Καμπάνια για την ψωρίαση στην Καλαμάτα σήμερα και αύριο


 

 

«Αγκάλιασέ με»

Περίπτερο στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης για την ψωρίαση θα λειτουργήσει σήμερα και αύριο στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στο σημείο «Ψαράκια». H καμπάνια, με τίτλο «Αγκάλιασέ με», είναι ένα φιλόδοξο ενημερωτικό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε ιατρούς, νέους, εκπαιδευτικούς, γονείς και, πάνω από όλα, σε όλους τους ασθενείς με ψωρίαση, αλλά και τις οικογένειές τους.
Πρόκειται για μια ενημερωτική εκστρατεία, η οποία πραγματοποιείται από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας LEO Hellas.
Η καμπάνια αποτελείται από ενημερωτικά περίπτερα σε 6 πόλεις ανά την Ελλάδα: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα και Καλαμάτα. Στόχος, είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ψωρίαση, αλλά και η καταπολέμηση του στίγματος που δημιουργεί η άγνοια γύρω από τη νόσο.

 

Γενικά στοιχεία για την ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι η 3η – 4η δεκαετία της ζωής, ενώ περίπου το 10 – 15% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο πριν από την ηλικία των 10 ετών.
Η ψωρίαση αποτελεί πρωτίστως ανοσολογικό νόσημα, που σημαίνει ότι σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Το τελευταίο είναι «λανθασμένα» ενεργοποιημένο στην ψωρίαση, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα του, δημιουργώντας τις ψωριασικές «πλάκες». Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ-λεμφοκύτταρα) φτάνουν με την κυκλοφορία του αίματος σε κάποιο σημείο του δέρματος, δημιουργούν μια τοπική φλεγμονή και με τις ουσίες που παράγουν διαταράσσουν το φυσιολογικό κύκλο των κυττάρων του δέρματος.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικοί παράγοντες, αφού το 1/3 των ασθενών έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό, με ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους να πάσχουν από κάποια μορφή ψωρίασης. Παρ’ όλα αυτά, η ψωρίαση δεν ακολουθεί έναν τυπικό τρόπο κληρονομικότητας, όπως είναι το χρώμα των ματιών ή το ύψος, που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο το παιδί ενός ασθενούς να εμφανίσει ψωρίαση. Επίσης, δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος που έχει το γονίδιο της ψωρίασης θα εμφανίσει ψωρίαση.