Διασωληνωμένη η Υγεία από ανεπαρκή χρηματοδότηση


 

«Το δημόσιο νοσοκομείο, παρά τα προβλήματα, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση»

 

 

Της Μαρίας Νίκα

 

Ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος υπηρετεί στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, είναι ο νέος πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας. Οι εκλογές διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε ήδη σε Σώμα. Αντιπρόεδρος είναι ο Δημήτρης Σαρμαντζής, παθολόγος Γ.Ν. Κυπαρισσίας, γραμματέας η Χρυσάνθη Μάλλιου, αναισθησιολόγος Γ.Ν. Καλαμάτας, ταμίας ο Ιωάννης Ευθυμίου, ουρολόγος Γ.Ν. Καλαμάτας και μέλος η Αγγελική Ζέρβα, νεφρολόγος Γ.Ν. Κυπαρισσίας.

 

Σε μια πρώτη επικοινωνία που είχαμε με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ειδικευμένων Ιατρών κ. Μάκαρη, μας μίλησε για τα σοβαρά ζητήματα του χώρου της Δημόσιας Υγείας, που απασχολούν, όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

 

 

-Νέο Δ.Σ. που περιλαμβάνει και τους γιατρούς του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Με την ενοποίηση των δύο νοσοκομείων ενοποιήθηκε και το Σωματείο σας;
Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους γιατρούς που με υπερψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές μας. Η Ένωσή μας αφορά πλέον και στους γιατρούς του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Άλλωστε, είναι κοινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και κοινοί πρέπει να είναι οι αγώνες προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

 

 

-Πώς βλέπετε ως γιατροί την «ένωση» των δύο νοσοκομείων και το νέο κοινό οργανισμό τους;
Αγγίζετε ένα πολύ σοβαρό θέμα: Αυτό της συνεργικής λειτουργίας των δύο νοσοκομείων της Μεσσηνίας. Η διοικητική ενοποίηση ως γενικότητα είναι μια θετική κίνηση για την εξοικονόμηση πόρων και τον ορθολογικό σχεδιασμό των υπηρεσιών. Όμως, δε θα πρέπει να σημαίνει κλείσιμο ή υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, το οποίο καλύπτει υγειονομικώς μια ευρεία περιοχή, την Τριφυλία. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξανασχεδιαστεί από την αρχή ο λεγόμενος υγειονομικός χάρτης που θα απαντά στο ερώτημα: Τι μονάδες υγείας και ποιας μορφής χρειαζόμαστε για κάθε περιοχή της Μεσσηνίας. Και ο βασικός μας σκοπός να είναι ένας: Να μην υπάρχει καμιά περιοχή της Μεσσηνίας υγειονομικώς ακάλυπτη.

 

 

 

-Ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους γιατρούς του ΕΣΥ αυτή την εποχή;
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας σε κάθε επίπεδο. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη στηριζόμενη στον ΕΟΠΥΥ έχει μέχρι τώρα αποδειχθεί αναποτελεσματική και έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση των νοσοκομείων με έργο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δηλαδή, τα νοσοκομεία δε θα πρέπει να έχουν ως βασικό ρόλο τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων χρονίως πασχόντων ασθενών, αλλά πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμα να αντιμετωπίσουν τα επείγοντα περιστατικά και να προσφέρουν την εξειδικευμένη νοσηλεία και φροντίδα. Αλλά και η ίδια η λειτουργία των νοσοκομείων έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Οι ελλιπείς εφημερίες ειδικοτήτων, η εξουθένωση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού λόγω υπερεργασίας, η μειωμένη ασφάλεια και η ανεπαρκής τήρηση της τάξης στο χώρο του νοσοκομείου είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επιπροσθέτως, οι λειτουργοί της υγείας έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές των αποδοχών τους και αυτό έχει οδηγήσει αρκετούς συναδέλφους στην αναζήτηση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.

 

 

-Πώς κρίνετε τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων;
Στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, το δημόσιο νοσοκομείο, παρ’ όλα τα προβλήματα, εξακολουθεί να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση και καταφύγιο υγείας για όλους τους Έλληνες. Γι’ αυτό και πρέπει να ενισχυθεί με κάθε μέσο. Εμείς ως γιατροί που υπηρετούμε το δημόσιο νοσοκομείο και δίνουμε τον καθημερινό μας αγώνα, επιζητούμε τρόπους για τη βελτίωση της δημόσιας περίθαλψης. Η Πολιτεία, από την πλευρά της, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί η οικονομική κρίση επηρεάζει δυσμενώς την υγεία του πληθυσμού και η ανάγκη για ποιοτικό σύστημα υγείας γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

 

 

-Συμφωνείτε με τα επί πληρωμή Απογευματινά Ιατρεία και το να πληρώνουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο εξετάσεις τις οποίες δε δικαιολογεί το ταμείο τους;
Καταρχήν δε συμφωνώ με την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες δε θα καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία. Εφόσον οι διαγνωστικές αυτές εξετάσεις είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, πρέπει να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Όσον αφορά στα απογευματινά ιατρεία, στη δεδομένη οικονομική συγκυρία θα μπορούσαν να προσφέρουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετείχε ο ασφαλιστικός φορέας στην αμοιβή του γιατρού που θα κάνει την επιπλέον εργασία.

 

 

-Πρόσφατα από το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών υπήρξε η πρόθεση να λειτουργήσει δωρεάν εξωτερικά ιατρεία κάθε Τετάρτη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, για άπορους και ανασφάλιστους. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;
Όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου μας έτσι κι αλλιώς εξετάζουν ανασφάλιστους ασθενείς καθημερινώς, είτε στα επείγοντα είτε στα τακτικά ιατρεία, γιατί πραγματικά είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι λόγω συγκυριών έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη. Βέβαια, θα θέλαμε κάτι τέτοιο να γίνει πιο οργανωμένα. Γι’ αυτό στην αμέσως επόμενη γενική συνέλευση θα τεθεί το ζήτημα, ώστε να έχουμε είτε μια μέρα την εβδομάδα είτε επιπλέον καθημερινά ραντεβού για τους ανασφάλιστους και τους άπορους.