρτων προς αποφυγή πυρκαγιών, για την κοπή χόρτων και θάμνων κατά μήκος των επαρχιακών οδών, που καλύπτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας και εμποδίζουν την ορατότητα, να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων σπιτιών στα χωριά και των ακαλλιέργητων χωραφιών, να καθαρίζουν τα ξερά χόρτα, σε αντίθετη περίπτωση να αναλαμβάνει ο Δήμος χρεώνοντάς τους ή επιβάλλοντας πρόστιμο και την ομαλή κυκλοφορία.
Ενδιαφέρουσα ήταν η πρόταση για περιορισμό του ραντίσματος των χορταριών με φυτοφάρμακα, ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές, διότι η αλόγιστη χρήση τους βλάπτει το περιβάλλον, την χλωρίδα , την πανίδα, τον υδροφόρο ορίζοντα και συνεπώς την υγεία των κατοίκων. Μίλησε επίσης για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, ειδικά αυτή την εποχή, που μολύνουν τα ποτάμια και τη θάλασσα, τη διενέργεια ελέγχων σε κατοικίες προκειμένου να μη γεμίζουν τους βόθρους ρίχνουν τα απόβλητα του νεροχύτη τους στους δρόμους, με αποτέλεσμα να μαζεύονται κουνούπια και να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης.
Επίσης, έθεσε ζητήματα τακτικών ελέγχων στην ποιότητα του νερού και παρεμβάσεων καθαρισμού των δεξαμενών, την τοποθέτηση κρουνών πυρόσβεσης και δημιουργία διαδρόμων πυρασφάλειας στο ορεινά, όπου δεν υπάρχουν, καλύτερη αστυνόμευση σε όλη την περιοχή, ενημέρωσης των γεωργών από τους Γεωργικούς Συνεταιρισμούς και τους γεωπόνους για την παραγωγή καλύτερης ποιότητας των προϊόντων με βιολογικές καλλιέργειες.
Ανάμεσα σε άλλα, εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για ενέργειες της Πολιτείας, όπως οι καταργήσεις σχολείων, υπηρεσιών και τραπεζών, μίλησε για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, αφού λόγω έλλειψης αστυνόμευσης οι κάτοικοι μετακομίζουν στα αστικά κέντρα, ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες από όλους για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ πρότεινε να προβάλλονται τα προϊόντα της Μεσσηνίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Η «Οδύσσεια»
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Θεατρικού Συλλόγου «Οδύσσεια», Αποστολία Τερζή, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως «υπάρχει ανάγκη και τρόπος μέσα στο ζοφερό οικονομικό περιβάλλον της πατρίδας μας, να γεννηθούν πράγματα καινούρια, βασισμένα στην αυθεντική, γνήσια δημιουργία και παραγωγή πολιτισμού από εμάς τους ίδιους.
Η « Οδύσσεια» που εκπροσωπώ, εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί, με υποτυπώδεις υποδομές, με πολύ ψυχή και μεράκι, να ψυχαγωγήσει, να προβληματίσει και να σταθεί με το μοναδικό τρόπο του Θεάτρου δίπλα στην κοινωνία.
Προσπαθούμε με όσες δυνάμεις έχουμε, να εδραιώσουμε το θέατρο στον τόπο μας .
Ήδη έχουμε θεατρικό τμήμα για ενήλικες. Στο παιδικό τμήμα οργανώνουμε και φέτος τμήμα θεατρικής αγωγής για παιδιά.
Επιθυμούμε τη συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας και των άλλων φορέων για να οργανώσουμε θεατρικά παιχνίδια για μικρότερες ηλικίες.
Επιδιώκουμε και ζητάμε από το Δήμο να επισπευστούν οι εργασίες για τη δημιουργία πολιτιστικού πολυχώρου και θεατρικής σκηνής στο Γυμνάσιο Λογγάς, αλλά και την παραχώρηση του εγκαταλελειμμένου λεωφορείου του πρώην δήμου Αίπειας για τις ανάγκες μετακίνησης μας», ενώ κατέληξε, κάνοντας έκκληση στους αρμόδιους, να λύσουν το θέμα της μεταφοράς των μαθητών της Αίπειας στο Λύκειο Πεταλιδίου.
Απόψεις και εγκρίσεις
Τις απόψεις τους διατύπωσαν ο εκπρόσωπος του δήμαρχου Μεσσήνης, αντιδήμαρχος Ι. Μπρατσιάκος, η αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου, ο περιφερειακός σύμβουλος Στ. Ξηρογιάννης, αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Μεσσήνης Νικ. Τζώρτζης.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, προέδρων Πολιτιστικών Συλλόγων και μελών με ουσιαστικές προτάσεις, για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εγκρίθηκαν ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός, καθώς και ο προϋπολογισμός για το 2013, όπως και τα πεπραγμένα, ενώ ακολούθησαν προτάσεις για τη μελλοντική δράση της Ομοσπονδίας. 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου